Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 november 2019
Leestijd: 2 minuten

Ziggo breidt gigabit internet uit, biedt voorlopig geen snellere upload

Met de slagzin “Gigabit zonder graven” is Ziggo bezig met de uitrol van gigabit internet over de kabel in Nederland. Utrecht kreeg als eerste stad in Nederland gigabit kabelinternet en nu volgt uitbreiding. Hilversum is de volgende stad die de verhoogde snelheid krijgt. Gigabit internet moet daar op 26 november live gaan.

In andere steden is de maximale download­snelheid nog steeds 500 Mbit/s. De provider zegt echter dat eind 2020 twee derde van zijn klanten over gigabit internet moet beschikken. Maakt dat glasvezel overbodig? Nee, al was het maar omdat de uploadsnelheid erg karig blijft.

Gigabit Ziggo internet ook in Hilversum

Vanaf 26 november kunnen alle 42.000 huishoudens in Hilversum gebruik maken van gigabit over de kabel. Ziggo heeft daar technisch nogal wat voor moeten doen. Zo zijn 53.832 huisaansluitingen in wijkkasten opnieuw aangesloten met nieuwe connectoren en zijn 5.172 aansluitkabels vervangen in de straatkasten. Ook is er 6 kilometer aan nieuwe, interne bekabeling uitgerold. Klanten kunnen voor € 99,95 per maand een abonnement met 1 Gbit/s download en 50 Mbit/s upload nemen.

Dat het even duurt voordat andere steden van gigabit gebruik kunnen maken, komt omdat het achterliggende netwerk daar geschikt voor moet zijn. Hoewel het hoofdnetwerk van Ziggo nu al volledig uit glasvezel bestaat, is dat bij de wijkcentrales en straatkasten nog niet altijd het geval. Dit moet per verzorgings­gebied aangepakt worden.

Ziggo monteur
Klik/tap voor groter.

Uploadsnelheid en beperkingen van de kabel

Wat opvalt is dat de upload­snelheid van het gigabit-pakket ernstig achterblijft. 1000 Mbit/s download staat in geen verhouding tot 50 Mbit/s upload. Jeroen Hoencamp, CEO van VodafoneZiggo, erkent dat de upload­snelheid aan de magere kant is. Toch heeft het verhogen van de upload­snelheid minder prioriteit dan de downloadsnelheid. Hoencamp: “Veruit de meeste klanten kunnen prima uit de voeten met deze upload, maar we gaan ook daar in de toekomst zeker een schepje bovenop doen. Dat is een kwestie van tijd.”

Het blijkt een kwestie van behoorlijk wat tijd. Want Ziggo kan alleen zeggen dit ergens voor 2024 te willen realiseren. Momenteel werkt het netwerk op basis van de docsis 3.0-standaard. Dat staat voor data over cable service interface specification. Het gigabit-netwerk werkt op basis van docsis 3.1, maar om een hogere upload­snelheid te bieden, moet het netwerk naar docsis 4.0 geüpgraded worden (om het nog verwarrender te maken: dat stond eerst bekend als docsis 3.1 full duplex). Dit gaat echter niet voor 2024 gebeuren. Toch wil Ziggo al eerder kijken of de upload­snelheid omhoog kan. Bijvoorbeeld door analoge FM-radio af te schakelen, zodat meer kanalen op de kabel vrij komen voor internet. Vooralsnog is dit echter toekomstmuziek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Ziggo breidt gigabit internet uit, biedt voorlopig geen snellere upload
Sluiten