Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 13 december 2019

Apple ontwijkt hogere iPhone-prijzen door mogelijke deal VS en China

Het lijkt erop dat Apple een forse prijsstijging van vijftien procent op apparaten als de iPhone, iPad en MacBook ontweken heeft. Naar verluidt hebben China en de Verenigde Staten een nieuwe deal bereikt die voorkomt dat de landen meer importheffingen gaan rekenen.

De spanningen tussen beide landen lijkt wat te zijn gezakt, waardoor er ruimte is voor meer gesprekken over nieuwe en bestaande tarieven. Vooralsnog is het zo dat de oude tarieven momenteel gehanteerd worden, waardoor er dus geen forse prijsstijging zal plaatsvinden.

iPhone zou vijftien procent duurder worden

Bloomberg schrijft dat wanneer de Verenigde Staten en China niet tot een akkoord waren gekomen, aanstaande zondag de prijsstijging doorgevoerd zou zijn. Dit zou overigens niet alleen gelden voor de iPhone, maar ook voor andere producten van Apple, zoals de iPad en de MacBook.

Trump in Texas bij Apple fabriek
Klik/tap voor groter.

In een investeerdersbericht heeft Wedbush-analist Dan Ives gezegd dat president Trump Apple een vervroegd kerstcadeau gegeven heeft. Mocht de forse prijsstijging doorgevoerd worden, dan zou de bevoorradingsketen van het Amerikaanse bedrijf flink in de problemen gekomen zijn.

Daarnaast zou het gebrek aan een besluit tot gevolg hebben gehad dat de aandelen van Apple een klap van vier procent waardevermindering moesten opvangen, als bleek dat Apple die prijsstijging zelf geabsorbeerd zou hebben. Mocht Apple de prijs in de nieuwe situatie doorberekend hebben aan de klant, dan zou die vermindering tot acht procent kunnen oplopen.

Tim Cook en president Trump

Apple-CEO Tim Cook en president Trump houden er een goede relatie op na. De regering heeft zelfs advies gevraagd aan Cook in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Cook heeft daarnaast in een direct gesprek met Trump aangegeven dat de nieuwe tarieven een nadelig effect op de bedrijfsvoering van Apple zouden hebben. En dat zou tot gevolg hebben dat Apple minder goed met Samsung zou kunnen concurreren.

Op dit moment betaalt Apple al hogere tarieven op de Apple Watch, AirPods, iMac en HomePod. Of die tarieven nu omlaag gaan, is op moment van schrijven niet duidelijk. The New York Times schrijft dat de nieuwe handelsovereenkomst officieel nog moet worden aangekondigd. Daardoor zijn nog niet alle details bekend.

Reageer op artikel:
Apple ontwijkt hogere iPhone-prijzen door mogelijke deal VS en China
Sluiten