iOS 13.3 komt eraan: kleine en grote vernieuwingen

Door: Thomas Aalderink - 26 reacties
iOS 13.3 header 16x9 bug beloningsprogramma iOS 14
(Afbeelding: Apple / bewerking: OMT/Raymon Mens)

Apple is begonnen met het uitrollen van de eerste bèta van iOS 13.3 (en iPadOS 13.3). Deze is nu alleen nog voor ontwikkelaars, maar later wordt ook een publieke testversie verwacht. Deze nieuwe versie moet bestaande problemen gaan oplossen en introduceert daarnaast ook een aantal nieuwe functies.

Opvallend is dat de derde grote update voor iOS 13 nu al getest wordt. Normaliter verschijnt update nummer drie van een nieuwe iOS-versie pas in het voorjaar. Ditmaal lijkt het erop dat we de nieuwe versie al eerder kunnen verwachten. Misschien zelfs dit jaar nog. Dit is er nieuw.

Problemen multitasking aangepakt

Deze update zal voor velen als geroepen komen, want het lijkt erop dat iOS 13.3 een problemen dat tot veel ergernis leidt gaat aanpakken. iOS 13.2-gebruikers melden namelijk dat apps die op de achtergrond open staan soms wel erg snel worden afgesloten. Dit betekent dat apps vaker opnieuw gestart worden en snel multitasken een stuk lastiger is.

Dit probleem lijkt in iOS 13.3 aangepakt, maar het is moeilijk om te zeggen of het helemaal verholpen is.

iOS 13.3 multitasking 001
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Communicatielimieten

Naast het oplossen van problemen brengt de bèta ook nieuwe functies met zich mee. Eén daarvan is een al eerder door Apple beloofde toevoeging aan Schermtijd. De functie heet Communicatielimieten en helpt je om toegang tot communicatie apps te beperken. Denk hierbij aan FaceTime en berichten-apps, maar ook de gewone belfunctie. Communicatielimieten is vooral handig voor ouders die niet willen dat hun kind uren aan de telefoon hangt of tot laat in de avond berichten stuurt.

Apple geeft gebruikers de mogelijkheid om verschillende restricties op te leggen. Zo kun je instellen dat er alleen contact gezocht kan worden met contacten die al op je iPhone staan. Een logisch vervolg daarop is dat je een gebruiker kunt verbieden om contacten toe te voegen of te bewerken. Noodnummers blijven bereikbaar.

iOS 13.3 communicatielimieten 001
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

Memoji-stickers niet meer in toetsenbord

De altijd aanwezige Memoji-stickers in het toetsenbord zorgen ervoor dat je Apple’s Memoji in praktisch iedere chat-app kunt gebruiken. Ze vallen echter niet bij iedereen in de smaak. Er is echter geen manier om ze permanent te verbergen. Apple heeft geluisterd naar de kritiek van gebruikers en introduceert in iOS 13.3 de mogelijkheid om ze te verbergen.

Standaard staan de Memoji-stickers nog steeds aan. Via het menu Instellingen > Algemeen > Toetsenborden > Emoji kun je ze nu permanent verbergen.

iOS 13.3 memoji verbergen 001
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

En verder in iOS 13.3…

Dit zijn de grote nieuwe functies die we hebben kunnen ontdekken, maar er zijn ook nog een aantal kleine details:

 • Nieuw icoon voor de Watch-app. Er wordt nu een Apple Watch Series 5 uitgebeeld
 • In apps worden URL’s die een .dev of .app domein hebben desgewenst (als Strict Transport Security ingeschakeld is) nu altijd via https benaderd. Voorheen werkte deze instelling niet voor deze domeinnamen.
 • Reacties

  26 reacties
  • Profielfoto
   GoeieDag

   Vernieuwingen? Laten ze gvd eerst eens alle bugs eruit halen!

  • Profielfoto
   inktvis75

   @GoeieDag, ook echt zinvolle bijdrage!!! *sarcasme*

   Alle bugs? Welke ? en welke daarvan zijn human errors ? Of veroorzaakt door 3th party apps?  Bestaat er bugvrije software ? En ja er worden in deze release de nodige zaken aangepast.

   Prettige dag, azijnzijker

  • Profielfoto
   jan jansen

   13 is echt het slechtste wat ik in 35 jaar van Apple heb gezien maal een miljoen!

  • Profielfoto
   inktvis75

   jan jansen op 6 november 2019 15:28
   13 is echt het slechtste wat ik in 35 jaar van Apple heb gezien maal een miljoen!

   weer een andere zinvolle bijdrage vandaag.. zou ’t aan het weer liggen?

