Klachten over de 16-inch MacBook Pro: ploppende speakers en schaduweffect

Door: Mark Hofman - 20 reacties
MacBook Pro 16-inch
(Afbeelding: Apple)

Door een einde te maken aan het toetsenbordprobleem, en een aardig pakket aan indrukwekkende specificaties, weet Apple met de 16-inch MacBook Pro een mooi product op de markt te brengen. Maar er zijn bezitters die tegen een aantal problemen aanlopen met de speakers en het scherm.

Volgens AppleInsider en het forum van MacRumors zijn er aardig wat mensen die last hebben van ploppende speakers in de 16-inch MacBook Pro. Daarbij lijkt er ook sprake te zijn van Display Ghosting, wat simpelweg betekent dat het scherm van de laptop last heeft van een soort schaduweffect.

Ploppende speakers in 16-inch MacBook Pro

Zoals gezegd duiken er klachten op over de speakers van de 16-inch MacBook Pro. Het zou gaan om een plofgeluid wanneer het afspelen van audio gestopt wordt. AppleInsider meldt het volgende probleem:

“Waneer je audio of video afspeelt, doorspoelt of het venster sluit waar dit gebeurt, zal dit geluid naar boven komen. Het lijkt een beetje op clipping dat je krijgt wanneer de audio te hoog piekt of wanneer speakers abrupt aan en uit geschakeld worden.”

Om het probleem volledig te begrijpen is hieronder het probleem te zien in een video:

Apple’s Support Team heeft gereageerd op een aantal van deze meldingen en laat weten op de hoogte te zijn van het probleem. Op dit moment wordt er naar een oplossing gezocht.

Schaduweffect

Ook melden gebruikers van de 16-inch MacBook Pro dat er problemen zijn met de reactiesnelheid van het scherm. Deze ligt dusdanig laag dat er een schaduweffect lijkt te ontstaan wanneer je door tekst heen scrolt. Het probleem zorgde ook voor een uitvoerig gesprek van verschillende gebruikers op het forum van MacRumors. Er zijn mensen die zich er heel erg druk om maken, er zijn mensen die het simpelweg niets kan schelen. Het lijkt er overigens op dat het schaduweffect niet bij iedereen opduikt, wanneer ze de laptop voor normale werkzaamheden gebruiken.

Het gesprek van meerdere pagina’s op het forum wordt gestart door een bezitter die is overgestapt van een 15-inch MacBook Pro. Hij laat weten dit probleem nooit gehad te hebben met het oudere model, maar wel degelijk last te hebben van het Ghosting-effect op zijn nieuwe 16-inch MacBook Pro. In de loop van het gesprek komen er meerdere gevallen naar boven, waaronder zelfs iemand die zijn gehele laptop terugstuurde vanwege het probleem. Er wordt zelfs gesproken over het feit dat de laptop een lagere reactiesnelheid heeft dan “gemiddeld beeldscherm”. Volgens een gebruiker van het forum lijkt het er zelfs op dat het beeldscherm van de 16-inch MacBook Pro standaard op 47.95hz draait.

Ben jij een bezitter van een 16-inch MacBook Pro en komen een van deze twee problemen je bekend voor? Laat het ons weten in de reacties!

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Odie

  Yep, ook ik heb heb ploppede geluid. Ghosting zie ik vooralsnog niet heel erg en ik hoop het ook niet te zien, want: what has been seen can not be unseen.

 • Profielfoto
  okeribok

  Man man man, hoe lang is het geleden dat een nieuw product (of update) van Apple niet meteen een hoop gezeik opleverde? Hardware of software?

 • Profielfoto
  Odie

  Een hoop gezeik lijkt me wat overdreven. Het geplop lijkt me een driver dingetje wat gewoon met een update verholpen kan worden, ik heb er met Spotify geen last van. Het scherm zie ik echt niet…

 • Profielfoto
  Bart Dekker

  Ploppend geluid merk ik ook. Ghosting nog niet opgemerkt.

 • Profielfoto
  computer space

  Die 47,9Hz is normaal, dat is een van de vijf beschikbare frequenties.

 • Profielfoto
  pruus

  Toch weer de eerste serie problemen. Jammer hoor.

 • Profielfoto
  HushMac14

  Was even kerstmuziek op spotify aan het luisteren en hoorde tussendoor inderdaad dit ploppend geluid tussendoor. Hoop dat dit met software opgelost kan worden. @okeribok je hebt inderdaad gelijk. Elk product bij ze heeft wel een probleem.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik zit aan mijn 7e Apple computer (en 5e Mac). Begonnen eind jaren ’70 met de Apple II+ en hoewel ik over het algemeen geen grote problemen heb gehad met nieuw spul merk ik wel dat de prijs-kwaliteit verhouding c.q. betrouwbaarheid van het OS achteruit is gegaan. Natuurlijk werd alles (zowel hard als software) door de jaren heen steeds complexer maar als je een BMW koopt (waar tegenwoordig ook de nodige elektronica in zit) wil je ook niet hortend en stotend over de weg rijden.

  Mijn vorige iMac b.v. stond 7 jaar lang 24/7 aan zonder ook maar één kernel panic. Daar heb ik nu ook geen last van maar er zijn wel een aantal vreemde dingen gebeurd wat per saldo het zelfde resultaat gaf als een kp.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Tsjonge jonge. Ik was echt erg enthousiast over deze MBP maar blijkbaar hoef je voor die prijs geen topproduct te verwachten.

