iPhone SE 2: wat je wel en niet kunt verwachten

Door: Raymon Mens - 10 reacties
iPhone rood in hand 16x9
(Afbeelding: Pexels)

Geruchten over een nieuwe iPhone SE zijn op zijn zachtst gezegd verwarrend. De afgelopen tijd hebben we van alles gehoord. Taiwanese bronnen zeiden dat Apple op 2019 mikt met een 4-inch apparaat. Dat is duidelijk niet gelukt. Andere geruchten spreken over een iPhone X-ontwerp met lancering in het eerste kwartaal van 2020.

Wat kun je wel en niet van een iPhone SE 2 verwachten? Apple is een redelijk voorspelbaar bedrijf. Als we kijken naar wat de eerste iPhone SE bracht, kunnen we nu een redelijk accuraat beeld van de iPhone SE 2 schetsen.

Wat kun je van de iPhone SE 2 verwachten?

De korte versie is: de iPhone SE 2 wordt waarschijnlijk een iPhone 8 met interne upgrades. Een 4-inch iPhone komt om meerdere redenen niet meer terug. De afgelopen tijd hebben betrouwbare bronnen zoals Ming-Chi Kuo en Bloomberg een beeld geschetst dat past in Apple’s modus operandi.

 • Het ontwerp en scherm van de iPhone 8. Dat eigenlijk al sinds de iPhone 6 uit 2014 bestaat. Maar dan met een glazen achterkant die draadloos opladen mogelijk maakt.
 • Apple A12- of 13-chip. Dit is de chip die ook in de iPhone XR en 11 (Pro) te vinden is.
 • 2 of 3 GB LPDDR4X RAM. De iPhone 8 heeft momenteel 2 GB. De 8 Plus echter 3 GB.
 • Keuze tussen 64 GB en 128 GB opslag. Net als de iPhone 8 en iPhone XR nu hebben.
 • Geen 3D Touch, wat Haptic Touch zoals de iPhone 11 (Pro).
 • Kleuren: zilver, spacegrijs en rood. Het goud van de 8 gaat weg, maar de rode variant die vorig jaar lente werd geïntroduceerd, komt terug.
 • Vanaf € 389,- (64 GB opslag)

Wat nog mist zijn details over de camera. Hier zijn nog weinig betrouwbare geruchten over, maar Apple laat het waarschijnlijk bij één camera. Zo gaat het goedkopere toestel niet concurreren met bijvoorbeeld de iPhone 11. Een logische keuze zou zijn om de camera van de iPhone XR te gebruiken. Dit zagen we ook bij de iPhone SE uit 2016. Deze kreeg de camera van de (destijds) vorige iPhone-generatie, namelijk die van de 6s.

iPhone SE iPhone 6s 16x9
Klik/tap voor groter. Afbeelding: AFP

Dit wordt het zeker niet

Ongeacht hoe Apple de volgende instap-iPhone ook noemt, de nieuwe iPhone SE, iPhone 9, of wat dan ook, een aantal dingen komen niet meer terug. Bijvoorbeeld het 4-inch scherm. Moderne smartphone-chips zoals de A12 en A13 Bionic zijn niet gemaakt om in een apparaat te proppen dat zo groot is als een iPhone 5.

De chips zijn niet alleen gemaakt voor een grotere behuizing, maar ook voor een grotere accu. Ze zijn niet in een kleine iPhone 5-achtige behuizing te integreren. Apple zou om een dergelijk toestel te maken een veel oudere chip moeten gebruiken, wat slecht is voor de prestaties. Een andere optie is een geheel nieuwe behuizing maken, maar dat kan weer niet voor een instapprijs.

De productielijn van de iPhone 8 heeft zich waarschijnlijk al helemaal terugbetaald. Het kost Apple veel minder om een iPhone 8 te voorzien van nieuwe componenten, dan om bijvoorbeeld een LCD-scherm in de iPhone X-behuizing te doen. Dan zou het bedrijf in feite weer een geheel nieuw apparaat maken waar een nieuwe productielijn voor nodig is.

touchid-finger-16x9
Klik/tap voor groter. Afbeelding: AFP

Voor wie is de iPhone SE 2?

Een vernieuwd instapmodel zal zich natuurlijk vooral richten op consumenten die een goedkopere iPhone willen. De iPhone 8 is momenteel verkrijgbaar voor € 539,- en als Apple die prijs kan verlagen naar € 489,- ontstaat weer een waardige instapper die onder de magische grens van 500 euro blijft.

Er is nog een tweede doelgroep. Mensen die van hun iPhone 6s of iPhone 7 houden en iets vertrouwds zoeken dat weer jaren mee kan. Ze willen nog steeds een home-knop en vinden de iPhone 8 geen waardige upgrade. Maar iets vertrouwds dat van binnen nieuw is en een veel betere camera heeft? Daar zijn ze wel voor te porren. Dat bewees de iPhone SE al in 2016 en 2017. Het toestel verkocht veel beter dan Apple had berekend.

En de naam…

Laten we afsluiten met de naam. Apple hergebruikt meestal geen namen voor volledig andere apparaten, dat sluit iPhone SE dus min of meer uit. iPhone 9 impliceert dat het een minder toestel is dan de 11 en dat is niet handig voor de perceptie van een nieuw toestel. Dat geldt ook voor de naam iPhone 8 SE. Reken dus op een nieuwe naam, waar we nu alleen nog maar naar kunnen gissen.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  nomac

  Kan het zijn dat de prijs in de opsomming, 398 euro voor 64GB, foutief is? Verder in het artikel wordt gesproken van 498 euro. Wellicht ga ik voor deze iPhone overstag. Hopelijk snel meer adequaat nieuws, bv de release datum.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Zou mij niets verbazen als het instapmodel 32GB heeft (lage prijs) en de enige grotere optie 64GB. Geen 128 en hoger.

  Deden ze bij de iPhone 5c ook, 16GB was de standaard en toen brachten ze ineens het 8GB terug om werkelijk om elke cent eruit te kunnen melken.

 • Profielfoto
  RW076

  Shmoo op 15 november 2019 21:27
  Zou mij niets verbazen als het instapmodel 32GB heeft (lage prijs) en de enige grotere optie 64GB. Geen 128 en hoger.

  Deden ze bij de iPhone 5c ook, 16GB was de standaard en toen brachten ze ineens het 8GB terug om werkelijk om elke cent eruit te kunnen melken.

  Was een vraag van de providers, geen uitknijpen door Apple.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Sinds wanneer luistert Apple naar andere bedrijven. 😁

  En al die USB-oplaadstekkertjes van een 27 cent die Apple uit de doosjes van vorige generaties Apple Watches haalt. Das ook allemaal in opdracht van Amac, Switch en consorten. 🤭

   

 • Profielfoto
  Cenobyte

  “Vanaf € 389,- (64 GB opslag)”

  Ik denk dat dat in de “dat wordt het zeker niet” categorie thuis hoort;-)

   

 • Profielfoto
  koen

  IPhone Classic

 • Profielfoto
  Edwin

  Voor wie is de iPhone SE 2… bedrijven die de huidige iPhone 6 en SE modellen nu echt met honderden tegelijk moeten gaan vervangen.

 • Profielfoto
  computer space

  Ik zou graag de iPod Touch tegen 50€ meer met SIM tray zien.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Kortom, gewoon voor jou een betaalbare iPhone.

 • Profielfoto
  Gabriel

  Ik wil een kleine telefoon, los van de prijs.