Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 18 december 2019

Apple, Google en Amazon werken aan open-source smart home standaard

Apple, Google en Amazon slaan de handen ineen om een open-source standaard te ontwikkelen voor smart homes. Volgens het bericht uit o.a. de newsroom van Apple doen de bedrijven dit met behulp van Ikea, Samsung SmartThings en Philips Hue.

De drie bedrijven gaan er, samen met de Zigbee Alliance, voor zorgen dat apparaten goed samen kunnen werken. Het idee erachter is dat de ontwikkelingen van nieuwe producten daardoor makkelijker moet worden en dat er veel veiliger omgegaan wordt met gegevens die daarbij aan te pas komen.

Apple, Google en Amazon slaan de handen ineen

De projectgroep moet ervoor gaan zorgen dat er garantie is voor de gebruiker. Garantie dat ieder smart home product kan samenwerken met andere producten, ongeacht welke telefoon of slimme assistent de gebruiker heeft. Mocht het project slagen dan “kunnen klanten ervan op aan dat hun apparaat naar keuze werkt in hun huis en dat ze de mogelijkheid hebben om deze te installeren en te besturen met hun favoriete systeem”. Zo maken de bedrijven duidelijk in het persbericht.

Google voegt daar vervolgens aan toe dat je uiteindelijk dus de keuze hebt uit Google Assistent, Amazon Alexa, Apple Siri of welk platform dan ook. De bedrijven hebben aangegeven dat hun apparatuur zal bijdragen aan de nieuwe standaard. Dit betekent dat Apple’s HomeKit, Amazon’s Alexa en Google’s Weave ondersteund worden.

Google Apple Tinder feature
Klik/tap voor groter

De drie tech-giganten kunnen steun verwachten vanuit de smart home industrie. Project Connected Home over IP, zoals het project heet, krijgt ook hulp van de Zigbee Alliance. Bij deze groep zitten onder andere Ikea, Samsung SmartThings en Signify (het bedrijf achter Philips Hue) aangesloten.

Eerste ruwe versie eind 2020

Het plan is om de eerste ruwe versie “eind 2020” te introduceren. Wel kan Google al zeggen dat ontwikkelaars voordeel zullen halen uit de nieuwe standaard, gezien het feit dat productiekosten naar beneden gaan en dat de ontwikkeling van het product simpeler wordt. Iets dat komt “doordat er straks dus een standaard is voor het bouwen van hun producten”, zo is in het bericht te lezen.

De standaard zal eerder zij aan zij werken met bestaande connectiviteit-protocollen zoals Wi-Fi en Bluetooth, dan dat het een manier probeert te verzinnen om deze te vervangen. Sterker nog: de groep zegt dat apparaten waarschijnlijk Wi-Fi, Bluetooth Low Energy en Thread moeten ondersteunen om überhaupt met het systeem te kunnen werken. Hoe een product dat precies doet is volledig aan de ontwikkelaar.

De standaard zal ook om IP, ook wel bekend als Internet Protocol, ontworpen worden. Het betekent niet dat alle verbonden apparaten direct verbinding maken met het internet, maar dat het proces van samenwerking versimpeld wordt. Zoals bij het ontvangen en versturen van berichten. Het moet volgens Google, Apple en Amazon makkelijker worden om een bericht vanaf een smart home apparaat te sturen naar een andere apparaat, app of dienst.

Apple, Amazon, Google smart home
Klik/tap voor groter

Apple, Google en Amazon doen een stap vooruit

Op dit moment weten we niet wat dit systeem exact voor onze apparaten gaat doen. Is het mogelijk om straks zowel Siri als Alexa te gebruiken of staat er standaard een brede verzameling aan opdrachten op de producten. Is het straks minimaal mogelijk om de lichten te dimmen, de temperatuur aan te passen en de deur op slot te doen? Wat dat betreft is het nog afwachten wat dit exact met zich mee gaat brengen.

Maar het feit dat deze drie groter bedrijven (met behulp van de Zigbee Alliance ) samenwerken om een open-source standaard te creëren, is simpelweg al dikke stap vooruit in de smart home markt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple, Google en Amazon werken aan open-source smart home standaard
Sluiten