T-Mobile gaat 5G-netwerk volgend jaar testen met handjevol klanten

Door: Wesley Akkerman - 5 reacties
T-Mobile eSIM voor iPhone
Afbeelding: Alex Kraus/Bloomberg

Telecomprovider T-Mobile heeft laten weten begin volgend jaar het 5G-testnetwerk te willen uitproberen met een handjevol klanten. Testers met een 5G-telefoon kunnen het netwerk dan alvast gebruiken, voordat iedereen aan het eind van 2020 toegang krijgt.

Woordvoerder Janneke Versteeg laat tegenover Tweakers weten dat de testperiode in het teken staat van de klantbeleving van het 5G-netwerk. Het gaat hier vooralsnog niet om het ontvangst van het signaal of de tuning van de antennes. Dat soort aspecten worden intern goed getest, legt Versteeg uit. T-Mobile wil achterhalen hoe klanten 5G gebruiken en in hoeverre dat verschilt van 4G.

T-Mobile werkt samen met Oppo

Eerst dienen de testers aanwezig te zijn bij een demonstratie. Enkele maanden later krijgen ze dan een 5G-telefoon van Oppo, die werkt met het testnetwerk van T-Mobile. Vermoedelijk werkt dat netwerk dan wel in een groter gebied. Een markant detail is dat de test plaatsvindt op de 3,5GHz-band. Hoewel dit een belangrijke frequentie is voor 5G, zal die voorlopig nog niet in Nederland beschikbaar zijn. Dit kan nog jaren duren.

5g mast nederland
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: ANP XTRA / Robin van Lonkhuijsen)

In totaal doen zo’n tien tot twintig mensen mee aan deze test. Versteeg zegt dat er bewust gekozen is voor zo’n kleine groep, zodat aan iedereen veel aandacht gegeven kan worden. Hoe groter de groep, hoe minder aandacht er voor iedereen is. En omdat het hier om de klantervaring draait, is aandacht dus van belang.

Apple en 5G

Vanaf eind volgend jaar wil T-Mobile in elk geval in Nederland 5G gaan aanbieden. Binnenkort komen er frequenties vrij waarop geboden kan worden, op de banden 700MHz, 1400MHz en 2100MHz. Hoe hoger de frequentie, hoe hoger het bereik van het 5G-netwerk. Het lijkt erop dat Apple tegen die tijd ook de stap heeft gemaakt naar 5G. Volgens geruchten zullen namelijk alls 2020 toestellen voorzien zijn van een 5G chip.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Rickje

  Toch even een vraag: waarom willen we zo graag 5G?

  Wat is er mis met 4G? Is het niet absurd om door heel Nederland (en de wereld), om de 300 meter een antenne te moeten plaatsen? Waarom kan 4G niet voldoen? Kunnen 4G aanpassingen de drukkere vezorgingsgebieden niet gewoon ondersteunen?

 • Profielfoto
  steveb

  Tikfout in de laatste zin

 • Profielfoto
  pruus

  Niet zitten zeuren, 5G niet omdat het moet, maar omdat het kan. Straks willen we niets anders, oh ja, 6G.

 • Profielfoto
  Maarten

  Het klopt niet helemaal wat jullie zeggen. Het is niet hoe hoger de frequentie des te hoger het bereik, maar des te lager het bereik

 • Profielfoto
  nieuwsgroepen

  Het grote verschil tussen 4G en 5G is dat de respons tijd (ping) bij 5G behoorlijk wat sneller (korter) is. Door deze snelheid winst zouden bv zelfrijdende voertuigen beter met elkaar kunnen communiceren en als geheel veiliger kunnen reageren op een calamiteit.

  Voor de mobiele telefoon zie ik ook geen voordelen, ik haal nu al 100 Mb download, maar wat moet ik allemaal downloaden op mijn telefoon met die snelheid of wat moet ik bekijken wat zoveel bandbreedte zou gebruiken?