Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Diensten 9 december 2019

‘Royal Bank of Scotland manipuleert reviews in App Store’

Het vertrouwen in de bankensector is de afgelopen jaren vaak ter discussie gesteld. En of je de branche nou blindelings vertrouwt of niet, je zou in ieder geval verwachten dat banken zich niet bezighouden met manipulatie van recensies. Dat is precies waar de Britse Royal Bank of Scotland van wordt beschuldigd. De nieuwe bank-app zou voorzien zijn van vele recensies met vijf sterren die helemaal niet van gebruikers komen, aldus de beschuldiging.

Dat beweert althans de Britse krant The Telegraph, omdat er volgens hen verschillende recensies zijn verschenen vóór de datum dat de app live was voor het publiek. De Royal Bank of Scotland heeft de app eind november in de App Store geplaatst. De recensies die daarvoor zijn verschenen, kunnen dus niet van gebruikers zijn, is de redenatie van de krant. De reviews prijzen onder meer het design en de gebruiksvriendelijkheid.

Schreven medewerkers van Royal Bank of Scotland recensies?

Deze recensies zijn niet alleen al maanden voor de lancering van de app geplaatst. Op de dag van de lancering duikt er namelijk nog een opvallend positieve review op. Volgens de krant is die geschreven door een account met dezelfde naam als die van een werknemer van de bank. Tegelijkertijd schrijven klanten in recente ervaringen dat ze zich zorgen maken over de vele recensies met vijf sterren, die volgens hen “marketingtaal napraten”.

De App Store op een iOS-device

De Royal Bank of Scotland is door de krant om een reactie gevraagd. In een uitleg stellen ze een pilotfase te hebben gehad waar 2800 mensen aan mee deden. Daaronder zouden ook medewerkers zijn geweest. Allen zijn gevraagd hun mening te geven over de app, wat mogelijk een verklaring zou zijn voor de vele positieve recensies van medewerkers. Er is geen bewijs te vinden dat die uitleg ondersteunt, maar The Telegraph biedt daarentegen ook geen onomstotelijk bewijs van manipulatie.

Apple niet gediend van fake reviews

Apple laat op zijn beurt weten dat het beïnvloeden van reviews in de App Store onder geen beding wordt toegestaan. Mocht blijken dat zoiets in dit geval toch is gebeurd, kan de app passende maatregelen verwachten, volgens een woordvoerder. Vooralsnog lijkt Apple echter geen onderzoek naar de praktijken van de Royal Bank of Scotland te starten. Het is overigens niet de eerste keer dat er twijfel is over App Store-recensies.

Reageer op artikel:
‘Royal Bank of Scotland manipuleert reviews in App Store’
Sluiten