  • Profielfoto
   MoNdO GeNeRaToR

   jan jansen op 6 november 2019 15:28
   13 is echt het slechtste wat ik in 35 jaar van Apple heb gezien maal een miljoen!

   Mooi, en als je dan vraagt wat er nu precies allemaal misgaat dan komt er meestal niet eens een antwoord. Als je dit soort uitspraken doet dan moet je misschien een beetje concreter zijn.

   Leg eens uit wat er mis loopt?

  • Profielfoto
   Shmoo

   GoeieDag op 6 november 2019 14:52
   Vernieuwingen? Laten ze gvd eerst eens alle bugs eruit halen!

   Haha das sarcasme. Ik word hier nog eens heel erg goed en getraind in. 😁

  • Profielfoto
   Zaphod_B

   Prima als je kritiek hebt, maar mag het zonder krachttermen en ander onfris gebeuren? Doet de sfeer hier echt geen goed…

   Ik heb zelf overigens geen enkel probleem met iOS 13, loopt helemaal prima. (iPhone 11 Pro)

  • Profielfoto
   Papjes

   Mail vind ik echt waardeloos in 13!

  • Profielfoto
   inktvis75

   Papjes op 6 november 2019 17:56
   Mail vind ik echt waardeloos in 13!

   Ik snap t helemaal, de bambix smaakt als papje niet meer als vroeger, ze vinden gekke dingen uit als de dark mode en dan verhuizen ze ook nog rare plaatjes van hun plek. Speen er in, nachtje doorslapen,  dat is voor iedereen beter.

   ff serieus wat is de waarde van je bijdrage behalve dar jij jezelf een seconde belangrijk vind?

  • Profielfoto
   MoNdO GeNeRaToR

   MoNdO GeNeRaToR op 6 november 2019 15:49

   jan jansen op 6 november 2019 15:28
   13 is echt het slechtste wat ik in 35 jaar van Apple heb gezien maal een miljoen!

   Mooi, en als je dan vraagt wat er nu precies allemaal misgaat dan komt er meestal niet eens een antwoord. Als je dit soort uitspraken doet dan moet je misschien een beetje concreter zijn.

   Leg eens uit wat er mis loopt?

   Kijk, dat bedoel ik dan. Roepen en tieren en als je naar een onderbouwing vraagt dan hoor je ze niet meer. Nu even goed opletten: nu gaat ie wél reageren, maar nog steeds niet over de inhoud 😉.

  • Profielfoto
   Sunshine

   Het gaat lekker met Apple. De IOS updates komen sneller dan de gemiddelde mens zijn ondergoed wisselt. En ook OSX heeft een hele serie bugs. Het Macbook toetsenbord debacle etc. Maar wel hele ladingen nieuwe emojis. Fijn dat de focus ligt op wat echt belangrijk is

  • Profielfoto
   GoeieDag

   @inktvis75, voor iemand die hier net drie weken rondloopt, trek je een behoorlijk grote broek aan. Zielepiet.

    

   Voor de anderen wil ik best een kleine hint geven. Drie zaken zal ik noemen van een lijstje wat helaas langer is:

   iOS 13 heeft de link va GPX files naar de bijbehorende programma’s ‘gebroken’. Ik kan niet meer zomaar mijn GPX bestanden in verschillende gewenste programma krijgen. Dit is al door developers gemeld in de eerste alpha/beta’s van 13.
   veel (bijna alle!) van mijn cover-art is geshuffeld bij de upgrade naar 13. Ook na syncen met de Mac is nog niet alles correct gezet.
   in berichten kun je pas inzoomen op een foto nadat je ‘m hebt geslecteerd, en niet direct zoals in iOS 12 en eerder. Maar dat zal wel een ‘bug by design’ zijn.

    

  • Profielfoto
   GoeieDag

   Hmm, in het reactieveld gaf ie een mooie opsommingslijst, maar dat blijft dus bij het plaatsen niet intact. Tja, OMT hè.

  • Profielfoto
   inktvis75

   GoeieDag .

    

   Voor de anderen wil ik best een kleine hint geven. Drie zaken zal ik noemen van een lijstje wat helaas langer is:

   iOS 13 heeft de link va GPX files naar de bijbehorende programma’s ‘gebroken’. Ik kan niet meer zomaar mijn GPX bestanden in verschillende gewenste programma krijgen. Dit is al door developers gemeld in de eerste alpha/beta’s van 13.

