Facebook wederom in de problemen: datalek treft 267 miljoen mensen

Door: Wesley Akkerman - 14 reacties
Facebook
(Afbeelding: Josh Edelson / AFP)

Er is wederom een datalek bij Facebook waardoor namen en telefoonnummers van 267 miljoen mensen op straat liggen. Deze informatie kan o.a. gebruikt worden voor spam en andere vervelende acties, maar laat ook zien dat het bedrijf nog steeds de zaken niet op orde heeft.

De gegevens staan nu in een online database, schrijft Comparitech. Die database stond in elk geval tussen 4 en 19 december online. Voordat de website echter offline gehaald was, werd de database al aangeboden op een forum voor hackers. Het is dus niet duidelijk waar de gegevens beland zijn. De meeste getroffen gebruikers wonen in de Verenigde Staten.

Wederom een datalek bij Facebook

De mensen die aan de haal gegaan zijn met de informatie hebben die data mogelijk in handen gekregen door middel van scraping of een gat in de beveiliging van één van de api’s van Facebook. Dat staat voor application programming interface. Dit is een een verzameling definities waarmee computerprogramma’s onderling kunnen communiceren met een ander programma of onderdeel. Dit komt veelal voor in digitale bibliotheken.

Klik/tap voor groter (Afbeelding: Philippe Lopez / AFP)

Facebook heeft scraping verboden (je schraapt als het ware de informatie overal vandaan), maar ontwikkelaars kunnen dit heel gemakkelijk doen wanneer gebruikers een openbaar profiel hebben. Je kunt dit voorkomen door je profiel alleen inzichtelijk te maken voor je vrienden en in de privacyinstellingen aan te geven dat zoekmachines van buitenaf niet zomaar je informatie mogen inzien. Ook moet je altijd opletten of je niet zomaar ergens op drukt als je verdachte sms’jes of andere berichten krijgt.

Facebook heeft vooralsnog niet gereageerd op de situatie. Dit is overigens niet de eerste keer dat er dit jaar een datalek is bij Facebook. Vorige maand kwam nog in het nieuws dat er een datalek bij zowel dit sociale medium als bij Twitter was. En deze maand was er nog het probleem met Facebook-groepen: de privégegevens van diens gebruikers waren namelijk inzichtelijk.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  #eGM077

  Het moet gewoon opgedoekt moeten worden, de hele fb gebeuren

 • Profielfoto
  Goewie

  Wat ben ik blij dat ik genezen ben van Facebook! Tijd terug al mooi mijn account verwijderd. Nu alleen hopen dat mijn gegevens idd verwijderd waren.

 • Profielfoto
  arno1975

  Geen haar beter dan Google, dat Facebook. Ze moeten hun “beveiliging” maar eens op orde krijgen

 • Profielfoto
  Martin55

  Ach, ik denk niet dat dat een probleem zal zijn, ik vind immers Facebooken is een vorm van “digitaal exhibitionisme”, dus zullen zij er juist extra op kicken. ?

 • Profielfoto
  polansky

  arno1975 op 20 december 2019 12:11
  Geen haar beter dan Google, dat Facebook. Ze moeten hun “beveiliging” maar eens op orde krijgen

  Ik vermoed dat Google zelfs een heel bos haar beter is…

   

 • Profielfoto
  polansky

  Privacy is niet in het geding bij deze hack – Die ligt bij FB toch al lang op straat!

 • Profielfoto
  arno1975

  polansky op 20 december 2019 12:52

  arno1975 op 20 december 2019 12:11
  Geen haar beter dan Google, dat Facebook. Ze moeten hun “beveiliging” maar eens op orde krijgen

  Ik vermoed dat Google zelfs een heel bos haar beter is…

   

  Hier heb je dus het probleem. Geen van deze twee bedrijven neemt privacy, beveiliging van gegevens serieus. Blijf me afvragen waarom mensen überhaupt nog producten / diensten van deze gebruiken. Google is geen enkele haar beter

 • Profielfoto
  Vaagstra

  Niks aan de hand mensen. Degenen die op FB zitten geven geen reet om hun privacy, ik ook niet en FB ook niet. Geen probleem dus.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Zo lief dat er nog steeds mensen gebruik maken van internet, mobiele telefoons, wifi bij de Starbucks en weet ik wat nog meer die daarnaast nog steeds heeeeel veel om hun privacy geven.

 • Profielfoto
  computer space

  Goewie op 20 december 2019 11:48
  Wat ben ik blij dat ik genezen ben van Facebook! Tijd terug al mooi mijn account verwijderd. Nu alleen hopen dat mijn gegevens idd verwijderd waren.

  Ik geloof er niks van. Whatsapp en Instagram ook verbannen? Anders us het lood om oud ijzer.

 • Profielfoto
  apple-man

  Weetje wat het probleem is het is niet alleen Facebook. Google is als het er op aankomt ook geen haar beter dus als je Facebook in de ban zou doen kun je net zo goed het hele internet in de ban doen. virussen hackers tryon horses spyware spammail walware fishing en zo kan ik nog eventjes doorgaan.

 • Profielfoto
  computer space

  apple-man op 22 december 2019 17:59
  Weetje wat het probleem is het is niet alleen Facebook. Google is als het er op aankomt ook geen haar beter dus als je Facebook in de ban zou doen kun je net zo goed het hele internet in de ban doen. virussen hackers tryon horses spyware spammail walware fishing en zo kan ik nog eventjes doorgaan.

  qua attitude zijn ze geen haar beter, maar probleem is dat ze itt FB je echte naam niet weten, en je contacten ook niet hebben. Als reageer anonieme avatar ben je toch minder van je leven aan het rondstrooien.

 • Profielfoto
  Sharks

  Wat ik nog steeds niet begrijp; Facebook is een gratis product, je hoeft het niet te gebruiken, maar het mag wel… meestal is het wel zo dat je niet zo veel kan eisen als je gebruik maakt van gratis diensten/spullen/services etc… Snap de drukte hierover niet helemaal…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Gratis of niet gratis heeft er helemaal niets mee te maken. Facebook hoort net als elk ander online bedrijf de privacy van zijn gebruikers te beschermen en te waarborgen.
  Facebook – hoe handig ook voor het zoeken naar mensen en het contact houden met vrienden en bekenden overal in de wereld – is eigenlijk helemaal niet ‘gratis’. Net als Google verzamelt Facebook zoveel mogelijk informatie over zijn gebruikers en verdient daar veel geld mee door deze info in te zetten en te verkopen voor commerciële advertentie doeleinden