Huub Everstijn
Huub Everstijn Apple Inc. 27 december 2019

Gaat Apple binnenkort zijn eigen iPhone displays maken?

Nikkei Business kwam met het nieuws dat het noodlijdende Japan Display zijn belangrijkste fabriek voor smartphone schermen wil verkopen. Het bedrijf is hierover in overleg met Apple en Sharp Corp. Met de verkoop is een bedrag van zo’n 820 miljoen dollar gemoeid.

Japan Display Inc. is – net als Sharp – al langer display-leverancier van Apple. Het bedrijf maakte onder ander schermen voor de iPhone. Door Apple’s stap naar OLED en de teruglopende verkopen van Apple’s smartphones, begon het bedrijf verlies te lijden. Daarnaast liep het bedrijf ook een aantal fondsen mis, waardoor de scherm-maker in zwaar weer terecht kwam. Tot slot is de maker van geavanceerde LCD-schermen Apple meer dan 800 miljoen dollar verschuldigd voor de kosten van bouw van de fabriek, vier jaar geleden. Met die bouw was destijds een bedrag van 1,5 miljard dollar gemoeid.

Sharp de primaire koper van Japan Display fabriek

Sharp, een onderdeel van de Taiwanese Foxconn, zei dat het de aankoop van de fabriek overwoog na ontvangst van een verzoek van een niet geïdentificeerde klant. Net als Japan Display is ook Sharp een leverancier van iPhone schermen voor Apple. Volgens de krant zou het bedrijf de aankoop overwegen na een verzoek van een “niet nader genoemde klant”.

“We overwegen het zorgvuldig en bekijken de impact die elke aankoop op onze inkomsten zou hebben, en of en hoeveel risico het zou inhouden,” zei Sharp in een verklaring. Apple reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Japan Display zei dat het alle opties voor zijn fabriek in Hakusan City, in het westen van Japan, overwoog, maar dat er nog niets is besloten.

Japan Dispaly was eerder in het nieuws als leverancier van mogelijke flexibele schermen voor de iPhone (klik/tap voor groter).

Apple is de koper op de achtergrond

In een apart rapportage in de Japanse krant Asahi staat dat Sharp de fabriek, die sinds juli inactief is, tegen maart van dit jaar wil kopen. De details van die aankoop zouden met Apple worden uitgewerkt.

De recente verschuiving naar OLED-schermen in de iPhone zorgde voor een daling van de bestellingen bij Japan Display. En hoewel Apple dus verantwoordelijk lijkt voor veel van de financiële problemen van Japan Display, was de iPhone-maker nog steeds goed voor zo’n 60% van de inkomsten van de display-fabrikant.

Nu Japan Display aan de rand van de afgrond staat, wil Apple samen met Sharp de fabriek overnemen. Apple zou hierbij vooral interesse hebben in de machines en apparatuur. Of Apple hiermee slechts zijn investering wil veiligstellen of dat het bedrijf actief zijn eigen schermen wil gaan produceren is nog niet bekend. Wordt vervolgd, dus.

Lees ook: ➔ ‘Apple’s iPad en Macbook met mini-LED displays verschijnen tussen 2020 en 2021′

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gaat Apple binnenkort zijn eigen iPhone displays maken?
Sluiten