Vernieuwde Microsoft Edge-browser verschijnt in 2020 voor iOS en macOS

Door: Mark Hofman - 8 reacties
Afbeelding: Microsoft, montage: OMT

Microsoft lanceert op 15 januari 2020 de vernieuwde Edge-browser uit die draait op basis van Chromium. Nadat afgelopen weekend het vernieuwde logo voor de webbrowser naar buiten gebracht werd, op een wel heel creatieve manier, meldt het bedrijf vandaag de releasedatum van de vernieuwde versie.

Op de Microsoft Insider-website is de release candidate van de vernieuwde Edge-browser nu alvast te gebruiken. Deze variant lijkt, op het gebied van functionaliteiten, heel erg op de definitieve versie die het bedrijf dus op 15 januari 2020 naar buiten gaat brengen.

Functionaliteiten van vernieuwde Microsoft Edge-browser

In de release candidate van Microsoft Edge zijn bepaalde functies, die ook in de definitieve versie zitten, alvast uit te proberen. Zo synchroniseert deze versie wachtwoorden, geschiedenis, instellingen en favorieten naar verschillende besturingssystemen. Onder deze systemen vallen Windows, MacOS, iOS en Android. Daarbij zullen zowel de browser als de zoekmachine (Bing in dit geval) voorzien zijn van InPrivate-mode, dat vergelijkbaar is met de Incognito mode van Google Chrome. Dat houdt in dat gebruikers in theorie kunnen browsen zonder dat hun handelingen gevolgd worden. Iets dat ook behaald gaat worden door de ingebouwde bescherming tegen trackers.

Microsoft Edge draait, in de vernieuwde variant, zoals gezegd dus op een Chromium-engine. Dat is iets dat het bedrijf al jaren probeert en al jaren getest heeft in verschillende beta-versies. Sinds augustus is het bedrijf zo ver met de ontwikkeling, dat het gereed is voor dagelijks gebruik. Net zoals dat het geval is bij browsers als Google Chrome, Opera, Vivaldi en Brave.

Microsoft Edge
Het nieuwe logo van Microsoft Edge

Nieuwe browsers, nieuw logo

Dit weekend onthulde Microsoft zoals gezegd dus ook het gloednieuwe logo van de nieuwe browser. Het gaat nu om een groen/blauwe letter ‘e’ die in de vorm van golf is vormgegeven. Deze moet symbool staan voor “de golven van innovatie”, wat natuurlijk verwijst naar de komst van nieuwe functionaliteiten in de Edge-versie.

Het was echter de manier waarop het logo onthuld werd wat onze aandacht trok. Medewerkers van Microsoft startte een heuse Easter Egg-jacht, dat je uiteindelijk bracht naar een spelletje. En wat dat spelletje precies inhield, is in dit artikel te lezen.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  tomc

  Joepie! Zit ik al jaren op te wachten!

   

  zucht.

 • Profielfoto
  Vaagstra

  Alles wat Microschoft aanraakt veranderd in poep. Kijk maar naar Skype.

 • Profielfoto
  Apple Sap

  Gewoon lekker chrome of chromium gebruiken, zonder Microsoft of Bing invloed

 • Profielfoto
  Juistemm

  Ondertussen heeft Safari nog steeds geen webm.

 • Profielfoto
  Odyssey

  lol zit iedereen op te wachten 😅

 • Profielfoto
  Shmoo

  Juistemm op 5 november 2019 22:35
  Ondertussen heeft Safari nog steeds geen webm.

  Precies! Alleen vanwege Apple en Safari bestaat .png en .jpg nog online. Als Apple niet zo arrogant en koppig is dan zouden deze formaten nu onderhand uitgestorven zijn. Safari is de enige browser die geen ondersteuning heeft.

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  Waarschijnlijk willen ze webm niet ondersteunen omdat het een uitvinding van Google is. Erg jammer, samen maken we het web beter was altijd de gedachte..

 • Profielfoto
  Ree

  Shmoo op 5 november 2019 23:33

  Juistemm op 5 november 2019 22:35
  Ondertussen heeft Safari nog steeds geen webm.

  Precies! Alleen vanwege Apple en Safari bestaat .png en .jpg nog online. …Safari is de enige browser die geen ondersteuning heeft.

  Ja, is de schuld van Apple dat Internet Explorer 9, 10, 11 nog steeds 5% marktaandeel heeft [0_0]…