XS4ALL Moet Blijven introduceert nieuwe provider Freedom Internet

Door: Mark Hofman - 7 reacties
XS4ALL Freedom Internet
(Bron: ANP / Lex van Lieshout)

Nederland is vanaf het eerste kwartaal van 2020 een nieuwe provider rijker. De actiegroep XS4ALL Moet Blijven introduceert Freedom Internet, dat de concurrentie aan moet gaan met bestaande aanbieders. Dit wil Freedom Internet vooral doen op het gebied van privacy, veiligheid en kwaliteit.

De internetprovider heeft het daglicht gevonden doordat er onvrede was over het besluit van KPN om merknaam XS4ALL te laten verdwijnen. Toen vorige week bekend werd dat actiegroep XS4ALL Moet Blijven een eigen provider wilde starten, bleek dat meer mensen onvrede hadden over de situatie. Binnen 3,5 dag werd er zo’n 2,5 miljoen euro binnengeharkt.

XS4ALL Moet Blijven start Freedom Internet

De provider maakt bekend dat de eerste klanten begin volgend jaar moeten worden aangesloten op het gebied van internet, televisie en telefonie. Dit zal in de beginfase gebeuren via het kopernetwerk van KPN voor ADSL en via de netwerken van lokale glasvezelaanbieders. Freedom Internet heeft het plan om in de toekomst diensten via kabel aan te bieden.

XS4ALL heeft volgens de actiegroep een geschiedenis van maatschappelijke betrokkenheid, wat ervoor zorgt dat de provider boven partijen als KPN staat. Voorbeeld van deze betrokkenheid is het conflict tussen Stichting BREIN en Ziggo, waarbij die eerste partij verzocht om website The Pirate Bay ontoegankelijk te maken. Daarbij doneerde stichting Internet4All in 2009 geld aan Bits of Freedom, dat zich inzet voor digitale burgerrechten. Het zijn dit soort dingen die XS4ALL in de loop der jaren zo verschrikkelijk populair wist te maken. Het feit dat Freedom Internet binnen 3,5 dag een bedrag van 2,5 miljoen euro binnenhaalde, laat zien dat deze populariteit anno 2019 alles behalve minder geworden is.

XS4ALL
Klik/tap voor groter Afbeelding: XS4ALL

Founding Member worden

Ondanks het feit dat de provider vanaf het eerste kwartaal van 2020 pas diensten zal leveren, is het wel mogelijk om alvast een Founding Member te worden. Voor een bedrag van €50 ben je klant bij Freedom Internet en krijg je als eerste toegang tot een internetverbinding. Mits deze live is natuurlijk.

Wat krijg je tot die tijd?

 • Een jaar lang e-mail op eigen domeinnaam of freedom.nl
 • Garantie dat je als eerste aan de slag kan met een internetverbinding
 • 1 mailbox van 25GB (bij een freedom.nl adres) of 3 mailboxen op eigen domeinnaam
 • Onbeperkt aliassen op je eigen domein
 • Onbeperk aliassen op freedom.nl adres
 • Gratis .nl domein registreren
 • Bestaande domeinen koppelen aan Freedom
 • Secure webmail
 • IMAP-ondersteuning

Waar staat Freedom Internet voor?

Freedom Internet zal in het eerste kwartaal dus de concurrentie aangaan met andere providers. Maar waarom moet je, volgens Freedom zelf, kiezen voor deze nieuwe speler? Op de website van de kersverse provider staan de volgende drie punten centraal

 • Vrijheid Freedom Internet staat voor een vrij en open internet. Daarom kan het zijn dat de provider zich bemoeit met een maatschappelijk debat of opkomt voor digitale burgerrechten (waar XS4ALL dus bekend om stond). Daarbij komt de belofte dat de provider dit niet alleen doet voor zijn klanten, maar voor alle internetgebruikers.
 • Privacy Freedom zegt dat hun technische expertise gecombineerd wordt met een ethische kijk op privacy. Daarom biedt het bedrijf producten en diensten die je online leven beschermen.
 • Kwaliteit Freedom Internet is zich ervan bewust dat klanten je bedrijf maken. Daarom staan tevreden klanten, blije medewerkers en het belang van deze mensen voorop bij de provider.

Op papier staat dat natuurlijk hartstikke positief, maar of dit ook echt nageleefd kan worden in combinatie met goede diensten kunnen we uiteraard nog niet zeggen op dit moment. Freedom Internet levert vanaf begin 2020 hun diensten en dan kunnen we pas echt zeggen of dit een grote speler gaat worden, of juist niet.

Dit is overigens geen advertorial. We krijgen geen geld van Freedom Internet om dit aan jullie te melden.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  darthvader

  FI4ALL😁

 • Profielfoto
  Wammesonline

  Heel goed dit initiatief

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  Leuk als je KPN als tegenover je krijgt..

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is altijd leuk wanneer Sjappies willen aantonen dat je heel erg veel van iets krijgt…

  Onbeperk aliassen op freedom.nl adres
  Onbeperkt aliassen op je eigen domein
  Bestaande domeinen koppelen aan Freedom
  Secure webmail
  IMAP-ondersteuning

   

  Potverdorie zeg. Secure webmail + IMAP!   Nou nou nou nou nou…

   

 • Profielfoto
  Jelle

  Heel jammer dat KPN zo om gaat met een succesvol onderdeel van hun onderneming. Maar wat mooi dat dit alles in gang gezet is! Er is een goed fundament (zowel in draagvlak als in kennis) om met Freedom Internet het gedachtegoed van XS4ALL voort te kunnen zetten. Ik maak gebruik van internet via DDS ADSL en wil me ook aanmelden als lid, gewoon omdat het van belang is dat er een tegenbeweging is. Een vuist tegen groot, snel en veel.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  Ben XS4 klant sinds kort na de oprichting, 1995

  Nog voor de overname in 1998 door KPN.

  Meer dan 20 jaar bewust teveel betaald…

  Verwacht dat het Freedom avontuur niet lang zal duren..

 • Profielfoto
  Loyd

  Ben ook een paar jaar lid geweest bij xs4all. Prima voor elkaar met alles maar veel te veel geld uiteindelijk.