Weer- en kaartapps van Apple laten Krim als onderdeel van Rusland zien

Door: Wesley Akkerman - 9 reacties
Afbeelding: Apple, montage: OMT

Apple heeft de manier veranderd waarop de Krim weergeven wordt in zijn eigen kaart- en weerapps, op aandringen van de Russische regering. Het schiereiland wordt nu laten zien als onderdeel van Rusland, in plaats van Oekraïne.

In 2014 heeft Rusland het schiereiland Krim, dat sinds 1954 onderdeel was van Oekraïne, geannexeerd. Tot op heden werd het eiland nog altijd als onderdeel van Oekraïne gepresenteerd in de kaart- en weerapps van Apple. Echter, het Amerikaanse bedrijf heeft nu op aandringen van de Russische regering een verandering doorgevoerd zodat het schiereiland voortaan als onderdeel van Rusland weergeven wordt.

Krim onderdeel van Rusland

De veranderingen zijn echter alleen merkbaar voor mensen in Rusland. Hier in Nederland zullen we er dus niets van merken. Mensen in Rusland krijgen dus het volgende te zien wanneer ze Simferopol opzoeken in de kaartenapplicatie van Apple. Dat is de hoofdstad van het eiland.

Klik/tap voor groter. (Bron: Apple Maps)

En de mensen die niet woonachtig zijn in Rusland, zullen de Krim als volgt gepresenteerd zien worden.

Klik/tap voor groter. (Bron: Apple Maps)

Maanden in gesprek geweest met Rusland

Naar verluidt zou Apple hierover maanden in gesprek zijn geweest met Rusland. Het Amerikaanse bedrijf wil zich liever niet met dit soort geopolitieke onderwerpen bemoeien en zou liever zien dat de Krim als een ongedefinieerd gebied wordt neergezet. Desondanks schrijft de BBC nu dat Apple toch overstag gegaan is en akkoord gegaan is met de eisen van Rusland.

Ter vergelijking: als je de Krim opzoekt met Google Maps, dan wordt het schiereiland aangeduid als een ongedefinieerd gebied. Echter, de dienst maakt dan wel weer gebruik van Russische spelling in plaats van de Oekraïense.

In een reactie op de situatie laat de Staatsdoema, het lagerhuis van de Russische Federatie, weten dat de zaak nu gesloten is en dat “we alles gekregen hebben waar we om vroegen”. Ook “is er geen weg meer terug nu”, aldus Vasily Piskaryov, voorzitter van de Staatsdoema.

BBC

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  ro_me

  Huh? Apple vindt opeens dat de Krim niet meer geannexeerd is? In ruil voor wat? Centjes? Wtf? En dan alleen voor Russen. Dus de Russen hebben volgens Apple recht op hun eigen realiteit. Of heeft Apple hier propoganda verkocht?

 • Profielfoto
  Rolf

  ik zie dit wel als een stevige faux-pas ja … maarja … Apple zal de weergave via ‘twee werkelijkheden’ gezien hebben als compromis.

  Grote financiële belangen denk ik zo maar.

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  Weet je nog de goeie ouwe tijd: Apple. Think different. Here’s to the crazy ones, the rebels.

  Tegenwoordig: Apple. Think obedient. Here’s to the submissive ones, the subservients.

   

 • Profielfoto
  klaas.

  ro_me op 28 november 2019 12:46
  Huh? Apple vindt opeens dat de Krim niet meer geannexeerd is? In ruil voor wat? Centjes? Wtf? En dan alleen voor Russen. Dus de Russen hebben volgens Apple recht op hun eigen realiteit. Of heeft Apple hier propoganda verkocht?

  Ik denk eerder ter compensatie van het gebrek van een grenslijn op de kaart tussen de door Israel bezette gebieden, de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en Golan.

 • Profielfoto
  yasser

  https://www.youtube.com/watch?v=q9ZMub2UrKU

  Niet zo speciaal toch, Google geeft voor andere betwiste grenzen ook een andere “realiteit” weer in bepaalde landen….

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Apple gaat echt steeds harder achteruit. Principes? Wie?

 • Profielfoto
  pruus

  Als je telkens je doel verlegt, lees principes, dan hou je er nog steeds aan. Ja, zo kunnen we alles goedpraten. En bij veel verweer, aanpassen.

 • Profielfoto
  Martin55

  Ik zit nu te wachten op dat België Zuid-Braband wordt genoemd 🙃

 • Profielfoto
  bertik

  Dit is regelrechte schande. Genoeg voor mij om dit bedrijf in de toekomst te negeren!!! Hoe kon dit gebeuren? IK BEN GESCHOKT! Ik haat Apple nu.