‘Apple brengt een iPhone zonder poorten uit in 2021’

Door: Wesley Akkerman - 14 reacties
iPhone
(Afbeelding: AFP/Josh Edelson)

Apple wil naar verluidt in 2021 een iPhone uitbrengen die geen poorten heeft. Dat denkt althans analist Ming-Chi Kuo. Hoe je de smartphone in kwestie dan precies zou opladen, is op dit moment nog onduidelijk. Apple heeft eerder bevestigd de draadloze oplaadmat Airpower te hebben geannuleerd.

De iPhone die Apple in 2021 zou uitbrengen heeft mogelijk geen Lightning-poort, waar geen usb-c-poort voor in de plaats komt. Het toestel zou een ‘volledig draadloze ervaring’ gaan aanbieden, aldus de analist die vaker goede voorspellingen gedaan heeft als het om Apple-producten gaat.

iPhone zonder aansluitingen

Mocht dit blijken te kloppen, dan zou dat een grote stap in een andere richting zijn voor Apple. Het bedrijf gebruikt de Lightning-poort sinds 2013 met de release van de iPhone 5. En hoewel moderne iPhones misschien minder afhankelijk zijn van het versturen van data via een kabel, betekent dit wel dat er consequenties aankomen voor allerlei fabrikanten, zoals bedrijven die koptelefoons maken of oplaadkabels uitbrengen. Uiteraard duurt het nog even voordat we er zijn, maar dit is dus iets waar mogelijk rekening gehouden mee moet worden.

Apple iPhone 11 en iPhone 11 Pro camerasysteem
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: One More Thing)

Daarnaast heeft Kuo voorspelling gedaan voor de line-up van volgend jaar. Er zouden namelijk in totaal vijf nieuwe iPhone-modellen uitkomen, waaronder de SE 2-opvolger met een lcd-scherm van 4,7-inch.

Vier andere iPhones

Eerder kwam in het nieuws dat Apple in elk geval vier iPhones wil uitbrengen aan het einde van het jaar. Alle vier de modellen hebben een oled-scherm en bieden ondersteuning aan voor 5G. Twee van deze nieuwe modellen moeten echt high-end smartphones worden met drie cameralenzen en sneller 5G dankzij mmWave-technologie.

De twee modellen komen uit met schermformaten van 6,1- en 6,7-inch en krijgen waarschijnlijk een Time of Flight-sensor, waarmee diepte gemeten kan worden. Deze smartphones moeten de iPhone 11 Pro en 11 Pro Max gaan vervangen, zoals het er nu naar uitziet.

De andere twee versies moeten opvolgers worden van de iPhone 11 en worden voorlopig simpelweg iPhone 12 genoemd. Deze telefoons krijgen twee cameralenzen en krijgen schermen van 5,4- en 6,1-inch. Apple heeft niet gereageerd op de aanhoudende geruchten.

9 to 5 Mac

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Dan mogen ze wel wireless CarPlay wel wat aandacht geven.

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Geen data-poort is wel een heel slecht idee. Het zou betekenen dat alle interacties met de buitenwereld over WiFi en BT altijd perfect moeten verlopen. We weten allemaal dat dat niet te garanderen is zodra je in een signaal-verzadigde omgeving bent, of in een WiFi-landschap dat slecht opgezet is of gewoon niet met Apple rekening houdt.

  Neem nou alleen al draadloos te presenteren op een beurs, waar alle standhouders met hun eigen netwerkjes tegen elkaar opboksen. Je moet dan wel een harde aansluiting hebben om je werk te kunnen doen. En dat is maar één enkel voorbeeld uit vele.

  Kortom, geen randapparatuur kunnen aansluiten maakt de betreffende iPhone opeens veel minder interessant tot helemaal onbruikbaar. Ik zou er in geen geval ooit een kopen.

 • Profielfoto
  thebest07111

  Gijs Raggers op 6 december 2019 13:20
  Dan mogen ze wel wireless CarPlay wel wat aandacht geven.

