Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 10 december 2019

Apple klaagt voormalig hoofdontwerper chips aan

Er lijkt een hevige strijd gevoerd te worden tussen Apple en een voormalig hoofdontwerper van de chip-afdeling van het bedrijf. Gerard Williams was volgens verschillende media voorheen verantwoordelijk voor de A-chips in bijvoorbeeld iPhones. Nu Williams Apple heeft verlaten en een eigen bedrijf is gestart, beschuldigt Apple de man van contractbreuk.

Afgelopen maart verliet Williams Apple. Destijds was nog niet duidelijk wat de technicus precies ging doen. Nu weten we dat hij in de tussentijd zijn eigen bedrijf heeft opgericht, dat Nuvia is gaan heten. Er is volgens Apple een groot probleem met dat bedrijf: het maakt chips, vergelijkbaar met de chips die Williams eerder bij Apple maakte.

Williams aangeklaagd door Apple

Nuvia zoekt vermoedelijk de concurrentie op met AMD en Intel. Maar, zo betoogt Apple, Williams zou contractbreuk hebben gepleegd. Door al te werken aan zijn nieuwe bedrijf terwijl hij nog in dienst is, is technologie die voor de iPhone- en iPad-chips bedoeld is gebruikt om zichzelf een mooie start te geven. Williams werkte namelijk aan de A-serie chips die onder andere in de iPhone te vinden zijn. Hij heeft naar verluidt meer dan zestig patenten namens Apple ingediend.

Williams was onder andere betrokken bij de A7 die we voor het eerst in de iPhone 5s zagen. Maar ook aan de chip in de meest recente iPad Pro, de A12X, heeft de voormalig medewerker bijgedragen. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest om het voor elkaar te krijgen zoveel mogelijk techniek in een zo klein mogelijke processor te stoppen, en om de batterijduur te verlengen. Technieken die in deze branche inderdaad veel waard zijn.

Maker van Apple-chips beschuldigt juist Apple

Apple stelt dat de oprichting van Nuvia bedoeld is om het bedrijf geld te laten betalen voor technieken die in eigen huis ontwikkeld zijn. Opvallend genoeg beschuldigt Williams juist Apple ervan zich niet te hebben gedragen. Hij beweert dat Apple zijn sms’jes op een illegale manier zou hebben ingezien. Bovendien is er geen sprake van contractbreuk, als het aan hem ligt.

Dit kan nog eens een langslepende zaak worden. Eind januari is de eerste zitting waarin de betrokkenen gehoord zullen worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple klaagt voormalig hoofdontwerper chips aan
Sluiten