Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Diensten 15 november 2019

‘Google gaat betaalrekeningen aanbieden’

Het moge duidelijk zijn dat techgiganten zich de laatste jaren vol op de financiële industrie storten. Niet lang na het nieuws dat de lancering van Apple Card erg succesvol lijkt te zijn, doet nu ook Google een poging om voor bank te spelen. Volgens ingewijden zou de concurrent van Apple betaalrekening willen aanbieden vanaf het begin van 2020.

Dat blijkt uit berichtgeving door de Wall Street Journal. De zoekgigant zou het project de codenaam ‘cache’ hebben gegeven. Net als Apple wil het bedrijf samenwerken met een grote bank om de infrastructuur geregeld te hebben. Daarvoor zou Google Citibank op het oog hebben. De creditcard van de iPhone-maker wordt gefaciliteerd in samenwerking met Goldman Sachs.

Google en betaalgegevens: een match?

Het is al langer bekend dat moederbedrijf Alphabet gesprekken voerde met meerdere bedrijven om een soortgelijk betaalsysteem op te zetten. Details zijn ook nu nog niet bekend, maar duidelijks is dat Google zich in eerste instantie vooral richt op betaalrekeningen. Dat heeft minder voeten in de aarde dan een creditcard, omdat daar meer regels bij komen kijken. Die stap kan ook nadelig uitpakken voor de techreus. Consumenten blijken namelijk veel minder vaak van betaalrekeningen te wisselen.

Google
Logo in een kantoor van Google.

Dan speelt er nog een grote privacyzorg. Critici hebben nu al laten weten zich grote zorgen te maken om de betaalgegevens die Google hiermee in handen krijgt. Maar, zo schrijft NRC, Google beweert die gegevens niet te gebruiken voor advertentiedoeleinden. Ook zullen ze niet aan anderen verkocht worden, stelt het bedrijf. Caesar Sengupta, verantwoordelijk voor de ontwikkeling, zegt tegenover de Wall Street Journal: “Als we kunnen zorgen dat mensen meer doen op internet, is dat goed voor ons en het internet.” Het is niet duidelijk wat het verdienmodel van Google achter deze betaaldienst gaat worden.

Facebook Pay

Deze week kwam Facebook ook met de aankondiging een betaaldienst te willen opstarten. Met Facebook Pay moeten gebruikers binnenkort simpel betalingen kunnen doen op de platformen van Facebook, zoals Instagram en WhatsApp. Ook daar luidden privacyvoorvechters massaal de alarmbel. Het sociale medium heeft vooralsnog geen plannen om net als Apple of Google een eigen betaalrekening of creditcard aan te bieden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Google gaat betaalrekeningen aanbieden’
Sluiten