App Store: de 40 grootste apps en games van het decennium

Door: Mark Hofman - 7 reacties
Apple Developer Program coronavirus App Store
(Afbeelding: EPA / Ritchie B. Tongo)

We zitten in de laatste weken van dit decennium en dat betekent dat het tijd is om terug te blikken. In de afgelopen tien jaar zijn er veel verschillende applicaties en games verschenen in de App Store, maar welke werden het meeste binnen gehaald?

App Annie blikt terug op de afgelopen tien jaar en heeft de data goed geanalyseerd. Wat waren de meest gedownloade games en apps van het afgelopen decennium? De meeste downloads zullen jullie niet zozeer verbazen, maar er zitten wel degelijk een aantal verrassingen in de lijsten. Daarom zetten we ze voor jullie op een rij.

De 10 meest gedownloade App Store apps van het decennium

Facebook iPhone camera 16x9
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

App Annie heeft de App Store data van de afgelopen tien jaar geanalyseerd om de grootste apps en games van het decennium op een rij te zetten. Hieruit blijkt dat Facebook de applicatie is die het meest gedownload is. Op nummer twee staat de Messenger applicatie van het bedrijf, die op zijn beurt weer wordt opgevolgd door WhatsApp.

Dit is de volledige lijst:

 • Facebook
 • Facebook Messenger
 • WhatsApp
 • Instagram
 • Snapchat
 • Skype
 • TikTok
 • UC Browser
 • YouTube
 • Twitter

Terwijl er veel gevestigde namen in de lijst te zien zijn, vallen er twee applicaties naar ons idee het meeste op. De eerste opvallende app is TikTok. De app is anno 2019 ontzettend populair, maar in tegenstelling tot de overige applicaties relatief een nieuwkomer. TikTok lanceerde in september 2017 en kende op 23 januari 2018 zijn eerste succes in Thailand. Sinds 2019 is de applicatie ook een hit in Europa.

De tweede naam die opvalt is de UC Browser, die voor veel mensen vrij onbekend is. Het gaat om een Chinese / Singaporese webbrowser die gemaakt is door een dochterbedrijf van Alibaba. Onderzoekers zijn erachter gekomen dat de browser onveilig is en vol zit met kwetsbaarheden. Zo zou UC Browser op het gebied van privacy flink wat steken laten vallen. Dat deze browser op plek acht in de lijst staat is dus wel opvallend te noemen.

De 10 apps waar het meest aan uitgegeven is

Netflix iOS app komt nog niet naar de Mac
Klik/tap voor groter (Afbeelding: Apple / Netflix)

De App Store staat ook vol met applicaties waar mensen hun geld aan uitgeven. Denk hierbij aan apps zoals Netflix waarvoor je een abonnement moet afsluiten om deze te gebruiken. Of applicaties als Tinder waar je betaalt om toegang tot extra functies te krijgen. We noemen de twee apps niet voor niets, want er werd de afgelopen tien jaar het meeste aan uitgegeven.

Dit is de volledige lijst:

 • Netflix
 • Tinder
 • Pandora Music
 • Tencent Video
 • LINE
 • IQIYI
 • Spotify
 • YouTube
 • HBO Now
 • Kwai

De volgorde van bovenstaande lijst is overigens wel opvallend. Zeker gezien het feit dat mensen meer geld hebben uitgegeven aan Pandora Music in de afgelopen tien jaar, dan aan Spotify.

De 10 meest gedownloade App Store games van het decennium

Subway Surfers iOS
Klik/Tap voor groter (Afbeelding: SYBO Games)

Naast applicaties staat de App Store ook vol met een arsenaal aan games. In de afgelopen tien jaar zijn er behoorlijk wat games uitgebracht die flink wat succes kende. De top 10 lijst van de meest gedownloade App Store games van het decennium is dan ook eigenlijk wel een lijst vol nostalgie te noemen. Van Subway Surfers tot aan Fruit Ninja: ze staan er allemaal in.

