Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 6 november 2019

iOS 13.3 komt eraan: kleine en grote vernieuwingen

Apple is begonnen met het uitrollen van de eerste bèta van iOS 13.3 (en iPadOS 13.3). Deze is nu alleen nog voor ontwikkelaars, maar later wordt ook een publieke testversie verwacht. Deze nieuwe versie moet bestaande problemen gaan oplossen en introduceert daarnaast ook een aantal nieuwe functies.

Opvallend is dat de derde grote update voor iOS 13 nu al getest wordt. Normaliter verschijnt update nummer drie van een nieuwe iOS-versie pas in het voorjaar. Ditmaal lijkt het erop dat we de nieuwe versie al eerder kunnen verwachten. Misschien zelfs dit jaar nog. Dit is er nieuw.

Problemen multitasking aangepakt

Deze update zal voor velen als geroepen komen, want het lijkt erop dat iOS 13.3 een problemen dat tot veel ergernis leidt gaat aanpakken. iOS 13.2-gebruikers melden namelijk dat apps die op de achtergrond open staan soms wel erg snel worden afgesloten. Dit betekent dat apps vaker opnieuw gestart worden en snel multitasken een stuk lastiger is.

Dit probleem lijkt in iOS 13.3 aangepakt, maar het is moeilijk om te zeggen of het helemaal verholpen is.

iOS 13.3 multitasking 001
Klik/tap voor groter.

Communicatielimieten

Naast het oplossen van problemen brengt de bèta ook nieuwe functies met zich mee. Eén daarvan is een al eerder door Apple beloofde toevoeging aan Schermtijd. De functie heet Communicatielimieten en helpt je om toegang tot communicatie apps te beperken. Denk hierbij aan FaceTime en berichten-apps, maar ook de gewone belfunctie. Communicatielimieten is vooral handig voor ouders die niet willen dat hun kind uren aan de telefoon hangt of tot laat in de avond berichten stuurt.

Apple geeft gebruikers de mogelijkheid om verschillende restricties op te leggen. Zo kun je instellen dat er alleen contact gezocht kan worden met contacten die al op je iPhone staan. Een logisch vervolg daarop is dat je een gebruiker kunt verbieden om contacten toe te voegen of te bewerken. Noodnummers blijven bereikbaar.

iOS 13.3 communicatielimieten 001
Klik/tap voor groter.

Memoji-stickers niet meer in toetsenbord

De altijd aanwezige Memoji-stickers in het toetsenbord zorgen ervoor dat je Apple’s Memoji in praktisch iedere chat-app kunt gebruiken. Ze vallen echter niet bij iedereen in de smaak. Er is echter geen manier om ze permanent te verbergen. Apple heeft geluisterd naar de kritiek van gebruikers en introduceert in iOS 13.3 de mogelijkheid om ze te verbergen.

Standaard staan de Memoji-stickers nog steeds aan. Via het menu Instellingen > Algemeen > Toetsenborden > Emoji kun je ze nu permanent verbergen.

iOS 13.3 memoji verbergen 001
Klik/tap voor groter.

En verder in iOS 13.3…

Dit zijn de grote nieuwe functies die we hebben kunnen ontdekken, maar er zijn ook nog een aantal kleine details:

  • Nieuw icoon voor de Watch-app. Er wordt nu een Apple Watch Series 5 uitgebeeld
  • In apps worden URL’s die een .dev of .app domein hebben desgewenst (als Strict Transport Security ingeschakeld is) nu altijd via https benaderd. Voorheen werkte deze instelling niet voor deze domeinnamen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 13.3 komt eraan: kleine en grote vernieuwingen
Sluiten