Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 3 december 2019

Facebook moet verplicht bericht Singaporees nieuwsmedium aanduiden als ‘onjuist’

Facebook heeft in Singapore verplicht een bericht van een nieuwsmedium moeten aanduiden als ‘onjuist’. Dit verzoek kwam vanuit de regering. Dit moet vanwege een nieuwe wet in de eilandstaat, genaamd de Protection from Online Falsehoods and Manipulation-wet.

Die wet bestaat sinds eind oktober jongstleden. Het desbetreffende bericht is afkomstig van State Times Review. Hier in Nederland zullen we het bericht niet zien staan; alleen mensen die in Singapore wonen of een vpn-dienst gebruiken en via Singapore verbinding maken komen de aanduiding tegen. Reuters schrijft dat de auteur van het bericht weigert aanpassingen te doen aan het nieuwsbericht. Ook kan diegene daartoe niet gedwongen worden, omdat de schrijver een Australisch paspoort heeft en daar ook woonachtig is.

Het gaat om de volgende quote.

Facebook is legally required to tell you that the Singapore government says this post has false information.

Naast de post staat wel een link naar een hulppagina waarop uitgebreider ingegaan wordt op het voorval en waarom Facebook dit heeft moeten doen. Ook schaart het sociale netwerk zich niet achter de poster of de overheid. Verder wordt er gelinkt naar de pagina voor factchecking van de Singaporese overheid.

Reactie van Facebook

Facebook heeft in een reactie tegenover Reuters aangegeven dat het hoopt dat de nieuwe wet van de overheid aldaar de vrijheid van meningsuiting niet in het geding laat komen en uiteindelijk zal leiden tot meer transparantie. Volgens de wet is Facebook verplicht om als eerste een correctie te publiceren. Gebeurt dit niet, dan hangen er gevangenissenstraffen tot tien jaar of een boete van een miljoen dollar boven het hoofd.

Dit is mogelijk de eerste keer dat Facebook zwicht voor de Singaporese overheid. Eerder waren er ook al berichten die niet geaccepteerd zouden worden door de nieuwe wet, maar die posts werden ofwel aangepast door de auteur of verwijderd door de poster. Facebook heeft zich er toe nu toe nog niet heel veel mee hoeven bemoeien.

Reageer op artikel:
Facebook moet verplicht bericht Singaporees nieuwsmedium aanduiden als ‘onjuist’
Sluiten