Apple kan niet ontsnappen aan toetsenbord-drama: rechtszaak gaat door

Door: Thomas Aalderink - 12 reacties
2019 13-inch MacBook Pro Teardown toetsenbord
(Bron: OMT)

De toetsenborden met het vlindermechanisme blijven Apple maar achtervolgen. Met de 16-inch MacBook, die weer gebruik maakt van het ouderwetse schaarmechanisme, probeert het bedrijf de problemen te verhelpen, maar de gelede schade is groot. Zo groot zelfs dat een verzoek om de rechtszaak rond het toetsenbord te laten vallen nu is afgewezen.

Dit betekent dat Apple toch voor de rechter moet gaan verschijnen. Het gaat dan om een class-action rechtszaak in Amerika. Hierbij scharen meerdere mensen zich achter dezelfde klacht. In dat geval gaat dat niet zozeer om de kwaliteit van de toetsenborden, maar vooral om het feit dat Apple deze problemen probeerde te verbergen, aldus Reuters.

Toetsenbord blijft Apple achtervolgen

Volgens de aanklager heeft Apple bewust niet naar buiten gebracht hoe kwetsbaar het toetsenbord met vlindermechanisme is. Daarnaast zijn de slachtoffers niet blij met de manier waarop Apple is omgegaan met de problemen. Het bedrijf uit Cupertino zou, ondanks de getroffen maatregelen, nog steeds niet genoeg gedaan hebben.

Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Imagebroker)

Het fragiele mechanisme dat voor alle problemen zorgt, verscheen voor het eerst in 2015. Dit nieuwe toetsenbord moest ervoor gaan zorgen dat MacBooks nog dunner zouden worden. Dat lukte, maar tegen welke prijs? Het gaat in ieder geval een rechtszaak opleveren die zich richt op de MacBook uit 2015 en de Pro-modellen uit 2016 en later.

Apple valt terug op vertrouwd mechanisme

Wanneer Apple moet voorkomen om de rechter ervan te overtuigen dat de aanklachten niet kloppen, is nog niet bekend. Het bedrijf heeft in ieder geval zelf ingezien dat het vlindermechanisme geen succes is. In de 16-inch MacBook grijpen ze daarom naar een vertrouwd toetsenbord dat wel goed werkt, en het lijkt erop dat die lijn doorgezet gaat worden. Volgens geruchten gaat er namelijk in 2020 ook een 13-inch MacBook verschijnen met het verbeterde toetsenbord.

Reuters

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  fredmatrack

  Ik hoop vooral dat Apple eindelijk eens leert om zijn fouten sneller toe te geven en klanten voor de herstelling van de gevolgen niets aan te rekenen.

  Ik heb al vaak toestellen van Apple gezien waar iets aan mankeert. Op internet kom je nog heel wat van die gevallen tegen. En toch weigert Apple om die gratis te herstellen. Dat zou niet mogen! En ik hoop dat ze dat met deze rechtszaak ook eindelijk gaan inzien.

 • Profielfoto
  donut

  Het slechte toetsenbord ( dat ook nog fragiel bleek) in combinatie met de slechts 2 thunderbolt poorten maakten dat velen liever de oude macbook pro kochten… en terecht. Apple in 2015 kan niet eens een toetsenbord ontwerpen dat voldoet…typisch.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Jonny Ive left the building;-)

 • Profielfoto
  Macteach

  PowerMac op 4 december 2019 11:33
  Jonny Ive left the building;-)

  En die was dus verantwoordelijk voor dit toetsenbord…

 • Profielfoto
  hummel003

  En over andere merken hoor je mensen nooit klagen. Zijn de toetsenborden van Dell, Hp, Acer, etc dan zoveel beter? Of vallen die onder een lagere prijsklasse en wordt er dan minder geklaagd

 • Profielfoto
  TheDoctor40

  hummel003 op 4 december 2019 13:17
  En over andere merken hoor je mensen nooit klagen. Zijn de toetsenborden van Dell, Hp, Acer, etc dan zoveel beter? Of vallen die onder een lagere prijsklasse en wordt er dan minder geklaagd

  Ik denk dat het meer erom gaat dat Apple toendertijd het butterfly keyboard super trots introduceerde alsof het een geweldige uitvinding was. Vervolgens bleek het alles behalve dat te zijn, maar ze weigerden om het toe te geven. Het heeft vervolgens ook veel te lang geduurd voordat een vervangingsprogramma werd gestart, en als ik het me goed herinner deden in eerste instantie niet alle modellen MacBook mee, ondanks dat zij ook de problemen hadden.

  Het is dus een opstapeling van fouten die ze hebben gemaakt, in combinatie met het feit dat de andere fabrikanten vaak meer traditionele toetsenborden gebruiken.

 • Profielfoto
  Maarten2015

  Je zult toch maar de eigenaar zijn van een Macbook met zoeen toetsenbord. En dan zien dat er nu eindelijk een nieuwe macbook is met een echt beter toetsenbord. Al moeten we ook nu nog wel even afwachten of het echt probleemloos is. Ik zou me enorm bekocht voelen en het redelijk vinden als Apple al die eigenaren echt ruimhartig tegemoet komt bij aanschaf van een nieuwe MacBook. Want alleen een reparatieprogramma waarbij een zelfde toetsenbord wordt geplaatst is gewoon weg ongehoord.

  Hoe is met de opbrengst bij verkoop van de Mac met een gemankeerd toetsenbord? Levert die significant minder op?

 • Profielfoto
  agroeneschey

  Ik heb bewust deze serie overgeslagen en koop ook zeker geen 2 de hands van deze serie’s.

 • Profielfoto
  FFH

  Gebruik al 2 jaar lang Butterfly en nergens last van!

 • Profielfoto
  hagar2008

  Niks gekocht sinds 2014 om deze reden.

 • Profielfoto
  bartb112

  Het ergste is ook nog eens, ga je terug met toetsenbord die hapert dan gaat een service provider eerst de toetsen schoon blazen met hoge druk.  Dan ben je hem al een weekje kwijt. Mochten er weer problemen zijn dan mag je hem weer inleveren en weer een week kwijt. En met een beetje geluk krijg je dan een nieuw toetsenbord.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Daarnaast zijn de slachtoffers niet blij met…

  Slachtoffers? Dat is vreselijk natuurlijk. Of bedoel je gedupeerden?