Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 20 november 2019
Leestijd: 3 minuten

Standaard-apps iOS niet te verwijderen: Apple legt uit

Op iOS en iPadOS zijn standaard-apps zoals Safari niet te verwijderen of aan te passen. Apple heeft dinsdag antwoord gegeven op vragen van het gerechtelijke comité van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hierover. Die onderzoekt of Apple zijn positie misbruikt en de markt verstoort. Het bedrijf heeft in antwoorden op de vragen een inkijkje gegeven in de eigen zienswijze.

Overheden wereldwijd vragen zich hardop af of Apple zijn marktpositie misbruikt. Er zijn onderzoeken gaande over Apple Pay, de macht van de App Store en de positie van apps die externe ontwikkelaars maken om met apps van Apple te concurreren. Zo wil Duitsland dat Apple de NFC-chip openstelt voor andere aanbieders van betaaldiensten. Spotify voert al jarenlang een lobby om de 30% commissie (15% vanaf het tweede jaar bij abonnementen) die Apple heft over App Store aankopen. Tot slot weigert Apple apps voor iOS die soms concurreren met eigen apps, zoals een Samsung-app die hetzelfde doet als Schermtijd.

Altijd op iOS: Safari en Webkit

Safari is bijvoorbeeld een app die standaard is geïnstalleerd op een iPhone of iPad. Gebruikers kunnen die niet zelf verwijderen. Dat gaat bovendien nog een stapje verder. Wie bijvoorbeeld Google Chrome of Opera op iOS installeert, maakt alsnog gebruik van dezelfde onderliggende web-engine. Apple verplicht browsers om Webkit te gebruiken. In de beantwoording van de vragen meldt het bedrijf dit te doen om “privacy te beschermen en gebruikers goede beveiliging te bieden”. Critici vinden dat Apple hiermee geen echte keuze biedt aan de iOS-gebruikers. Je moet immers altijd Safari of een browser met op z’n minst de door Apple geïntegreerde web-engine gebruiken.

Er bestaat een reeële kans dat het bedrijf hiervoor op de vingers wordt getikt. De Europese Commissie verplichte Microsoft in 2009 nog om bij het installeren van Windows een keuzescherm te tonen met een aantal mogelijke browsers. De softwaregigant had zich volgens de Commissie schuldig gemaakt aan oneerlijke concurrentie door standaard Internet Explorer te bundelen. Google kreeg een soortgelijke berisping en werd gedwongen om (na een boete van 4,3 miljard euro) een keuzescherm op te nemen om de zoekmachine in te stellen. Het is daarom niet ondenkbaar dat Apple op iOS een soortgelijk scherm moet invoeren.

App Store-misbruik?

Over de kritiek van bijvoorbeeld Spotify heeft Apple zich ook uitgesproken. Spotify en andere critici dragen aan dat het verboden is om in apps te vermelden dat er buiten de App Store ook een abonnement te nemen is op hun dienst. Dat zou volgens de ontwikkelaars zorgen voor oneerlijke concurrentie op iOS. Gebruikers kunnen nu niet weten dat er nog meer manieren zijn. Daardoor vangt Apple makkelijk veel geld door de commissie op in-app-aankopen. Apple zegt nu daar geen probleem in te zien: “Een winkelier is ook niet verplicht te vermelden dat het product in een andere winkel voor andere prijzen te koop is.”

Notificaties artwork
Apps uit de App Store.

Bovendien, zo stelt Apple, heeft Spotify helemaal niet het beste voor met zijn gebruikers. De prijs voor Spotify is duurder wanneer je een abonnement afsluit via de App Store, omdat daar een commissie voor Apple bovenop wordt gerekend. Maar wanneer die commissie in het tweede jaar daalt van 30% naar 15%, verlaagt Spotify de prijs voor abonnees niet. Apple vindt ook dat het een prijs mag rekenen voor de infrastructuur van de App Store. Het bedrijf vindt ook dat de 30% een industriestandaard is geworden na de invoering ervan in 2008 door Apple.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Standaard-apps iOS niet te verwijderen: Apple legt uit
Sluiten