Wikipedia-oprichter lanceert sociaal netwerk zonder advertenties

Door: Wesley Akkerman - 4 reacties
Afbeedling: Boris Roessler / EPA

De oprichter van Wikipedia, Jimmy Wales, heeft een eigen sociaal netwerk gelanceerd. De website heeft geen advertenties, maar moet op donaties leunen. Daardoor zal er ook geen betaalmuur aanwezig zijn. De website is gratis voor iedereen beschikbaar.

Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia, vertelt in een interview met de Financial Times meer over het gratis sociale netwerk. Het is een uniek sociaal medium, aangezien gebruikers alles zelf kunnen aanpassen en bijhouden. De moderatie gebeurt dus door de mensen die actief zijn. Bijna elk bericht kan aangepast worden. Staat er dus iets dat niet klopt (of dat je irritant vindt), dan heb je de mogelijkheid er iets aan te doen.

Geen advertenties op de website

Omdat de nadruk van het sociale netwerk niet ligt op het delen van content van lage kwaliteit, zogenaamde clickbait, is er ook geen basis voor inkomsten uit advertenties. Er vindt immers minder traffic plaats dan op bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Daarom is de Wikipedia-oprichter van mening dat een donatiemodel een beter verdienmodel is. Zo kunnen mensen zelf de waarde betalen voor de site en hoeven ze geen rekening te houden met vervelende of opdringerige reclame.

Wikipedia
Afbeedling: Boris Roessler / EPA

Hoewel de site nu voor iedereen beschikbaar is, is het tevens zo dat die nog niet voor iedereen toegankelijk is. Er is een wachtlijst. Die wachtlijst is nodig, omdat er nog niet genoeg capaciteit is voor iedereen die interesse getoond heeft. Ook blijft die lijst bestaan totdat Wales in staat is de dienst op te schalen. Mocht je nu per se gebruik willen maken van de site, genaamd WT:Social, dan kun je met een donatie alvast toegang krijgen. Een abonnement kost je 12 euro per maand of 90 euro per jaar. Omgerekend is dat 7,50 euro per maand. Ook kun je de wachtlijst omzeilen door iemand anders over te halen lid te worden.

Wikipedia meets Reddit

Op WT:Social kunnen gebruikers berichten aanmaken binnen SubWikis: dit zijn themapagina’s. Post die gemaakt worden, worden nu gepresenteerd in omgekeerde, chronologische volgorde. Later wordt er ook een stemsysteem geïntroduceerd waarmee de volgorde beïnvloed kan worden, net zoals op Reddit. Zo kan belangrijke of toffe informatie snel gevonden worden. De website staat nu een maand online.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Mij niet gezien daar.  Jimmy Wales heeft op Wikipedia zijn volle steun gegeven aan allerlei zelf-benoemde paradigma-politiekorpsjes die alles wat ze ook maar even niet bevalt vergiftigen met hun privé-meninkjes. Niet voor niets is in het onderwijs Wikipedia een no-go voor informatie en zijn er alternatieven in het leven geroepen zoals Kennislink.

 • Profielfoto
  Razend

  Planeten Paultje op 18 november 2019 15:23
  Mij niet gezien daar.  Jimmy Wales heeft op Wikipedia zijn volle steun gegeven aan allerlei zelf-benoemde paradigma-politiekorpsjes die alles wat ze ook maar even niet bevalt vergiftigen met hun privé-meninkjes. Niet voor niets is in het onderwijs Wikipedia een no-go voor informatie en zijn er alternatieven in het leven geroepen zoals Kennislink.

  Wat een negatieve reactie nou toch weer. Het zal best dat de Wikipedia u niet bevalt, maar dit is in potentie toch een (in elk geval door mij) lang verwachtte poging om een alternatief te bieden voor de volslagen zieke social media die we nu kennen.

 • Profielfoto
  farl4web

  Ik vind het een mooi idee, maar in de blockchain-wereld worden nu al vergelijkbare netwerken gebouwd, waar je aandacht gemonitairiseerd wordt. Bittubers.com of Brave zijn bekende voorbeelden. Je ontvangt coins door je content te publiceren of content te bekijken. Hierdoor zijn geen advertenties nodig. Interessante concepten!

 • Profielfoto
  Kevin

  Planeten Paultje op 18 november 2019 15:23
  Mij niet gezien daar.  Jimmy Wales heeft op Wikipedia zijn volle steun gegeven aan allerlei zelf-benoemde paradigma-politiekorpsjes die alles wat ze ook maar even niet bevalt vergiftigen met hun privé-meninkjes. Niet voor niets is in het onderwijs Wikipedia een no-go voor informatie en zijn er alternatieven in het leven geroepen zoals Kennislink.

  Wikipedia is een no-go in het onderwijs omdat jan en alleman de encyclopedie kan bewerken. Prima als je iets meer te weten wil komen over een onderwerp, maar meer ook niet.