Facebook lanceert nieuwe onderzoeksapp na privacytrammelant

Door: Wesley Akkerman - 2 reacties
Facebook logo iOS 13 achtergrond 16x9
(Afbeelding: Facebook/Apple, bewerking: OMT)

Facebook heeft een nieuwe onderzoeksapplicatie gelanceerd in de Verenigde Staten waar gebruikers geld kunnen verdienen door mee te doen aan verschillende dingen, zoals het beantwoorden van vragen en andere taken. En dat terwijl een eerdere VPN-app voor privacyproblemen zorgde.

Volgens een officieel statement van Facebook wil het bedrijf met de nieuwe app, genaamd Viewpoints, zijn eigen producten verbeteren, waaronder Instagram, WhatsApp, de virtualrealitybril Oculus, het slimme scherm Portal en het sociale medium zelf. Het bedrijf belooft zorgvuldig en transparant om te gaan met alle verzamelde data.

Facebook Viewpoints: laat je mening horen

De applicatie Viewpoints is momenteel alleen in de Verenigde Staten beschikbaar. Daar kunnen geïnteresseerden de app downloaden voor zowel Android als iOS. Je hoeft dus niet te leunen op onofficiële manieren van installeren. In de app zie je welke onderzoeken er beschikbaar zijn; het aanbod kan van persoon tot persoon verschillen. Nadat Facebook data van jou ontvangen heeft, dan zal je daarvoor gecompenseerd worden in echt geld. Dat geld verschijnt dan op een gekoppeld PayPal-account.

Viewpoints van Facebook.

Facebook laat weten te vragen om persoonlijke informatie, zoals naam, e-mailadres, geboortedatum, geslacht en je locatie, met de belofte dat die data niet gedeeld wordt met derde partijen. Verder is het van belang dat je tenminste achttien jaar bent, want anders mag je niet meedoen.

Privacyperikelen

Eind vorig jaar lanceerde Facebook een andere app, genaamd Onavo. Dit was een gratis VPN-dienst die ondertussen allerlei persoonlijke gegevens van gebruikers verzamelde, zonder toestemming gekregen te hebben. Dat leverde privacyproblemen op, ondanks het feit dat gebruikers voor het inleveren van de gegevens betaald werden.

Hoewel Apple destijds de app uit de App Store haalde, lanceerde Facebook Onavo doodleuk op een andere manier, door gebruik te maken van bedrijfscertificaten. Dergelijke certificaten zijn nodig voor iOS-ontwikkelaars, bijvoorbeeld voor het intern testen van apps en software — niet voor het distribueren van software die al uit de App Store gehaald is.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Facebook heeft een nieuwe onderzoeksapplicatie gelanceerd in de Verenigde Staten waar gebruikers geld kunnen verdienen door mee te doen aan verschillende dingen, zoals het beantwoorden van vragen en andere taken.

  Goh – Waar hebben we dat eerder gehoord?
  Destijds heette het Cambridge Analytics en het was het grootste privacy schandaal in jaren omdat FB moest tegeven dat van iedereen een uitgebreid persoonlijk profiel werd gemaakt dat verder ging dan alleen het vergaren van wat je zoals doet, maar vooral interesse had in je politieke kleur en inkomen.

  Bij FB moeten ze hebben gedacht; We geven het beestje dus gewoon een andere naam en gaan rustig verder om de makke schaapjes het idee te geven dat  we het zo goed met de gebruikers voorhebben.

  Tijd dat ze Zuckerberg achter de tralies gooien.
  Het is meer een commerciele ‘Sicherheitsdienst’ dan dat het een sociale vriendennetwerk site is.

 • Profielfoto
  .Robin

  Haha, facebook en beloftes… ‘nuff said.