Redactie
Redactie Nieuws 27 december 2019
Leestijd: 1 minuut

Criminelen jagen via Telegram op namen en adressen agenten

Criminele Telegram-groepen jagen op namen en adressen van agenten. Dat meldt RTL Nieuws. Volgens de nieuwsrubriek worden honderden euro’s tipgeld uitgeloofd om de identiteit van Nederlandse politieagenten te achterhalen. De bedoeling daarvan is ze te stalken, bedreigen of iets aan te doen. De politie heeft iemand opgepakt in verband met de zaak.

RTL Nieuws heeft toegang tot de Telegram-groepen, die bestaan uit honderden tot soms duizenden leden die met elkaar in contact staan, aldus RTL. In een van de Telegram-groepen wordt om de identiteit van twee Rotterdamse politieagenten gevraagd.

Op identiteit jagen via Telegram niet strafbaar

Volgens RTL zegt het Openbaar Ministerie dat het opvragen van de identiteit niet per se strafbaar is maar wel “buitengewoon zorgelijk” en het voor medewerkers van de politie “heel ingrijpend” kan zijn.

Foto's van twee Rotterdamse agenten worden in de Telegram-groep gedeeld.
Foto’s van twee Rotterdamse agenten worden in de Telegram-groep gedeeld (klik/tap voor groter)

RTL haalt de Rotterdamse officier van justitie Ernst Pols aan. “Als je foto-opnames maakt van een agent die op straat aan het werk is en het is niet belemmerend voor zijn werk, dan is dat niet strafbaar. Ook in zo’n Telegram-groep vragen om hun identiteit is op zichzelf niet strafbaar.”

Zodra dit echter gepaard gaat met de bedreiging van agenten, is het wel strafbaar. “En dan grijpen we ook hard in”, zegt Pols bij RTL. “Als er ook maar iets bij komt wat zo’n verzoek wel strafbaar maakt, zoals een bedreigend element, dan zitten we erbovenop.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Criminelen jagen via Telegram op namen en adressen agenten
Sluiten