  Carplay draadloos werkt alleen op bepaalde modellen auto’s. Ze kunnen dit dus wel leuk gaan doen maar bij oudere auto’s werkt wireless Carplay niet en gaat ook niet werken.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  ALS dat waar is, dan vrees ik dat ik voor een smartphone ergens anders heen moet. Je bent een stuk minder flexibel als je alleen nog maar met een oplaadmat kunt laden.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ome Kor op 6 december 2019 15:26
  ALS dat waar is, dan vrees ik dat ik voor een smartphone ergens anders heen moet. Je bent een stuk minder flexibel als je alleen nog maar met een oplaadmat kunt laden.

  Laden is één ding. Qi-ladertje mee in de doos en klaar. Veel auto’s hebben zelf bovendien ook al Qi ingebouwd. Het feit dat je niet meer om WiFi of Bluetooth heen kan om met je telefoon te werken is zorgelijker, zoals ook hier al aangegeven. En dan nog dit: nu kun je in het geval van storing zélf nog de DFU in om me op te lossen; dat zou dan óók verleden tijd zijn.

 • Profielfoto
  Juistemm

  “Apple brengt een Neuro iPhone uit in 2100”

 • Profielfoto
  steveb

  Een Phoebe houder. Voor op de fiets met QI aan boord? Dat zal een dure grap worden

 • Profielfoto
  Odie

  Zou dom idee zijn. QI charging is nooit zo snel als een iPhone aan een forse (MacBook) charger… Daarbij zijn er er inderdaad nog heel veel autos die voor CarPlay een poort nodig hebben.

  Ik hoop dat ze de lightning wel ditchen maar vervangen door een usb-c poort zoals op de iPad Pro, dat is echt heel fijn (ik hang de iPad met een usb-c naar HDMI dongle zo aan een tv of monitor)…

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @csteelooper. Alsof een auto de enige manier van transport is. Nu kan ik onderweg met een powerbank of mijn adapter opladen. In moderne bussen en treinen hebben ze een USB aansluiting.

   

  Moet ik mijn powerbank of mijn adapters weggooien als ik een nieuwe telefoon koop? Lekker milieu vriendelijk.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Hoe je de smartphone in kwestie dan precies zou opladen, is op dit moment nog onduidelijk.

  Héle wilde gok:

  …Draadloos opladen…?

  Als dit *gerucht* al waar is, dan nog weten we niet hoe Apple dit vorm zal gaan geven. Er zullen vast mogelijkheden blijven om in noodgevallen toch verbinding te maken. ‘T is ook niet in Apples belang als iedereen om elk wissewasje naar de Apple helpdesk moet.
  Overigens is het al jaren geleden dat ik m’n iPhone in dfu modus heb moeten zetten om problemen op te lossen. De noodzaak voor fysieke poorten begint dus wel af te nemen.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Auto, vliegtuig, trein, bus, vliegveld, wachtkamers, festivals, cafés en weet ik hoeveel plaatsen waar nu, niet altijd, usb-a poorten zijn en usb-c superzeldzaam is zouden dan Qi voor stroom en BT/WiFi voor data gaan doen? Volgens mij is de tijd daar nog niet rijp voor.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Dus naast nu een hand vol kabels meenemen om al die verschillende Apple producten te laden moet ik straks ook nog een oplaadpuck meenemen? Ik kan nu al 5 situaties bedenken waarin dat niet handig is.

   

 • Profielfoto
  Patrik

  ‘Apple brengt een iPhone zonder poorten uit in 2021’

  Nee, dat denkt een analist…

 • Profielfoto
  brouw139

  Dat lijkt me een aan mallotigheid grenzend idee.. ik kan niet wachten tot het gerucht de wereld uit geholpen wordt of bevestigd.. en dan wel weer benieuwd naar alle oplossingen die we moeten gaan treffen :-/