Huub Everstijn
Huub Everstijn Apple Inc. 23 december 2019

Apple wil met apparaten communiceren via de ruimte

Naar verluidt werkt Apple aan een ‘geheim’ satellietcommunicatieproject. Het bedrijf heeft zich samen met SpaceX, OneWeb, Amazon en andere bedrijven gericht op de markt voor satellietinternetdiensten.

Bloomberg citeerde niet nader genoemde personen die bekend waren met het werk. Zij vertelden de nieuwssite dat Apple een geheim team heeft dat werkt aan technologieën die het zou kunnen gebruiken om internet-diensten rechtstreeks naar apparaten te verzenden. Zo kunnen draadloze netwerken worden omzeild. De inspanning is naar verluidt nog in een vroeg stadium en hoeft niet noodzakelijkerwijs te worden uitgevoerd.

Apple zou deze technologieën kunnen gebruiken om gegevens te verzenden naar de smartphone of een ander apparaat van een gebruiker, of om mobiele apparaten aan elkaar te koppelen zonder een traditioneel draadloos netwerk. Tevens kunnen ze locatiebepaling verbeteren voor kaart- en navigatie-apps.

Apple wil direct met devices kunnen communiceren

Bloomberg zei dat het niet duidelijk was of Apple de ontwikkeling van eigen satellieten zou nastreven. Het bedrijf zou ook ruimte kunnen huren bij satellieten die al in een baan om de aarde staan of in nog de maak zijn.

Als alle bekende plannen voor megaconstellaties uitkomen, kunnen tienduizenden satellieten in de komende tien jaar in een lage baan om de aarde (LEO) worden gebracht. Die satellieten worden dan gebruikt om de internettoegang te verbreden voor miljarden mensen die momenteel een achterstand hebben als het gaat om breedband.

SpaceX

SpaceX heeft vooralsnog alleen voorgesteld om tot 42.000 satellieten te lanceren voor zijn eigen Starlink breedbandnetwerk. Meer dan 100 van deze flat-panel satellieten, die zijn ontwikkeld en gebouwd door SpaceX, staan al in de ruimte. Het bedrijf is deze nu uitgebreid aan het testen. Naar verluid zal het bedrijf de komende maand er nog tientallen lanceren.

OneWeb

Ook OneWeb is begonnen met het positioneren van breedband-satellieten in LEO, met plannen om eind 2020 beperkte service te bieden voor abonnees in het Noordpoolgebied.

Amazon

Amazon maakt zich ondertussen op om een ​​3.236 satellieten tellende Project Kuiper-constellatie voor internetservices te maken. Abonnees zouden dan gebruik kunnen maken van deze diensten. Tevens kan het gebruikt worden voor het faciliteren van interne datapakketten zoals Amazon Web Services. Afgelopen week maakte Amazon bekend dat het zijn Project Kuiper-team gaat uitbreiden. Ook zou de afdeling naar een nieuw kantoor in Redmond verhuizen.

Andere spelers in de satelliet-internetrace zijn Telesat en mogelijk ook Facebook en Boeing.

Apple in de ruimte?

Bloomberg meldde dat Apple is begonnen met het inhuren van nieuwe software- en hardware-experts voor zijn satelliet-serviceteam. Zo zijn de teamleiders, Michael Trela ​​en John Fenwick, voormalige ruimtevaartingenieurs. Trela ​​en Fenwick speelden een hoofdrol bij Skybox Imaging totdat het bedrijf in 2014 door Google werd overgenomen. Daarna gaven zij leiding aan de satellietinspanningen van Google.

Zij verlieten dat bedrijf echter in 2017 om zich bij Apple aan te sluiten. Zelfs toen al speculeerden sommige bronnen dat de verhuizing deel uitmaakte van een plan om samen met Boeing samen te werken aan een satellietbreedbandproject. De directeur die eerder het Apple-team leidde, Greg Duffy, verliet het bedrijf in juni. Trela ​​en Fenwick breiden de inspanning echter uit, aldus Bloomberg.

Het is niet duidelijk wat de betrokkenheid van Apple op de satelliet-internetmarkt kan betekenen voor andere spelers in de mega-constellatie-race. Sommige waarnemers opepren al voorzichtig de mogelijkheid van breedbandvuil, soortgelijk aan wat er gebeurde met Teledesic, Celestri en SkyBridge in de jaren negentig. Ook zijn er zorgen over de effecten van een overdaad aan satellieten op astronomische waarnemingen en de ruimtevaart.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple wil met apparaten communiceren via de ruimte
Sluiten