Woedende tweets van Apple Card gebruikers leiden tot onderzoek naar ‘seksistisch’ Goldman Sachs.

Door: Thomas Aalderink - 13 reacties
Apple Card
Afbeelding: AFP / Noah Berger

Het New York Department of Financial Services gaat Apple en Goldman Sachs onderzoeken. Reden van het onderzoek zijn beweringen dat succesvolle Apple Card seksistisch zou zijn. Diverse ondernemers klagen dat de bedrijven het bepalen van creditcardlimieten onderscheid maken op basis van geslacht.

Vooral op Twitter worden meldingen gemaakt dat Goldman Sachs bij het bepalen van het limiet op een Apple Card onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen. De bank zelf ontkent dit, maar praktijkvoorbeelden geven een ander beeld. Vooral het voorbeeld dat door Basecamp.com oprichter David Heinemeier Hansson wordt gegeven, zorgt voor ophef.

Vrouwen en mannen niet gelijk

In onderstaande tweet meldde hij op 7 november dat er een groot verschil zit tussen zijn Apple Card limiet en dat van zijn vrouw. David mag twintig keer meer uitgeven dan zijn vrouw en daar staat hij van te kijken. Ze hebben gezamenlijk hun belastingaangifte gedaan, leven in gemeenschap van goederen en zijn al lange tijd getrouwd. Het enige verschil dat hij kan ontdekken is geslacht.

De Basecamp oprichter is niet de enige die hier melding van maakt. Zelfs Apple oprichter Steve Wozniak ziet grote verschillen tussen zijn Apple Card krediet en dat van zijn vrouw. Mevrouw Wozniak moet het namelijk doen met een tiende deel van wat haar man krijgt. Ook zij leven in gemeenschap van goederen en hebben geen noemenswaardige privébezittingen.

Apple Card nader onderzocht

Goldman Sachs ontkent dat ze onderscheid maken op basis van geslacht: “Onze kredietbeoordeling is gebaseerd op de kredietwaardigheid van de klant en niet op factoren zoals geslacht, ras, leeftijd, seksuele geaardheid of welke onwettige basis dan ook,” aldus een woordvoerder.

Inmiddels is het New York Department of Financial Services begonnen met het onderzoek om vast te stellen of de wetgeving overtreden is. Het onderzoek moet er uiteindelijk toe gaan leiden dat consumenten er zeker van kunnen zijn dat ze gelijk worden behandeld.

Snel herstel

Goldman Sachs heeft inmiddels opnieuw gekeken naar de situatie van de vrouw van David Heinemeier Hansson en haar krediet herberekend. Haar Apple Card limiet is nu verhoogd, maar dat is volgens David slechts “het omkopen van een grote mond op Twitter om zo onder het onderzoek uit te komen.”

Digital Trends

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  ro_me

  Ik snap niet hoe dit dan moet werken. Creditcard krediet is toch een som van; al lopende schulden/lasten vs inkomsten? En dan zou Sachs de uitkomst hiervan door een bepaald getal delen als je een vrouw bent? Waarom zouden ze dat willen? Het is toch juist hun verdienmodel om juist zoveel mogelijk te belenen?

 • Profielfoto
  websania

  Hier wordt misschien de grootte van het gat in de hand gemeten en meegenomen in de beoordeling?

 • Profielfoto
  Lodewijk_Ramon

  ro_me, Credit card checks zitten wel iets ingewikkelder in elkaar dan een optel- en aftreksommetje van schulden/lasten vs inkomsten. Er zit waarschijnlijk een heel algoritme achter, waarin verwachtingen over de financiële situatie van de aanvrager in de toekomst worden berekend en ook zullen delen van het algoritme zich baseren op een langer financieel verleden. Maar natuurlijk mag zo’n algoritme niet discrimineren op andere dan puur financiële factoren.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ik zou zelf het credit bedrag van de dames juist wat hoger maken.

 • Profielfoto
  Koezel

  websania op 11 november 2019 11:59
  Hier wordt misschien de grootte van het gat in de hand gemeten en meegenomen in de beoordeling?

  Hahahaha!

 • Profielfoto
  xaddict

  “kredietwaardigheid” is een volledig verrot Amerikaans concept waarbij mensen met bijvoorbeeld dezelfde naam soms tientallen jaren processen door moeten om dit weer in orde te maken. Of mensen die allang overleden zijn een nieuwe aanvraag voor iemand met een beetje een gelijkende naam verpesten. John Oliver heeft daar een mooie aflevering over gemaakt.

 • Profielfoto
  Doede

  Hey, dit gaat allemaal over de USA. Wij leven in NL, dus ik vraag me af of er in NL ook iets van wordt gemerkt.

 • Profielfoto
  xaddict
 • Profielfoto
  puccini

  Gijs Raggers op 11 november 2019 12:36
  Ik zou zelf het credit bedrag van de dames juist wat hoger maken.

  Ze Gijs je bent flink aan het discrimineren he !

 • Profielfoto
  macqintosh

  Lekker suggestieve titel. Heeft niets met de Apple Card (an sich) te maken maar met Goldmans Sachs en hun kredietwaardigheidsberekeningen, dus titel moet zijn:

  Woedende tweets leiden tot onderzoek naar ‘seksistische’ Goldman Sachs.

 • Profielfoto
  brinkey

  Titels zijn er voor om de aandacht te trekken.

  Om het compleet te maken zou jouw titel moeten zijn:

  Woedende tweets van Apple Card gebruikers leiden tot onderzoek naar ‘seksistische’ Goldman Sachs.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Woedende tweets van Apple Card gebruikers leiden tot onderzoek naar ‘seksistisch’ Goldman Sachs.

  Deze kop leest alsof de Apple Card woedend tweet.

 • Profielfoto
  arno1975

  macqintosh op 11 november 2019 15:16
  Lekker suggestieve titel. Heeft niets met de Apple Card (an sich) te maken maar met Goldmans Sachs en hun kredietwaardigheidsberekeningen, dus titel moet zijn:

  Woedende tweets leiden tot onderzoek naar ‘seksistische’ Goldman Sachs.

  My thoughts exactly. Weer een fraai staaltje.

  onemorething heeft wat gemist.

  https://tweakers.net/nieuws/159740/digid-app-kan-voortaan-ook-identiteitsbewijzen-scannen-met-iphones.html

   

  oh misschien een leuke rumor

  https://tweakers.net/nieuws/159746/gerucht-apple-wil-ar-headset-in-2022-uitbrengen-en-ar-bril-volgt-in-2023.html

  Misschien wat over na te denken bij de redactie…