‘Google gaat betaalrekeningen aanbieden’

Door: Dennis Hoogeveen - 13 reacties
Afbeelding: NOAH BERGER / AFP

Het moge duidelijk zijn dat techgiganten zich de laatste jaren vol op de financiële industrie storten. Niet lang na het nieuws dat de lancering van Apple Card erg succesvol lijkt te zijn, doet nu ook Google een poging om voor bank te spelen. Volgens ingewijden zou de concurrent van Apple betaalrekening willen aanbieden vanaf het begin van 2020.

Dat blijkt uit berichtgeving door de Wall Street Journal. De zoekgigant zou het project de codenaam ‘cache’ hebben gegeven. Net als Apple wil het bedrijf samenwerken met een grote bank om de infrastructuur geregeld te hebben. Daarvoor zou Google Citibank op het oog hebben. De creditcard van de iPhone-maker wordt gefaciliteerd in samenwerking met Goldman Sachs.

Google en betaalgegevens: een match?

Het is al langer bekend dat moederbedrijf Alphabet gesprekken voerde met meerdere bedrijven om een soortgelijk betaalsysteem op te zetten. Details zijn ook nu nog niet bekend, maar duidelijks is dat Google zich in eerste instantie vooral richt op betaalrekeningen. Dat heeft minder voeten in de aarde dan een creditcard, omdat daar meer regels bij komen kijken. Die stap kan ook nadelig uitpakken voor de techreus. Consumenten blijken namelijk veel minder vaak van betaalrekeningen te wisselen.

Google
Logo in een kantoor van Google. (Afbeelding: EPA / Hayoung Jeon)

Dan speelt er nog een grote privacyzorg. Critici hebben nu al laten weten zich grote zorgen te maken om de betaalgegevens die Google hiermee in handen krijgt. Maar, zo schrijft NRC, Google beweert die gegevens niet te gebruiken voor advertentiedoeleinden. Ook zullen ze niet aan anderen verkocht worden, stelt het bedrijf. Caesar Sengupta, verantwoordelijk voor de ontwikkeling, zegt tegenover de Wall Street Journal: “Als we kunnen zorgen dat mensen meer doen op internet, is dat goed voor ons en het internet.” Het is niet duidelijk wat het verdienmodel van Google achter deze betaaldienst gaat worden.

Facebook Pay

Deze week kwam Facebook ook met de aankondiging een betaaldienst te willen opstarten. Met Facebook Pay moeten gebruikers binnenkort simpel betalingen kunnen doen op de platformen van Facebook, zoals Instagram en WhatsApp. Ook daar luidden privacyvoorvechters massaal de alarmbel. Het sociale medium heeft vooralsnog geen plannen om net als Apple of Google een eigen betaalrekening of creditcard aan te bieden.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  ¿`„

  Neen

  nooit ! Ga ik financiële producten van het databoevengilde Google en Facebook afnemen. Zo stom ben ik nog niet.

 • Profielfoto
  pruus

  Ze gaan steeds meer in de rol van de banken zitten en de creditcardmaatschappijen. Dus weten ze meer van jou. En wil jij dit? Ikke niet….

 • Profielfoto
  Uluru1964

  Never nooit niet!

 • Profielfoto
  Maarten

  Ik vraag mij af hoeveel mensen hier echt op zitten te wachten.

  Daarnaast zullen naar verloop van tijd waarschijnlijk vooral jongeren toch mee gaan doen, want waarschijnlijk gemak

 • Profielfoto
  arno1975

  Google is wel de één na laatste aan wie ik deze gegevens mee zou delen.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Geen financiële banden met Google en Facebook voor mij

 • Profielfoto
  ¿`„

  lordoftheflatbush op 16 november 2019 07:37
  Geen financiële banden met Google en Facebook voor mij

  beter überhaupt geen banden met deze datasujetten

 • Profielfoto
  VxP

  Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 • Profielfoto
  polansky

  Dat scheelt Google weer het uitlezen van alle mailtjes met factuurtjes van de spulletjes die je hebt besteld via je gmail account. Nu hebben ze gewoon rechtstreeks toegang tot al jouw financiële gegevens.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Met Tegenlicht: De Grote Dataroof en dergelijke waarschuwingen lijkt me dit het slechtste plan ooit. Maar daardoor gaat Google er natuurlijk een super vet en handige app bij maken. En mensen gaan het toch gebruiken.

  De data voor advertenties gebruiken lijkt me nog niet eens het belangrijkste issue.

 • Profielfoto
  polansky

  Eens met Renzo – Er is een grote dikke kans dat ze dit tot diep in Android gaan inbakken. Daarmee hebben ze zo een flink aantal sukkels te pakken die niet inzien dat zij het product zijn bij het gebruik van hun smartphone.

 • Profielfoto
  HHi Mac

  Naïef om te denken dat Google Android niet heeft bedacht als instrument om data te verzamelen.

 • Profielfoto
  bartvanderveer

  En als Google over een jaar of 3 het helemaal op de rit heeft gaan de Europese Banken huilen bij de Kartel en Mededingings raden omdat de andere partij zoveel macht heeft…