Dit is de volledige lijst:

 • Subway Surfers
 • Candy Crush Saga
 • Temple Run 2
 • My Talking Tom
 • Clash of Clans
 • Pou
 • Hill Climb Racing
 • Minion Rush
 • Fruit Ninja
 • 8 Ball Pool

Weinig verrassingen in de lijst wat dat betreft. Stuk voor stuk zijn het allemaal games die veel succes kende in de afgelopen tien jaar. De enige die nog in de lijst had kunnen staan is Flappy Bird, maar doordat ontwikkelaar Dong Nguyen het spel in 2014 uit de App Store haalde kreeg het spel weinig kans om verder door te groeien. In een interview met Forbes liet de ontwikkelaar destijds weten dat het spel te verslavend zou zijn.

Het meest opvallende vinden we overigens wel dat Pokémon GO ontbreekt in de lijst. De game van Niantic behoort tot een van de meest besproken games van de afgelopen tien jaar.

De 10 games waar het meeste aan uitgegeven is

Clash of Clans iOS
Klik/tap voor groter (Afbeelding: Supercell)

Op het gebied van games zijn er ook voldoende titels in de App Store waar gebruikers hun geld kwijt kunnen. Zo weten we dat er aardig wat mensen zijn die hun centen in Clash of Clans stoppen. Iets dat ook zeker geldt voor Pokémon GO. Beide games staan in de lijst, samen met Candy Crush Saga en Clash Royale.

Dit is de volledige lijst:

 • Clash of Clans
 • Monster Strike
 • Candy Crush Saga
 • Puzzle & Dragons
 • Fate/Grand Order
 • Honour of Kings
 • Fantasy Westward Journey
 • Pokémon GO
 • Game of War – Fire Age
 • Clash Royale

Jullie favorieten uit de App Store

Dit zijn over het algemeen de grootste applicaties van de afgelopen tien jaar, maar hoe zit dat bij jullie? Wat zijn volgens jullie de beste applicaties van de afgelopen tien jaar? En welke games hebben jullie het meest gespeeld?

Laat het ons via de reacties hieronder weten!

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  ‘Mooi’ dat de top tien voor 80% bestaat uit social media apps. .:)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Vooral misselijkmakend dit soort lijstjes. Zeker als je je beseft dat Netflix en Spotify uit hun rijtje zullen vallen omdat zij hun betaalmethodes hebben aangepast.

 • Profielfoto
  tomc

  Tinder de 2de app waar het meeste geld aan uitgegeven is ?

  Gewoon Tinder gebruiken is 1 ding, maar er dan ook nog voor betalen…

  Veel hopeloze mensen hier op de wereld blijkbaar ???

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Mijn favoriete apps: Waze, Android Auto en Netflix

  Mijn favoriete game: Game? Wat is dat?

 • Profielfoto
  MegaChriz

  Ik heb slechts 3 apps van de genoemde lijstjes ooit gedownload in de afgelopen tien jaar: Facebook, Youtube en Skype.

  Mijn favoriete games voor iOS: Carcassonne en Catan.
  Favoriete apps: Safari en Mail.

  Kortgeleden een iPad gekocht waarop ik graag Textastic en Working Copy gebruik.

  We zitten in de laatste weken van dit decennium

  Of 2019 het laatste jaar van dit decennium is, daar zijn de meningen over verdeeld. Volgens sommigen begon de huidige jaartelling bij het jaar 1 in plaats van het jaar 0 en in dat geval zou het volgende decennium pas beginnen op 1 januari 2021.

 • Profielfoto
  tomc

  Volgens sommigen begon de huidige jaartelling bij het jaar 1 in plaats van het jaar 0 en in dat geval zou het volgende decennium pas beginnen op 1 januari 2021.

  klopt. Net zoals de eeuwwissel eigenlijk op 1 januari 2001 doorging terwijl iedereen een jaar eerder gek deed.

 • Profielfoto
  pruus

  Ik heb een gloeiende, tering hekel aan alles wat met games te maken heeft. Niks educatiefs in mijn ogen. En in de AppStore staan ze ook nog eens vooraan. Dat is de reden dat ik steeds minder in de AppStore kijk.