   Het betreft een verandering in onderliggende functies, die de developer vd app kan oplossen, zoals Guru Maps al netjes gedaan heeft. Dit is al bekend sinds de eerste publieke beta. Dus vraag het de ontwikkelaars.

   Note: dit soort postings zijn itt je eerdere wel zinvol

  • Profielfoto
   GoeieDag

   Dit lijkt mij duidelijk een probleem in het iOS zelf.

   Ik gebruik ook Guru, en die werd op een gegeven moment wel herkend.

   Maar nu net de update 13.2 gedraaid, en is het weer bal. Nu opent ie weer een andere app die met GPS files om kan gaan, en krijg ik niet eens meer de lijst met keuzes, waar dat overlaatst nog wel het geval was, zij het met verkeerde apps en onvolledig.

   Puinhoop dit.

    

   PS: Excuses voor mijn eerdere posting; ik wist niet dat jij de nieuwe goddelijke moderator van OMT bent geworden. Sorry. 🙄

  • Profielfoto
   AT024

   Mensen hebben problemen sinds iOS 13.2 met geen service als netwerk. Mensen die kpn netwerk hebben icm iPhone 8 en X

  • Profielfoto
   Alexander Henket

   @at024. Dat herken ik ook ja. De telefonie loopt over een mij onbekend netwerk dat waarschijnlijk uiteindelijk wel KPN zal zijn. Ik ben met regelmaat (1-2 /dag) de mobiele verbinding kwijt. Even vliegtuigmodus aan/uit en het is hersteld. Ik denk inderdaad dat dat in 13.2 is begonnen.

  • Profielfoto
   maconly

   Papjes op 6 november 2019 17:56
   Mail vind ik echt waardeloos in 13!

   Mail is al jaren en op alle apple platforms bagger

  • Profielfoto
   inktvis75

   AT024 op 7 november 2019 00:37
   Mensen hebben problemen sinds iOS 13.2 met geen service als netwerk. Mensen die kpn netwerk hebben icm iPhone 8 en X

   Dat is eenvoudig op te lossen:  onder de ‘general settings’ -> reset -> reset network settings. Note: een iPhone reset to factory helpt niet!

   Controleer ook of je provider geen carrier settings update heeft klaar staan (onder ‘about’), je moet daar wel trouwens een minuut blijven wachten voor je een update kan zien!

   Helpt dit niet: contacteer je provider!

  • Profielfoto
   inktvis75

   maconly op 7 november 2019 06:49

   Papjes op 6 november 2019 17:56
   Mail vind ik echt waardeloos in 13!

   Mail is al jaren en op alle apple platforms bagger

   Kwestie van smaak denk ik, maar ik prefereer zelf ook Spark

  • Profielfoto
   GoeieDag

   Dat heeft dan weer niks meer met deze iOS update te maken.

   Maar dan vraag ik me ondertussen evengoed af wat er bagger aan is. Ik gebruik Mail al sinds het prille begin op macOS en iOS met zeker een tiental gemixte accounts, zowel POP als IMAP. Nooit problemen en het voldoet prima. Dus wat nou, bagger?

  • Profielfoto
   Ruwepit

   GoeieDag op 7 november 2019 09:44
   Dat heeft dan weer niks meer met deze iOS update te maken.

   Maar dan vraag ik me ondertussen evengoed af wat er bagger aan is. Ik gebruik Mail al sinds het prille begin op macOS en iOS met zeker een tiental gemixte accounts, zowel POP als IMAP. Nooit problemen en het voldoet prima. Dus wat nou, bagger?

   Ik schaam me kapot als ik diverse zichzelf tot God verheven grootheden hier hoor roepen dat Mail bagger is. Wat doe ik dan fout? Ik kan mails opstellen, versturen, ontvangen, in mapjes plaatsen etc etc…ik voel me zo ontzettend klein nu. Is dat nu het bekende Stockholm syndroom dat je niet kunt ziet dat dingen volledig bagger zijn?

  • Profielfoto
   csteelooper

   Ruwepit op 7 november 2019 13:58

   GoeieDag op 7 november 2019 09:44
   Dat heeft dan weer niks meer met deze iOS update te maken.

   Maar dan vraag ik me ondertussen evengoed af wat er bagger aan is. Ik gebruik Mail al sinds het prille begin op macOS en iOS met zeker een tiental gemixte accounts, zowel POP als IMAP. Nooit problemen en het voldoet prima. Dus wat nou, bagger?

