Criminelen jagen via Telegram op namen en adressen agenten

Door: Redactie - 10 reacties
App Telegram
(Afbeelding: ANP XTRA / Alexander Schippers)

Criminele Telegram-groepen jagen op namen en adressen van agenten. Dat meldt RTL Nieuws. Volgens de nieuwsrubriek worden honderden euro’s tipgeld uitgeloofd om de identiteit van Nederlandse politieagenten te achterhalen. De bedoeling daarvan is ze te stalken, bedreigen of iets aan te doen. De politie heeft iemand opgepakt in verband met de zaak.

RTL Nieuws heeft toegang tot de Telegram-groepen, die bestaan uit honderden tot soms duizenden leden die met elkaar in contact staan, aldus RTL. In een van de Telegram-groepen wordt om de identiteit van twee Rotterdamse politieagenten gevraagd.

Op identiteit jagen via Telegram niet strafbaar

Volgens RTL zegt het Openbaar Ministerie dat het opvragen van de identiteit niet per se strafbaar is maar wel “buitengewoon zorgelijk” en het voor medewerkers van de politie “heel ingrijpend” kan zijn.

Foto's van twee Rotterdamse agenten worden in de Telegram-groep gedeeld.
Foto’s van twee Rotterdamse agenten worden in de Telegram-groep gedeeld (klik/tap voor groter) Afbeelding: Telegram via RTL Nieuws

RTL haalt de Rotterdamse officier van justitie Ernst Pols aan. “Als je foto-opnames maakt van een agent die op straat aan het werk is en het is niet belemmerend voor zijn werk, dan is dat niet strafbaar. Ook in zo’n Telegram-groep vragen om hun identiteit is op zichzelf niet strafbaar.”

Zodra dit echter gepaard gaat met de bedreiging van agenten, is het wel strafbaar. “En dan grijpen we ook hard in”, zegt Pols bij RTL. “Als er ook maar iets bij komt wat zo’n verzoek wel strafbaar maakt, zoals een bedreigend element, dan zitten we erbovenop.”

ANP

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Criminelen? Volgens mij ging het over mensen die in hun ogen onterecht een bekeuring had gekregen en op deze manier de agent in kwestie wilde terugpakken/pesten.

  Volgens mij maakt iemand dat nog geen crimineel. De chat-groep waar ze in samenkomen kan wel een crimineel tintje hebben.

 • Profielfoto
  Frans
 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Is gewoon zielig crimineel gedrag, dom volk, net als dat domme volk die geen vuurtje mogen steken op het strand. Handhaving is te zwak, flink de knuppel er overheen slaan.

 • Profielfoto
  Peter1980

  Zorgwekkend dit gedrag. Er zijn genoeg mogelijkheden om in beroep te gaan.

  Er zullen ongetwijfeld uitzonderlijke situaties zijn waarbij politieagenten minder zakelijk te werk gaan, maar dit soort chatgroepen lost echt niets op. Het werkt eerder opruiend en zet mensen aan tot verkeerd gedrag.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  Mooi hoe er geprobeerd word een communicatie app die goed versleuteld is te koppelen aan criminelen en de app daarmee te verbinden aan criminelen in plaats van dat het hier gaat om een app die burgers juist meer vrijheid geeft.

  Ik heb ooit lang geleden op mijn werk de vraag gehad waarom ik mailtjes kreeg die versleutelde text hadden, dat is dus precies de reden dat het versleuteld is, vanwege het feit dat er mensen weten dat het versleuteld is zonder dat ze toegang mogen hebben tot mijn privé communicatie.

  Toen gebeurde precies hetzelfde met de software waar ik dat mee deed (PGP), “criminelen software”

 • Profielfoto
  Frans

  demandiebakt op 27 december 2019 14:56
  Mooi hoe er geprobeerd word een communicatie app die goed versleuteld is te koppelen aan criminelen en de app daarmee te verbinden aan criminelen in plaats van dat het hier gaat om een app die burgers juist meer vrijheid geeft.

  Ik heb ooit lang geleden op mijn werk de vraag gehad waarom ik mailtjes kreeg die versleutelde text hadden, dat is dus precies de reden dat het versleuteld is, vanwege het feit dat er mensen weten dat het versleuteld is zonder dat ze toegang mogen hebben tot mijn privé communicatie.

  Toen gebeurde precies hetzelfde met de software waar ik dat mee deed (PGP), “criminelen software”

  Waar in het artikel wordt volgens jou gesuggereerd dat Telegram “criminele software” zou zijn?

 • Profielfoto
  Hydræ

  Lekker tendentieus van RTL Nieuws. Het maakt de criminelen slecht, niet het platform.

   

  Zo ook de maffe activisten die hun tegenstanders staan te filmen en dit delen in een groepchat. Het gebeurt overal, niet alleen bij de politie.

 • Profielfoto
  KeKo

  Ik vind dit op zich interessant nieuws, maar waarom staat dit op een Apple-fansite? Gebruiken de leden van deze telegram-groepen allemaal een iPhone? ?

 • Profielfoto
  Pjotr

  Ik vraag mij af, gebeurt dat op What-app niet? Wat is hier specifiek van Telegram ? Wie heeft er baat bij dit aan Telegram te linken dan?
  @Smoo: Wanneer je onterecht een bekeuring hebt gehad schrijf je een brief aan de officier.
  @Smoo: wat voor werk doe jij dan? Op wiens tenen kan jij staan? Wat is je adres zodat ik je lekker kan terugpesten?
  Sinds de prvacy wetgeving mag je geen persoonsgegevens zomaar vastleggen. Vragen om de woon of verblijfplaats van een ambtenaar of politie agent is dus wel strafbaar. Helaas niet met een knuppel

 • Profielfoto
  Pjotr

  demandiebakt op 27 december 2019 14:56
  Toen gebeurde precies hetzelfde met de software waar ik dat mee deed (PGP), “criminelen software”

  Het heeft er inderdaad alle schijn van dat hier de concurrentie (Telegram) in een kwaad daglicht moet worden gezet. Zolang alle data via Facebook of Google gaat is het prima. Dat jagen op wat dan ook, vindt ongetwijfeld ook plaats via Facebook Whatsapp en Google. “Silicon Valley First !”