Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 november 2019

Getest – iPhone 11 met Wi-Fi 6: hoeveel sneller is het echt?

De iPhone 11 en iPhone 11 Pro zijn de eerste iPhone-modellen die ondersteuning hebben voor Wi-Fi 6, ook wel bekend onder de technische naam Wi-Fi 802.11ax. Momenteel zijn het tevens de enige Apple-apparaten die deze nieuwe standaard voor draadloos netwerken ondersteunen. Dat heeft op papier vele voordelen.

Maar hoe zit het in de praktijk? Er worden tot 40 procent hogere snelheden beloofd. Wi-Fi 6 is echter ook gericht op het ondersteunen van grotere hoeveelheden apparaten in huis. Om te testen of je echt snelheids­voordeel hebt van de nieuwe Wi-Fi-standaard, hebben wij een test uitgevoerd met de iPhone 11 Pro.

Netgear Wi-Fi 6
Klik/tap voor groter.

Wi-Fi 6 op de iPhone 11 (Pro)

Voor onze test hebben we een Netgear Nighthawk AX120-router (€ 399,99) gebruikt. Een indrukwekkend apparaat met twee ‘vinnen’ die ieder vier antennes bevatten. Deze router kan tot acht gelijktijdige Wi-Fi-streams beheren met MU-MIMO en biedt gecombineerde snelheden tot 4,8 Gbit/s. Voor een eerlijke test gebruikten we WPA3 als beveiligings­protocol. iOS 13 ondersteunt dat.

We hebben een iPhone 11 Pro, compatibel met Wi-Fi 6 (802.11ax), vergeleken met een iPhone XR, compatibel met Wi-Fi 5 (802.11ac). De voordelen zijn duidelijk aanwezig, maar niet verbluffend. In een klein appartement stijgen de snelheden zo’n 20 tot 50% en bereiken moeiteloos 600 Mbit/s. Afstand en obstakels verlagen de snelheid echter net als bij Wi-Fi 5 aanzienlijk. De test zijn uitgevoerd op een lokaal netwerk, zodat eventuele afwijkingen veroorzaakt door een internetverbinding uitgesloten zijn.

Test downloadsnelheid

Kleine afstand = zelfde kamer, drie meter afstand. Grote afstand = zelfde kamer, acht meter afstand. Obstakels = achter betonnen muur. Snelheden in mbit/s.

iPhone 11 wi-fi 5 wi-fi 6 download
Klik/tap voor groter.

Test uploadsnelheid

Kleine afstand = zelfde kamer, drie meter afstand. Grote afstand = zelfde kamer, acht meter afstand. Obstakels = achter betonnen muur. Snelheden in mbit/s.

iphone 11 wi-fi 5 en wi-fi 6 upload
Klik/tap voor groter.

Andere voordelen dan hogere snelheid

De hogere snelheden zijn niet het enige voordeel van Wi-Fi 6. De nieuwe standaard voor draadloze netwerken is ook gemaakt om een stabieler netwerk bij een grote hoeveelheid apparaten te bieden. Ook wordt de interferentie van naburige netwerken minder, is de ping lager en is er minder energieverbruik.

Om Wi-Fi 6 te gebruiken, heb je niet alleen een compatibele iPhone 11 (Pro) nodig, maar ook een router die Wi-Fi 802.11ax ondersteunt. Deze test werd uitgevoerd met de Netgear Nighthawk AX120, maar een iets voordeligere optie is de TP-Link Archer AX6000

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Getest – iPhone 11 met Wi-Fi 6: hoeveel sneller is het echt?
Sluiten