Jelle van Es
Jelle van Es App Store 27 november 2019

Het Nederlandse App Store gamesucces van: Rusty Lake

In de App Store kun je vandaag de dag vele honderdduizenden games halen. Een groot gedeelte daarvan is je tijd niet waard, zo eerlijk moeten we er zijn. Maar er zijn ook een aantal titels die je uren bezig kunnen houden. Bij het maken van zo’n game komt veel kijken. Je moet een goed idee hebben, vervolgens daar de juiste mensen voor vinden om het te maken, de game goed lanceren met een succesvol marketingplan en daarna een beetje hopen dat de game wordt opgepakt.

In het vierde en laatste gedeelte van dit vierluik kijken we naar Rusty Lake. Een ontwikkelstudio die in 2015 werd opgericht door Robin Ras en Maarten Looise. In de vier jaar dat zij samen werken hebben ze al dertien games uitgebracht, die vooral dankzij hun stijl zijn opgevallen. Rusty Lake is niet alleen de naam van hun studio, maar ook van het universum waarin de games zich afspelen.

Maak kennis met Rusty Lake

De wereld doet volgens de jongens vooral denken aan de wereld van Twin Peaks. De verschillende games zijn qua verhaallijnen en personages met elkaar verbonden. Hun laatste grote game is de game Paradox. Tegelijkertijd met de game is er ook een korte film verschenen. Beiden waren een groot succes. De film is namelijk 2,3 miljoen keer bekeken, terwijl de game drie miljoen keer is gedownload. En dat terwijl het een titel is die qua stijl nogal eigenaardig is en waarvan het op basis van screenshots lastig is om te beoordelen of de game voor je geschikt is.

Maarten en Robin vullen elkaar goed aan. Maarten is de persoon die tekent en het creatieve gedeelte doet. Robin is meer de producer van het stel. Ze hebben elkaar zo’n zeven jaar geleden voor het eerst ontmoet, maar toen gingen ze nog niet gelijk aan de slag. Voornamelijk ook omdat ze geen achtergrond hebben met de gamewereld. Robin heeft bijvoorbeeld rechten gestudeerd, terwijl Maarten een achtergrond heeft als landschapsarchitect. Ze hebben het maken van games zichzelf aangeleerd.

Rusty Lake

En dat is ze goed gelukt. Ze maken games op basis van het escape room principe, waarbij je als speler moet puzzelen om verder te komen. Maar dat kan iedereen eigenlijk wel maken volgens de eigenaren. Zodoende is het voor hun games belangrijk dat er ook veel verhaal en sfeer in zit. En eerlijk is eerlijk, de games ogen bij de eerste beelden al gelijk enorm uniek. En dat spreekt de fans aan. Het is zelfs zo dat er meerdere fans zijn die tatoeages hebben laten maken op basis van de games die Rusty Lake heeft uitgebracht. Dat geeft een gevoel van trots, maar is natuurlijk ook wel vreemd dat iemand rondloopt met het door jou gemaakte artwork op zijn of haar lichaam.

Rusty Lake is inmiddels ook buiten de game te vinden. Zo is er een fan die artwork heeft gemaakt op basis van de stijl van de games. En dat zorgde er onlangs voor dat er zelfs een hele expositie werd gehouden van zijn werk in Hong Kong. Zo zie je maar weer hoe ver het succes van een Nederlandse game op de App Store kan komen.

Voor de toekomst hebben de mannen nog genoeg plannen, want het universum in Rusty Lake kan altijd uitgebreid worden met nieuwe avonturen. Dus als je van games houdt waarbij je moet nadenken en het fijn vindt om ondergedompeld te worden in een aparte stijl, dan zijn ze zeker het volgen waard.

Reageer op artikel:
Het Nederlandse App Store gamesucces van: Rusty Lake
Sluiten