WhatsApp geeft je nu meer controle over groepsgesprekken

Door: Raymon Mens - 9 reacties
WhatsApp op smartphone illustratie 16x9

WhatsApp heeft een nieuwe optie aan de privacy-instellingen van accounts toegevoegd. Die moet voorkomen dat iedereen je zomaar in willekeurige groepen kan toevoegen. De functie werd al enige tijd op kleine schaal getest, maar is nu voor iedereen beschikbaar.

Je kunt nu kiezen wie je in een groepsgesprek op WhatsApp mag toevoegen. De opties zijn iedereen, alleen contactpersonen, of alleen contacten met uitzonderingen. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat die ene collega die voor ieder wissewasje een groep aanmaakt je toe kan voegen.

Toevoegen aan WhatsApp-groepen beperken

De nieuwe instelling is te vinden onder het menu Instellingen. Ga daar naar de sectie Privacy en vervolgens zie je op iOS bovenaan Groepen staan. Bij de Android-versie van WhatsApp staat deze optie wat verder onderaan de betreffende Instellingen-pagina. Je hebt de keuze uit de eerder genoemde drie opties. De optie om helemaal niet deel te nemen aan groepen, ontbreekt. Deze was tijdens een eerdere testversie wel aanwezig.

Bij het aanmaken van een WhatsApp-groep verschijnen contacten die niet toegevoegd kunnen worden overigens nog wel. Iemand ziet niet op voorhand of je hem of haar hebt uitgesloten. Dat wordt pas duidelijk als de groep daadwerkelijk aangemaakt wordt.

WhatsApp controle groepen 001
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

Steeds meer controle over groepen

Dit is een prima verbetering die niet alleen irritaties, maar ook privacyzorgen wegneemt. Alle deelnemers aan groepen zagen meteen elkaars nummer. Andere apps zoals Telegram bieden al langere tijd meer mogelijkheden zoals het afschermen van de nummers van deelnemers. Dit is voor WhatsApp echter al een mooie stap vooruit.

Dit is overigens niet de enige functie die orde in groepschats moet scheppen. WhatsApp introduceerde onlangs ook al de optie voor ‘stille’ groepsgesprekken waar alleen de beheerder berichten kan sturen.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Frans

  Naar mijn idee zou het beter zijn als iedere toevoeging aan een groep bij de ontvanger eerst een verzoek dialoog zou laten zien. Iets van ‘Jan Hollander wil je toevoegen aan de groep “Jan wordt 50”’ en dat je dan kan kiezen ‘Accepteer’ of ‘Weiger’. Dan heb je volledige controle over de groepen waar je aan toegevoegd wordt, zonder dat je op voorhand een uitnodiging van iemand, die je wel kent maar niet in je contacten staat, hoeft uit te sluiten.

 • Profielfoto
  T-sec

  Inderdaad, waarom moeilijk doen met tal van bewerkelijke uitzonderingen.

  Gewoon altijd eerst een verzoek om in een groeps-chat aan te sluiten.

  Zoals simpel een “Gelezen” verzoek in Outlook wat je wel/niet kunt bevestigen.

 • Profielfoto
  computer space

  Gooi toch WA van die telefoon af. WA=FB. Gebruik je het ben je gewoon FB lid, of je wilt of niet. Telegram werkt prima als alternatief, en veel dingen die WA niet goed doet zijn daar wel in orde (dark mode, bestanden sturen, groepen, multidevice/pc support)

 • Profielfoto
  whaha

  Deze optie “De optie om helemaal niet deel te nemen aan groepen, ontbreekt. Deze was tijdens een eerdere testversie wel aanwezig.” was ik vandaag aan het zoeken, maar die is er dus niet. Belachelijk.

  Gelukkig ga ik nog dit jaar van WhatsApp af.

  Verder wat anderen boven mij zeggen. Er zou gewoon van te voren een privé groepsverzoek moeten komen. Die optie is nu optioneel en zou gewoon de standaard moeten zijn.

 • Profielfoto
  Jor1

  computer space op 8 november 2019 19:06
  Gooi toch WA van die telefoon af. WA=FB. Gebruik je het ben je gewoon FB lid, of je wilt of niet. Telegram werkt prima als alternatief, en veel dingen die WA niet goed doet zijn daar wel in orde (dark mode, bestanden sturen, groepen, multidevice/pc support)

  Ja eens! Maar wel jammer dat jij de enige gebruiker bent…;)

 • Profielfoto
  ArMac

  Ja, allemaal leuk en aardig computer space. Maar Telegram blijft toch Russische eigenaren hebben. Dus of je daar nu echt zoveel beter af bent weet ik niet.

 • Profielfoto
  mjmac

  Waarom nog gebruik maken van centrale en commerciële chat apps. Je kan je eigen chat server draaien of gebruik maken van een publieke server. En dan ook nog chatten met alle andere chat protocollen. Al van Matrix gehoord? Riot is de standaard app maar er zijn er verschillende. Alles open source.

 • Profielfoto
  Jurriaan

  computer space op 8 november 2019 19:06
  Gooi toch WA van die telefoon af. WA=FB. Gebruik je het ben je gewoon FB lid, of je wilt of niet. Telegram werkt prima als alternatief, en veel dingen die WA niet goed doet zijn daar wel in orde (dark mode, bestanden sturen, groepen, multidevice/pc support)

  Voorstander alleen leg dat maar eens uit aan het grootste deel van de natie. Ik noem maar de sportvereniging, die maken afspraken via Whatsapp. Geen WA geen idee of wanneer en waar.

  ik merk dat zonder FB je al een aparte wereld mist. Waar op zich interessante afspraken gemaakt worden.

   

  De macht van het extreem grote geld.

 • Profielfoto
  whaha

  Matrix & Riot zijn veelbelovend inderdaad.