FaceApp volgens FBI een spionagedreiging die je direct moet verwijderen

Door: Thomas Aalderink - 6 reacties
FaceApp verwijderen FBI
Afbeelding: AFP / Martin Bureau

Afgelopen zomer was er grote paniek rondom een onschuldig ogende applicatie. Met FaceApp, de app die je jonger of ouder laat lijken en andere trucs zoals het wisselen van gender met je gezicht uithaalt, zou niet veilig zijn en door de Russen gebruikt worden om ons te bespioneren. Inmiddels heeft de FBI een onderzoek afgerond, en dit is de uitkomst.

In opdracht van Amerikaanse senator Chuck Schumer heeft de FBI onderzocht hoe gevaarlijk FaceApp is. Inmiddels is de federale instelling eruit en stuurde een brief naar Schumer. Hierin is te lezen dat alle in Rusland ontwikkelde apps door de FBI beschouwd worden als een “potentiële spionagedreiging.” Ook FaceApp is van Russische makelij en dus een mogelijk gevaar.

FBI waarschuwt voor apps uit “gevaarlijke landen”

De angst voor potentieel data misbruik is groot. Zelfs zo groot dat deze conclusie is getrokken zonder dat daar bewijs voor is. De agenten hebben namelijk geen bewijs kunnen vinden dat het bedrijf achter FaceApp, Wireless Lab, gegevens van gebruikers misbruikt en/of aan derden verkoopt.

Ondanks de gevaren was FaceApp een enorm succes:

Ondanks het gebrek aan bewijs roept de FBI mensen op om dit soort apps te verwijderen en in de toekomst niet blind applicaties te downloaden die gemaakt worden in “hostile foreign countries.” Wireless Lab zelf heeft eerder al naar buiten gebracht dat dit echt niet nodig is. De maker van FaceApp houdt stug vol dat alle foto’s direct verwijderd worden en ontkent dat ze gegevens misbruiken.

Hoe gevaarlijk is FaceApp nu echt?

Een storm in een glas water? Of daadwerkelijk gevaarlijk? Als we de media en politiek mogen geloven is het tweede het geval, maar klopt dat wel. Eerder dook kenner Raymon Mens in deze kwestie en kwam toen tot een andere conclusie. Zijn uitgebreide analyse lees je hier.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Juistemm

  “America Fuck YEAH”

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Nou ja goed, als je Tegenlicht: De Grote Dataroof bekijkt hebben bedrijven als Facebook en Google ook schijt aan je en gebruiken ze jouw data voor eigen gewin.

  Hoewel ik tegen dit soort data vergaring ben, is het nog je eigen keuze. Totdat iemand een foto van jou op dit soort platforms upload. Dat is dan wel minder natuurlijk.

  FaceApp kan natuurlijk een app zijn weermee ze foto’s van heel de wereld krijgen. Je kunt er dan heel handig AI op testen. Bijvoorbeeld iets waar China groot mee wil worden. Nothing is what it seems.

 • Profielfoto
  csteelooper

  iAmRenzo op 4 december 2019 14:27
  Nou ja goed, als je Tegenlicht: De Grote Dataroof bekijkt hebben bedrijven als Facebook en Google ook schijt aan je en gebruiken ze jouw data voor eigen gewin.

  Hoewel ik tegen dit soort data vergaring ben, is het nog je eigen keuze. Totdat iemand een foto van jou op dit soort platforms upload. Dat is dan wel minder natuurlijk.

  FaceApp kan natuurlijk een app zijn weermee ze foto’s van heel de wereld krijgen. Je kunt er dan heel handig AI op testen. Bijvoorbeeld iets waar China groot mee wil worden. Nothing is what it seems.

  That be as it may, toch vind ik ook deze aanname fout. Het komt uit Rusland en is dus gevaarlijk? Come on… Zélfs in Rusland staat niet iedereen achter Putin. Bovendien, volgens mij is Trump op dit moment gevaarlijker dan Putin ooit in directe zin voor ons is geweest, en Donald T. Duck kómt niet eens uit Rusland.
  Voor wat betreft het gebruik van apps (waaronder FaceApp) kan ik kort zijn; ik heb het (hier) al vaker gezegd: online privacy bestáát niet! Wen er maar aan.
  Zolang jij, ik of wie dan ook online diensten gebruiken, gaan er gegevens die middels deze diensten gedeeld dan wel gegenereerd worden, naar derde partijen. Zéker wanneer voor het gebruik van deze diensten geen geld is verschuldigd.
  Dat geldt voor FaceApp, Facebook, Google, et cetera, maar in zekere mate zélfs voor One More Thing. Zelfs al kan One More Thing daar zelf niet eens invloed op uitoeenen. Het verneukeratieve is dat men hier (onder andere) gebruik maakt van Google AdSense. En dáár wringt hem, in het geval van OMT, de schoen. Want ook nu ik deze reactie schrijf, gaan er vast en zeker gegevens over mij naar Google. Dat weet ik, dat weet jij, dat weet iedereen die een beetje nadenkt. Dát is voor mij dan ook de meest belangrijke reden om een Ad Blocker te gebruiken. Maar ja, dan verdwijnen er weer diensten achter betaalmuren. Ziedaar de volmaakte vicieuze cirkel.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Doe mij maar betaalde diensten. Ik betaal de krant ook. Ik betaal voor video en films.

  Graag met behoud van privacy en geen bubble.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Pjotr op 4 december 2019 19:53
  Doe mij maar betaalde diensten. Ik betaal de krant ook. Ik betaal voor video en films.

  Graag met behoud van privacy en geen bubble.

  Dan mag jij dan graag willen maar daar heeft ook de betaalde krant schijt aan. Ooit de App of website van een krant gebruikt? Doei privacy

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Amerikanen die waarschuwen dat de Russen er met je data vandoor gaan, klinkt gewoon te cliché. Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Daarmee hoeft het niet onwaar te zijn overigens. Het lijkt bijna wel of iedereen op internet een datahyena is.