 • Profielfoto
  Melle

  Als die pop met update te fixen is, is dat een non-issue. Die ghosting, ja dat lijkt me zo een geval van pixelpeepers. – als het al te zien is, ziet 95% het niet of kent het niet of stoort er zich helemaal niet aan…

  Ikzelf ben natuurlijk zo een Pipo die van die fora leest, die problemen dan leert kennen en vanaf dan actief kijkt en als het dan zo is, het niet meer niet kan zien.

  Soms is onwetendheid wel oké

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Alexander Henket op 7 december 2019 08:47
  Tsjonge jonge. Ik was echt erg enthousiast over deze MBP maar blijkbaar hoef je voor die prijs geen topproduct te verwachten.

  Omwille van een driverprobleempje en een schaduwdingetje dat niemand ziet? ?

 • Profielfoto
  MatMac

  Nou ik zit me hier toch achter mijn 2 dagen nieuwe 16 incher  te verbazen over zoveel somberheid na 9 jaar probleemloos de 13″ MBPro met gemiddeld 4 uur per dag in gebruik, dit is voor mij een grote stap vooruit.

 • Profielfoto
  MatMac

  En de refresh rate – ververs snelheid van het scherm kun je zelf aanpassen goed geregeld allemaal! https://www.appletips.nl/ververssnelheid-macbook-pro-scherm/

 • Profielfoto
  MatMac

  En dat Plopgeluid:

  Apple heeft dit probleem nu erkend en laat weten het zo snel mogelijk te verhelpen met behulp van een software-update. Apple Support en Store medewerkers zijn vandaag op de hoogte gebracht van dit probleem door middel van onderstaande nota.

  “If a customer hears a popping sound when playback is stopped on their MacBook Pro (16-inch, 2019)

  When using Final Cut Pro X, Logic Pro X, QuickTime Player, Music, Movies, or other applications to play audio, users may hear a pop come from the speakers after playback has ended. Apple is investigating the issue. A fix is planned in future software updates. Do not set up service, or replace the user’s computer, as this is a software-related issue.”

  Nieuw is dit probleem overigens niet, in het verleden had de MacBook Pro hier ook al eens last van. Dit werd toen ook softwarematig verholpen. Vooralsnog is er dus geen reden om je zorgen te maken.

 • Profielfoto

  Riekt bij sommigen naar gezeur. Op mijn 16-incher nergens last van. Het plopgeluid is volgens Apple een softwarekwestie, die snel zal worden verholpen. Wat het schaduweffect betreft: de verversingssnelheid van het scherm is standaard 59,94 Herz, maar kan met de hand worden aangepast. Het lijkt er overigens op dat enkelen hier maar wat roepen zonder dat ze zelf een 16-incher hebben en/of weet hebben van de (on)hebbelijkheden van deze laptop.

 • Profielfoto
  jarnoleconte

  Het scherm van mijn MBP 16″ heeft duidelijk last van ghosting. Tekst en plaatjes   tonen onscherp wanneer het in beweging is. Het is vooral zichtbaar in de donkere modus waarbij witte content op een donkere achtergrond staat. Vandaar dat ik ben teruggegaan naar de lichte modus, maar ook daar is het waarneembaar. Ik heb het effect vergeleken met een MBP 15″, maar die heeft er duidelijk minder last van.

  Doordat het effect bij mij voor onrust bleef zorgen, ging ik toch maar eens Googelen en blijkbaar ben ik niet de enige die het effect ervaart. De suggestie van velen om de refresh-rate aan te passen heeft voor mij geen positief zichtbaar effect.

  Zouden alle nieuwe MBP 16″ er last van hebben? Ik zou hem namelijk graag inruilen als het probleem verholpen kan worden.

  Voor diegenen die het effect willen testen: de website sjoet.xyz is een mooi voorbeeld waarbij het duidelijk zichtbaar is dat inschuivende foto’s onscherp tonen en een spoor van zwart-witte pixels achterlaat voor een aantal frames.

 • Profielfoto
  Rob Mekken

  Iemand hier die het ook is opgevallen dat de ventilatoren behoorlijk veel lawaai maken wanneer je met een extern scherm werkt? Voor het maken van audio opnames in een stille omgeving is dit niet werkbaar.

  Ben benieuwd naar jullie ervaring met de fan’s?

  Groetjes

   

 • Profielfoto
  erooij

  Van de 2 genoemde problemen heb ik gelukkig geen merkbaar last van.

  Wat ik wel heb is dat het scherm bij het kijken van een video af en toe een kleine hapering vertoond. Zowel bij online content als bij video opgeslagen op hdd.
  Ik heb dit probleem nog niet echt kunnen lezen/vinden bij anderen wat ik wel opvallend vind.

  Hoor graag als anderen hier toch ook last van ondervinden.

 • Profielfoto
  computer space

  Schermproblemen komen denk ik door onwetendheid. Ja er is nu cinematic framerate, en ja dan hapert een 30p youtube video. Zet scherm dus in bijpassende frequentie. NL TV, zet m op 50Hz

  maar die speakers, gooi die er toch uit. Liever numpad en fatsoenlijke pijltoetsen dan speakers. Dat los ik extern wel op.

 • Profielfoto
  VRam

  Hier nog een late reactie waar mensen mogelijk iets aan hebben.

  Een workaround voor de ploppende speakers:

  hulpprogramma’s

  audio/midi configuratie

  verander de 44.1 kHz instelling naar een van de andere mogelijkheden. Zelf gebruik ik 88.2 kHz omdat dit voor de machine het minste rekenkracht vergt.

  Nu geen issues meer met de speakers. Good luck!