Getest – iPhone 11 met Wi-Fi 6: hoeveel sneller is het echt?

Door: Raymon Mens - 9 reacties
wifi logo 16x9
(Afbeelding: Wi-Fi Alliance)

De iPhone 11 en iPhone 11 Pro zijn de eerste iPhone-modellen die ondersteuning hebben voor Wi-Fi 6, ook wel bekend onder de technische naam Wi-Fi 802.11ax. Momenteel zijn het tevens de enige Apple-apparaten die deze nieuwe standaard voor draadloos netwerken ondersteunen. Dat heeft op papier vele voordelen.

Maar hoe zit het in de praktijk? Er worden tot 40 procent hogere snelheden beloofd. Wi-Fi 6 is echter ook gericht op het ondersteunen van grotere hoeveelheden apparaten in huis. Om te testen of je echt snelheids­voordeel hebt van de nieuwe Wi-Fi-standaard, hebben wij een test uitgevoerd met de iPhone 11 Pro.

Netgear Wi-Fi 6
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Netgear

Wi-Fi 6 op de iPhone 11 (Pro)

Voor onze test hebben we een Netgear Nighthawk AX120-router (€ 399,99) gebruikt. Een indrukwekkend apparaat met twee ‘vinnen’ die ieder vier antennes bevatten. Deze router kan tot acht gelijktijdige Wi-Fi-streams beheren met MU-MIMO en biedt gecombineerde snelheden tot 4,8 Gbit/s. Voor een eerlijke test gebruikten we WPA3 als beveiligings­protocol. iOS 13 ondersteunt dat.

We hebben een iPhone 11 Pro, compatibel met Wi-Fi 6 (802.11ax), vergeleken met een iPhone XR, compatibel met Wi-Fi 5 (802.11ac). De voordelen zijn duidelijk aanwezig, maar niet verbluffend. In een klein appartement stijgen de snelheden zo’n 20 tot 50% en bereiken moeiteloos 600 Mbit/s. Afstand en obstakels verlagen de snelheid echter net als bij Wi-Fi 5 aanzienlijk. De test zijn uitgevoerd op een lokaal netwerk, zodat eventuele afwijkingen veroorzaakt door een internetverbinding uitgesloten zijn.

Test downloadsnelheid

Kleine afstand = zelfde kamer, drie meter afstand. Grote afstand = zelfde kamer, acht meter afstand. Obstakels = achter betonnen muur. Snelheden in mbit/s.

iPhone 11 wi-fi 5 wi-fi 6 download
Klik/tap voor groter. Data: OMT

Test uploadsnelheid

Kleine afstand = zelfde kamer, drie meter afstand. Grote afstand = zelfde kamer, acht meter afstand. Obstakels = achter betonnen muur. Snelheden in mbit/s.

iphone 11 wi-fi 5 en wi-fi 6 upload
Klik/tap voor groter. Data: OMT

Andere voordelen dan hogere snelheid

De hogere snelheden zijn niet het enige voordeel van Wi-Fi 6. De nieuwe standaard voor draadloze netwerken is ook gemaakt om een stabieler netwerk bij een grote hoeveelheid apparaten te bieden. Ook wordt de interferentie van naburige netwerken minder, is de ping lager en is er minder energieverbruik.

Om Wi-Fi 6 te gebruiken, heb je niet alleen een compatibele iPhone 11 (Pro) nodig, maar ook een router die Wi-Fi 802.11ax ondersteunt. Deze test werd uitgevoerd met de Netgear Nighthawk AX120, maar een iets voordeligere optie is de TP-Link Archer AX6000

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Bas

  Je gaat pas echt verschil merken/meten wanneer je meerdere AX clients tegelijkertijd gaat speed testen. Met 1 AX cliënt testen makes no sense

 • Profielfoto
  ro_me

  Hoeveel sneller is het echt? Hoeveel sneller is een nieuwe mail geladen? Hoeveel sneller speelt/buffert een Netflix film? Hoeveel sneller upload mijn, op een iPhone, gemaakt, filmpje? Hoeveel sneller laden mijn volledige foto’s  als ik iCloud Photos heb aanstaan? Snelheid is zowat het meest te verwaarlozen voordeel van WiFi6, snelheid ga je amper merken op een iPhone. Vooralsnog. Vooral als verkeer zich buiten je eigen netwerk bevind.

 • Profielfoto
  Triumph

  Met mijn Apple Airport (de laatste versie) haal met mijn iPhone 11 Pro up en dowload 507 Mbps en mijn iPad Pro (1e generatie) 423 download 468 upload, dus zo spanned is dat WiFi 6 niet

 • Profielfoto
  Triumph

  Snelheden met speed test (internet)

 • Profielfoto
  tjerk

  Met welke software zijn die metingen uitgevoerd?

 • Profielfoto
  Frans

  We hebben een iPhone 11 Pro, compatibel met Wi-Fi 6 (802.11ax), vergeleken met een iPhone XR, compatibel met Wi-Fi 5 (802.11ac).

  Die vergelijking is dus niet alleen het verschil tussen WiFi 6 en 5 omdat de invloed van de verschillen in architectuur van de telefoons niet uit te sluiten valt. Mogelijk is dat zelfs van grotere invloed dan de WiFi.

 • Profielfoto
  Chytin

  tjerk op 18 november 2019 16:42
  Met welke software zijn die metingen uitgevoerd?

  Goeie! Zo lijkt het gewoon op een paar charts uit Excel/Numbers om je een nieuwe router aan te smeren via het Bol.com partnerprogramma.

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Wat is de netwerk- en opslag doorvoersnelheid van de gebruikte download-bron? Met 1Gbit ethernet i.c.m. SATA2 krijg je wellicht andere cijfers dan 10Gbit ethernet en PCIe storage.

 • Profielfoto
  Warlord

  Heuh … ik haal nu al 650mb downlad met XR op wifi5