BMW stopt abonnementskosten voor Apple CarPlay na klachten

Door: Redactie - 9 reacties
Apple CarPlay in BMW
Afbeelding: Wheelsage/SRT

Als je een nieuwe auto aan wilt schaffen ben je bij de vanaf-prijs vaak nog niet klaar. Elk merk biedt lange optielijsten aan waarmee je de auto helemaal naar jouw smaak kan indelen. Bij BMW had je tot voor kort naast de vele opties ook nog keuze of je een abonnement op Apple CarPlay wil. Deze keuze heb je niet meer nu BMW aangegeven heeft te stoppen met het rekenen van abonnementskosten voor Apple CarPlay.

Eerder bood BMW Apple CarPlay aan voor een vast bedrag van driehonderd euro. Later veranderde dat in honderd euro per jaar. maar daar ziet het merk vanaf. Het regende klachten bij BMW en om die reden is het merk gestopt met het vragen van abonnementskosten. Het was een opvallende beslissing om het überhaupt in te voeren omdat er geen enkel ander automerk met deze constructie werkt.

BMW ConnectDrive

Apple CarPlay is een onderdeel van ConnectDrive, het infotainment systeem wat BMW een paar jaar geleden heeft ingevoerd. Het werk feilloos samen met Apple CarPlay waardoor je apps vanaf je iPhone op het ingebouwde touchscreen kunt afspelen. Denk aan apps zoals Spotify, Google Maps, Apple Music of WhatsApp. Voor wie het niet prettig vindt om een touchscreen tijdens het rijden te bedienen heeft Connectdrive de mogelijkheid tot spraakbediening.

Apple CarPlay in een Ferrari
Apple CarPlay vind je zelfs in een Ferrari. Klik/tap voor groter. (Afbeelding: EPA / Sandro Campardo)

Concurrentie Apple CarPlay

Het is nu gebruikelijk om Google of Apple te gebruiken in de auto, maar dat heeft een strijd gekost. Voordat deze systemen ondersteund werden, maakten de meeste automerken de volledige interface van de infotainmentsystemen zelf. Het is voor velen van hen alleen niet meer te doen om te concurreren met Google of Apple en daarom is de strijd opgeheven. Je kunt dus vanaf nu, ook in BMW-auto’s, zonder extra kosten gebruikmaken van je smartphone in combinatie met het infotainmentsysteem die je auto aanbiedt.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  jebman

  jammer alleen dat ik in mijn auto CarPlay alleen kan gebruiken als ie met een kabeltje is verbonden. Terwijl ik zelfs een vakje voor de telefoon heb met draadloos opladen. Zal wel met de hoeveelheid data die verzonden moet worden te maken hebben? Te veel voor BT verbinding?

 • Profielfoto
  jebman

  off topic, waarom zit overigens de ene keer de homeknop op CarPlay links en de andere keer rechts als ik ga rijden?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Geen idee waarom het bij jou spontaan wijzigt.

  Maar je kunt het wel geforceerd instellen.

  Dat is gedaan voor rechts of links zittende bestuurders.

 • Profielfoto
  tyler

  Benieuwd wat ze doen als je net betaald hebt.

 • Profielfoto
  jebman

  KarelWillem op 6 december 2019 14:04
  Geen idee waarom het bij jou spontaan wijzigt.

  Maar je kunt het wel geforceerd instellen.

  Dat is gedaan voor rechts of links zittende bestuurders.

  misschien omdat de telefoon op NL instellingen staat en ik een right hand drive car heb?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, dat is goed mogelijk. Anyway… je moet het dus via het menu van je Car Play unit vast kunnen zetten.

 • Profielfoto
  Wauters

  Waarom waren er überhaupt abonnementskosten? Ik mis iets…

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Wahaha! Abonnement voor CarPlay?! Mooie premium service zeg. In mijn Škoda doet hij prima gratis.

 • Profielfoto
  JeroenXC

  Ik ben erg blij met CarPlay in mijn Volvo. Alleen jammer dat maar de helft wordt gebruikt van het iPad formaat scherm en dat de iPhone met een kabel verbonden moet zijn.

  Ook zou het top zijn als 1 van de navigatie apps (Kaarten, maps, Waze, FM) ook tussen de klokken te zien zou zijn in het scherm met o.a. de kilometer teller.

  Wie bepaald of dit wel of niet kan, Apple of Volvo?