Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Diensten 2 december 2019

Lastige grensgevallen: ‘Apple evalueert beleid Kaarten en Weer’

Apple gaat zijn eigen beleid rondom de Kaarten-app evalueren. Dat schrijft Reuters na een gesprek met het technologiebedrijf. De evaluatie moet vooral gaan over hoe de iPhone-maker omgaat met politieke grensgeschillen in apps als Kaarten en Weer. Deze aankondiging volgt op het nieuws dat Apple de Krim sinds kort aan Rusland toeschrijft, tot verontwaardiging van Oekraïne.

Afgelopen week ontdekten journalisten dat er iets is veranderd in de manier waarop plaatsnamen op de Krim verschijnen in Apple-apps. Voorheen was het bedrijf neutraal gebleven. Wie in de Weer-app zocht naar ‘Simferopol’, de hoofdstad van het eiland, zag daar geen naam van een land bij staan. Maar gebruikers in Rusland zien dat er, ook in de Kaarten-app, sinds enkele dagen ‘Rusland’ staat vermeld. Opvallend is dat de verandering alleen binnen Rusland is te zien. Nederlanders zien bijvoorbeeld nog altijd een neutrale aanduiding.

Politieke beslissingen in Kaarten

Het is een gevoelig punt voor zowel Rusland als Oekraïne. In 2014 heeft Rusland het schiereiland Krim, dat sinds 1954 onderdeel was van Oekraïne, geannexeerd. Nog altijd zijn er grote spanningen rondom de annexatie. Rusland voerde naar verluidt de druk op Apple flink op om in de apps Kaarten en Weer Rusland als eigenaar van de Krim te vermelden.

Klik/tap voor groter.

Het Amerikaanse bedrijf wil zich liever niet met dit soort geopolitieke onderwerpen bemoeien en zou liever zien dat de Krim als een ongedefinieerd gebied wordt neergezet. Toch ontkomen technologiebedrijven niet aan (geo-)politieke spanningen, vooral wanneer ze makers van wereldkaarten zijn.

Apple gaat evalueren

Apple heeft met de aankondiging ‘verder te kijken naar het beleid rondom Kaarten’, geen concrete toezeggingen gedaan. Het is dus niet duidelijk wat het bedrijf precies gaat doen en of we vervolgacties kunnen verwachten. De Oekraïense minister van buitenlandse zaken, Vadym Prystaiko, schreef vorige week al op Twitter dat Apple “niets geeft” om de pijn van zijn land.

Het is niet de eerste keer dat de naam Apple valt als het gaat over een politiek gevoelige beslissing. Recent zijn veel berichten verschenen over Apples beleid tegenover China. Met name protestanten in Hong Kong werden volgens critici  in de steek gelaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lastige grensgevallen: ‘Apple evalueert beleid Kaarten en Weer’
Sluiten