Facebook start rechtszaak tegen malafide adverteerders

Door: Dennis Hoogeveen - 3 reacties
Facebook
(Afbeelding: Josh Edelson / AFP)

Facebook is een rechtszaak gestart om malafide adverteerders op zijn eigen platform aan te pakken. Dat schrijft het socialmediabedrijf in een persbericht. Het gaat niet om kleine jongens: volgens het platform misleidden ze gebruikers via advertenties om malware te installeren. Deze zaak moet dan ook een signaal zijn naar oplichters die het platform willen misbruiken.

Specifiek wil Facebook het bedrijf ILikeAd Media International Company Ltd aanpakken. Ook de personen Chen Xiao Cong en Huang Tao wil Facebook aanklagen. Samen zouden zij verantwoordelijk zijn voor het maken en verspreiden van de misleidende advertenties, én het hacken van getroffen accounts.

Oplichters actief op Facebook

Volgens het persbericht gingen de oplichters zorgvuldig te werk. Door middel van advertenties op Facebook wisten ze gebruikers te verleiden om te klikken naar een website. Wie daar eenmaal belandde, liep het risico aan malware te worden blootgesteld. Daardoor konden de hackers uiteindelijk accounts overnemen. Vanaf die accounts runden de oplichters vervolgens dezelfde advertenties. Zo wisten ze onschuldige gebruikers op te zadelen met hoge kosten.

Mark Zuckerberg bij de Europese Commissie, archieffoto. Bron: EPA / YOAN VALAT

De ingebouwde controlemechanismen van Facebook faalden, blijkt nu. Daardoor konden de daders lange tijd vrijuit gaan. Door een techniek die cloaking heet, ‘zagen’ de systemen niet naar welke website de advertenties leidden. De advertentie op het platform linkte naar een andere url dan het systeem aan de achterkant kon zien. Volgens het bedrijf is dat heel moeilijk tegen te gaan.

Misbruik van bekende gezichten

Maar de oplichters gingen nog een stapje verder, beweert het sociale medium. Ze gebruikten namelijk ook celeb bait: door foto’s en namen van beroemdheden te plaatsen bij de advertentie, gaven ze een bepaalde geloofwaardigheid aan de berichten. In Nederland zien we dat ook veel. Recent won John de Mol een rechtszaak tegen Facebook, die vindt dat het medium mede-verantwoordelijk is. Ook de foto’s en namen van Alexander Klöpping en Matthijs van Nieuwkerk zijn veel misbruikt in bitcoin-advertenties.

Opmerkelijk genoeg gaat Facebook in de zaak van John de Mol in hoger beroep, kondigden ze enkele dagen geleden aan. Hoewel het bedrijf nog altijd stellig beweert dit misbruik te willen voorkomen, lijken ze de verantwoordelijk gedeeltelijk van zich af te schuiven. Met deze rechtszaak zet het bedrijf een stap in de goede richting om misbruik te voorkomen, maar waar voelt het zich nu precies wel en niet verantwoordelijk voor?

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Is Marktplaats volledig verantwoordelijk voor de vele oplichters die daar rondlopen?

  Is Twitter verantwoordelijk voor de stroom aan onwaarheden op haar platform?

  Is Tesla verantwoordelijk voor elk ongeluk met haar auto’s?

  Kan Tinder elke oude kerel die zich voordoet als 19-jarige jongedame tegenhouden?

  Dit is een beetje waar onze moderne wereld zich bevindt op het moment. Elk platform heeft haar plichten om zoveel mogelijk fraude te voorkomen en haar gebruikers te waarschuwen, maar kan zelden volledig verantwoordelijk worden gesteld.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Nee, maar een beetje inspanning en goede wil mag wel….

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, en is dat nu niet precies de basis van dit hele artikel?

  Dat ze in hoger beroep gaan tegen de ‘John de Mol case’ is b.t.w. geen grote verrassing. Dergelijke zaken zouden anders al snel een precedent scheppen voor een reeks andere aanklagers. Er is waarschijnlijk geen (groot) bederijf dat anders zou reageren.