Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 28 november 2019

Weer- en kaartapps van Apple laten Krim als onderdeel van Rusland zien

Apple heeft de manier veranderd waarop de Krim weergeven wordt in zijn eigen kaart- en weerapps, op aandringen van de Russische regering. Het schiereiland wordt nu laten zien als onderdeel van Rusland, in plaats van Oekraïne.

In 2014 heeft Rusland het schiereiland Krim, dat sinds 1954 onderdeel was van Oekraïne, geannexeerd. Tot op heden werd het eiland nog altijd als onderdeel van Oekraïne gepresenteerd in de kaart- en weerapps van Apple. Echter, het Amerikaanse bedrijf heeft nu op aandringen van de Russische regering een verandering doorgevoerd zodat het schiereiland voortaan als onderdeel van Rusland weergeven wordt.

Krim onderdeel van Rusland

De veranderingen zijn echter alleen merkbaar voor mensen in Rusland. Hier in Nederland zullen we er dus niets van merken. Mensen in Rusland krijgen dus het volgende te zien wanneer ze Simferopol opzoeken in de kaartenapplicatie van Apple. Dat is de hoofdstad van het eiland.

Klik/tap voor groter.

En de mensen die niet woonachtig zijn in Rusland, zullen de Krim als volgt gepresenteerd zien worden.

Klik/tap voor groter.

Maanden in gesprek geweest met Rusland

Naar verluidt zou Apple hierover maanden in gesprek zijn geweest met Rusland. Het Amerikaanse bedrijf wil zich liever niet met dit soort geopolitieke onderwerpen bemoeien en zou liever zien dat de Krim als een ongedefinieerd gebied wordt neergezet. Desondanks schrijft de BBC nu dat Apple toch overstag gegaan is en akkoord gegaan is met de eisen van Rusland.

Ter vergelijking: als je de Krim opzoekt met Google Maps, dan wordt het schiereiland aangeduid als een ongedefinieerd gebied. Echter, de dienst maakt dan wel weer gebruik van Russische spelling in plaats van de Oekraïense.

In een reactie op de situatie laat de Staatsdoema, het lagerhuis van de Russische Federatie, weten dat de zaak nu gesloten is en dat “we alles gekregen hebben waar we om vroegen”. Ook “is er geen weg meer terug nu”, aldus Vasily Piskaryov, voorzitter van de Staatsdoema.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Weer- en kaartapps van Apple laten Krim als onderdeel van Rusland zien
Sluiten