   Ik schaam me kapot als ik diverse zichzelf tot God verheven grootheden hier hoor roepen dat Mail bagger is. Wat doe ik dan fout? Ik kan mails opstellen, versturen, ontvangen, in mapjes plaatsen etc etc…ik voel me zo ontzettend klein nu. Is dat nu het bekende Stockholm syndroom dat je niet kunt ziet dat dingen volledig bagger zijn?

   Nou, er zijn wel degelijk zaken aan Mail die echt bagger zijn. Met name op MacOS. Misschien wel het grootste pijnpunt in mijn ogen: als je IMAP gebruikt, wordt de hele mailbox ook lokaal op je Mac opgeslagen. Met diensten die je veel ruimte hebben, zoals Yahoo en Gmail, meent dit soms ettelijke gigabytes aan ruimte in. In Outlook Express 3 kon ik al aangeven op welke mappen binnen de inbox ik een abonnement wilde hebben. Dit bepaalde welke mappen wel of niet lokaal opgeslagen werden. Had je verbinding met internet, dan zag je alles; er was immers communicatie met je mailprovider. Zonder verbinding waren alleen mappen met een abonnement zichtbaar. Dat een en ander in andere programma’s anders benoemd wordt is een feit, maar het is een wezenlijke functie binnen IMAP, die door Mail nog nooit ondersteund werd; op geen enkel platform.

   Op iOS en iPadOS is het echter nooit een echt probleem, omdat daar andere mechanismen zorgen voor fatsoenlijk ruimtemanagement.

  • Profielfoto
   Odie

   inktvis75 op 6 november 2019 15:07
   @GoeieDag, ook echt zinvolle bijdrage!!! *sarcasme*

   Alle bugs? Welke ? en welke daarvan zijn human errors ? Of veroorzaakt door 3th party apps?  Bestaat er bugvrije software ? En ja er worden in deze release de nodige zaken aangepast.

   Prettige dag, azijnzijker

   Sjongejonge, wat een classy reactie man. Verder gaat alles goed?

   Wat dacht je van de bug waardoor hele volksstammen iPhone8 gebruikers 20x per dag ‘no service’ in hun beeld zien staan? Gelukkig lijkt het er nu op dat Apple de bug heeft geïdentificeerd en dat er binnenkort een fix voor uit komt.

   Verder zijn er nog hele waslijsten aan bugs in de GUI. Safari bevriest regelmatig, vanuit de camera-app (vanuit het lockscreen) naar je homescreen gaan werkt regelmatig matig tot niet, foto’s met de ultrawide lens zijn regelrecht blurry (geen idee of het een software fout of een hardware beperking is) en zo kan ik nog wel even door gaan. Ik werk al weer heel wat jaartjes met Apple spulletjes maar ik zie een gestaag dalende lijn in kwaliteit van macOS en iOS helaas. Apple wil veel te vaak releasen, er zou niets op tegen zijn om naar een 18 en 24 maanden cycle te gaan voor de major releases.

  • Profielfoto
   MoNdO GeNeRaToR

   @Odie: hier zo goed als geen bugs in MacOS 10.15.1 en ook bijna geen meer in iOS 13.2. Het enige wat écht vervelend was, kwam door de verschillende updatemomenten en het hele gedoe met de herinneringenapp. Voor de rest draait alles lekker, zoals ik dat gewend ben van Apple ondanks het feit dat mijn MBP toch alweer zes jaar oud is.

   Ik merk helemaal niks van die dalende lijn waar jij het over hebt, maar ik moet je wel gelijk geven dat een jaarlijkse update ook niet nodig is. Overigens lees ik hier al sinds 10.7 dat Apple de weg kwijt is en dat de kwaliteit achteruit gaat. Misschien heeft het eerder iets te maken met perceptie dan met de realiteit?

  • Profielfoto
   recoiller

   Safari klapt er bij mij regelmatig uit
   Airdrop geeft problemen met bestanden die eerder geen probleem gaven
   ‘Verbeteringen’ mailapp niet fijn of logisch
   Wifi valt vaker weg
   Als ik meerdere programma’s open heb merk ik dat spellen veel langzamer worden
   Herinneringen werkt niet in combinatie met computer op 10.14 (10.15 heeft ook nog veel issues)
   Mail bevriest vaak, moet het dan afsluiten en opnieuw opstarten, dat was eerder nooit.

   Even een lijstje wat me zo direct te binnen schiet… Het zal uiteindelijk allemaal wel top worden maar die beleving heb ik nu nog niet.