Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 20 december 2019

Facebook wederom in de problemen: datalek treft 267 miljoen mensen

Er is wederom een datalek bij Facebook waardoor namen en telefoonnummers van 267 miljoen mensen op straat liggen. Deze informatie kan o.a. gebruikt worden voor spam en andere vervelende acties, maar laat ook zien dat het bedrijf nog steeds de zaken niet op orde heeft.

De gegevens staan nu in een online database, schrijft Comparitech. Die database stond in elk geval tussen 4 en 19 december online. Voordat de website echter offline gehaald was, werd de database al aangeboden op een forum voor hackers. Het is dus niet duidelijk waar de gegevens beland zijn. De meeste getroffen gebruikers wonen in de Verenigde Staten.

Wederom een datalek bij Facebook

De mensen die aan de haal gegaan zijn met de informatie hebben die data mogelijk in handen gekregen door middel van scraping of een gat in de beveiliging van één van de api’s van Facebook. Dat staat voor application programming interface. Dit is een een verzameling definities waarmee computerprogramma’s onderling kunnen communiceren met een ander programma of onderdeel. Dit komt veelal voor in digitale bibliotheken.

Klik/tap voor groter (Afbeelding: Philippe Lopez / AFP)

Facebook heeft scraping verboden (je schraapt als het ware de informatie overal vandaan), maar ontwikkelaars kunnen dit heel gemakkelijk doen wanneer gebruikers een openbaar profiel hebben. Je kunt dit voorkomen door je profiel alleen inzichtelijk te maken voor je vrienden en in de privacyinstellingen aan te geven dat zoekmachines van buitenaf niet zomaar je informatie mogen inzien. Ook moet je altijd opletten of je niet zomaar ergens op drukt als je verdachte sms’jes of andere berichten krijgt.

Facebook heeft vooralsnog niet gereageerd op de situatie. Dit is overigens niet de eerste keer dat er dit jaar een datalek is bij Facebook. Vorige maand kwam nog in het nieuws dat er een datalek bij zowel dit sociale medium als bij Twitter was. En deze maand was er nog het probleem met Facebook-groepen: de privégegevens van diens gebruikers waren namelijk inzichtelijk.

Reageer op artikel:
Facebook wederom in de problemen: datalek treft 267 miljoen mensen
Sluiten