Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Diensten 18 november 2019

Wikipedia-oprichter lanceert sociaal netwerk zonder advertenties

De oprichter van Wikipedia, Jimmy Wales, heeft een eigen sociaal netwerk gelanceerd. De website heeft geen advertenties, maar moet op donaties leunen. Daardoor zal er ook geen betaalmuur aanwezig zijn. De website is gratis voor iedereen beschikbaar.

Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia, vertelt in een interview met de Financial Times meer over het gratis sociale netwerk. Het is een uniek sociaal medium, aangezien gebruikers alles zelf kunnen aanpassen en bijhouden. De moderatie gebeurt dus door de mensen die actief zijn. Bijna elk bericht kan aangepast worden. Staat er dus iets dat niet klopt (of dat je irritant vindt), dan heb je de mogelijkheid er iets aan te doen.

Geen advertenties op de website

Omdat de nadruk van het sociale netwerk niet ligt op het delen van content van lage kwaliteit, zogenaamde clickbait, is er ook geen basis voor inkomsten uit advertenties. Er vindt immers minder traffic plaats dan op bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Daarom is de Wikipedia-oprichter van mening dat een donatiemodel een beter verdienmodel is. Zo kunnen mensen zelf de waarde betalen voor de site en hoeven ze geen rekening te houden met vervelende of opdringerige reclame.

Afbeedling: Boris Roessler / EPA

Hoewel de site nu voor iedereen beschikbaar is, is het tevens zo dat die nog niet voor iedereen toegankelijk is. Er is een wachtlijst. Die wachtlijst is nodig, omdat er nog niet genoeg capaciteit is voor iedereen die interesse getoond heeft. Ook blijft die lijst bestaan totdat Wales in staat is de dienst op te schalen. Mocht je nu per se gebruik willen maken van de site, genaamd WT:Social, dan kun je met een donatie alvast toegang krijgen. Een abonnement kost je 12 euro per maand of 90 euro per jaar. Omgerekend is dat 7,50 euro per maand. Ook kun je de wachtlijst omzeilen door iemand anders over te halen lid te worden.

Wikipedia meets Reddit

Op WT:Social kunnen gebruikers berichten aanmaken binnen SubWikis: dit zijn themapagina’s. Post die gemaakt worden, worden nu gepresenteerd in omgekeerde, chronologische volgorde. Later wordt er ook een stemsysteem geïntroduceerd waarmee de volgorde beïnvloed kan worden, net zoals op Reddit. Zo kan belangrijke of toffe informatie snel gevonden worden. De website staat nu een maand online.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wikipedia-oprichter lanceert sociaal netwerk zonder advertenties
Sluiten