Facebook verliest enige “Fake News-bestrijder” in Nederland

Door: Wesley Akkerman - 6 reacties
Facebook
(Afbeelding: Josh Edelson / AFP)

Nieuwswebsite NU.nl stopt met factchecken op Facebook, nadat eerder Nieuwscheckers, een project van de Universiteit Leiden, er al mee stopte. De website geeft aan nog wel door te gaan met feiten en nieuwsberichten controleren, maar voortaan niet meer in samenwerking met het sociale netwerk.

Facebook opereert vanaf nu zonder factcheck-dienst in Nederland. De enige samenwerkingspartner van het sociale netwerk, NU.nl, heeft namelijk aangegeven te gaan stoppen met die samenwerking. De bron van de breuk ligt in het meningsverschil welke berichten wel en niet gecontroleerd moeten worden. Zo vindt Facebook dat politici moeten kunnen zeggen wat ze willen, ook wanneer dat inhoudt dat er dus onwaarheden verspreid worden (ook wel nepnieuws of fake news genoemd).

Facebook

Facebook zonder factcheckers

Het conflict begon in mei, toen de redactie van NU.nl een bericht van politica Esther de Lange bestempelde als ongefundeerd. In de advertentie werd geclaimd dat tien procent van het platteland in Roemenië eigendom is van niet-Europeanen. Die claim kon niet worden geverifieerd, waardoor de site zei dat het nieuws niet klopte. Facebook gaf toen aan dat de meningsuiting van politici niet gecontroleerd hoeft te worden.

Daardoor voelde NU.nl zich veel minder comfortabel in de samenwerking, aangezien het de enige organisatie was die nog feiten controleerde. Eerder werkte ook Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden mee aan het project, maar die samenwerking werd eind vorig jaar al gestopt. Toen bekend werd dat Facebook zijn standpunt niet wilde aanpassen, besloot NU.nl de stekker uit de samenwerking te trekken.

NU.nl-hoofdredacteur Gert-Jan Hoekman zegt hierover: “We voelen ons beperkt in welke berichten we kunnen en mogen checken op het platform.” Tegenover Brandpunt+ laat Hoekman weten achter het besluit te staan. “Laat één ding duidelijk zijn: wij blijven achter de inhoud van onze factchecks staan.” Ondanks het feit dat deze samenwerking ten einde gekomen is, betekent dat niet dat NU.nl stopt met feiten controleren. Dat zal de website met NUCheckt gewoon blijven doen.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  mmww

  Fakebook

 • Profielfoto
  Vaagstra

  Zoals Sacha Baron Cohen al zei: Stel je eens voor wat Hitler had kunnen bereiken als ie FB had gehad.

 • Profielfoto
  Festen

  Vaagstra op 27 november 2019 13:48
  Zoals Sacha Baron Cohen al zei: Stel je eens voor wat Hitler had kunnen bereiken als ie FB had gehad.

  Het was een erg slecht voorbeeld van Cohen.

  Hitler zou eenmaal aan de macht social media Facebook en Twitter als eerste verboden hebben, juist omdat ze onvoldoende censureren. Een klassieke dictatuur als China houdt Facebook ook buiten de deur. En aan de macht kwam Adolf toch wel, vooral door de beperkte/eenzijdige informatievoorziening van de Duitsers. Met internet is dat aanbod alleen maar pluriformer geworden.

   

 • Profielfoto
  Frans

  Facebook gaf toen aan dat de meningsuiting van politici niet gecontroleerd hoeft te worden.

  Ik geef ze gelijk. Ieder zinnig mens weet toch dat politici alleen maar onzin uitbraken? 🤣

 • Profielfoto
  Vaagstra

  @McQueen
  Ik heb het ook niet over aan de macht zijn maar om aan de macht te komen. En dan vooral de snelheid waarmee.

 • Profielfoto
  defores

  Ironisch, dient facebook niet hiervoor een onafhankelijke partij in te zetten?