Facebook gebruikt je iPhone-camera altijd, ophef om niks

Door: Raymon Mens - 13 reacties
Afbeelding: Pexels, bewerking: OMT

Facebook is weer eens negatief in het nieuws. Vaak is dat meer dan terecht en zijn we kritisch op het sociale netwerk van Mark Zuckerberg. Het nieuws dat de app van Facebook de camera op je iPhone altijd open heeft, is echter een typisch geval van storm in een glas water.

Wat is er aan de hand? Een alerte Twitteraar meldde onlangs dat de camera van je iPhone ingeschakeld wordt zodra je de Facebook-app opent. Deze blijft ook ingeschakeld, zelfs als je alleen door je nieuwsfeed bladert. Nieuwssites schreeuwen moord en brand. Maar eigenlijk is het ophef om niks.

Hoe Facebook je iPhone-camera altijd open heeft

Als je gewoon door je feed scrollt, zie je helemaal niet dat je camera gebruikt wordt. Dat komt omdat de app van Facebook uit een boel lagen bestaat. De onderste laag is altijd het beeld van je camera, die dus altijd geopend wordt. Daar bovenop wordt je timeline gelegd en de videospeler opent daar weer bovenop.

De app bestaat dus uit verschillende lagen die je niet altijd ziet omdat ze bedekt worden door een andere laag. Dit is eigenlijk niets anders dan wanneer je op je computer je webcam open zet en er een venster van je browser overeen sleept. In apps kun je de verschillende lagen normaal niet zien, maar door een foutje in de app van het sociale netwerk werd dit ontdekt.

Facebook iPhone camera 16x9
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Waarom doet Facebook dit? Begrijpelijke reden

Doet Facebook dit om altijd stiekem video van je camera op te nemen? Door alle ophef rondom het sociale netwerk van de laatste tijd is dit een logische gedachte, maar zelfs Mark Zuckerberg en co. zijn niet zo stom om dit daadwerkelijk te doen. Het constant versturen van video of foto’s zou veel MB’s kosten en binnen no-time opvallen. Ook gebruikers die hun netwerkverkeer regelmatig analyseren zouden dit zien. Er zijn geen aanwijzingen of bewijzen dat de camera ook daadwerkelijk beeld opneemt en naar Facebook stuurt.

De echte reden is simpel: dit wordt gedaan om gebruikers een vloeiende ervaring te geven. Als je besluit een foto te maken met de Facebook-app, hoeft de camera niet eerst opgestart te worden. De lagen die op de camera liggen, kunnen gewoon tijdelijk uitgeschakeld worden en je hebt meteen beeld. Vooral bij oudere iPhone-modellen met een accu die niet helemaal tiptop meer is, duurt het nog wel eens een tijdje voordat de camera ingeschakeld is.

Instagram, Snapchat en vele andere apps gebruiken de camera ook constant

Facebook heeft deze truc niet zelf uitgevonden, andere apps zoals Snapchat en Instagram gebruiken dezelfde methode. De camera wordt meteen bij het starten van de app geopend en de interface van de app wordt er bovenop gelegd. Snapchat verbergt het niet eens. Door vanuit de interface naar rechts te vegen, zie je al een klein beetje camerabeeld. Ook bij Instagram is dit het geval en andere apps die zwaar op het maken en delen van foto’s en video’s leunen, doen dit. Gewoon omdat ze je een goede ervaring willen bieden.

snapchat iphone-camera 001
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

Toestemming eenvoudig intrekken

Het heeft dus een logische reden en veel apps doen precies hetzelfde. Technisch is geen enkel bewijs dat er doorlopend beelden worden opgenomen of doorgestuurd. Facebook zegt zelf ook dat dit niet de intentie is. Toch kunnen we ons voorstellen dat je het zekere voor het onzekere wil nemen, ook met andere apps. Dat is op een iPhone of iPad gelukkig eenvoudig in te stellen:

 • Ga vanaf je home-scherm naar ‘Instellingen’.
 • Tik vervolgens in het menu op ‘Privacy’ en daarna op ‘Camera’.
 • Zet bij apps waarvan je niet wil dat ze de camera doorlopend kunnen gebruiken, het schuifje uit.

Dit zorgt er overigens niet voor dat je geen foto’s meer op Facebook kunt plaatsen. Als je een foto wil maken en plaatsen, kun je die gewoon via de Camera-app maken en later op Facebook zetten. Het zou Apple overigens wel sieren om het doorlopende camera-gebruik op de een of andere manier meer onder de aandacht te brengen. Dat doet het bedrijf wel met apps die je locatie constant volgen. (Zie ook → Privacy: iOS 13 beschermt beter tegen apps die je locatie volgen)

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Vaagstra

  Hahaha, niks te zien mensen, gewoon door lopen. Lekker kritisch artikel, je zou bijna denken… ach laat ook maar. Facebook gebruikers verdienen het!

 • Profielfoto
  farl4web

  Maakt mij niet uit. Van mij krijgen ze geen toestemming, het zal binnenkort wel weer worden uitgebuit door één of andere hack. Ik ben bijvoorbaat streng in wat apps van mij mogen. En ik raad iedereen aan om dit ook te doen.

 • Profielfoto
  flappah

  “Het zou Apple overigens wel sieren om het doorlopende camera-gebruik op de een of andere manier meer onder de aandacht te brengen”

  Hmm. Het zou Apple sieren? Ik zou eerder zeggen dat Facebook dit zelf wel wat meer duidelijk mag maken. Deze toonzetting lijkt de schuld naar Apple af te schuiven in plaats van om m bij de juiste partij te houden. Facebook dus. En daarbij, ik snap je redenering maar door simpelweg te zeggen “niet zeuren mensen. Facebook doet dit simpelweg om je een betere gebruikservaring te geven” verhult natuurlijk wel t feit dat Facebook hiermee botweg wel continue de gebruiker kan blijven observeren. En Facebook kennende zullen ze zeker van dit “feature” gebruik maken.

 • Profielfoto
  arno1975

  farl4web op 13 november 2019 19:26
  Maakt mij niet uit. Van mij krijgen ze geen toestemming, het zal binnenkort wel weer worden uitgebuit door één of andere hack. Ik ben bijvoorbaat streng in wat apps van mij mogen. En ik raad iedereen aan om dit ook te doen.

  Ach, Facebook gebruik ik niet, dat maakt alles een stuk overzichtelijker.🤓

 • Profielfoto
  polansky

  Geloof helemaal niets van de uitleg van FB.
  Je zet niet ‘per ongeluk’ de camera aan. Daar zit veel meer achter, maar ze zeggen liever niet waarom het ‘per ongeluk’ ingeschakeld stond…. Het zal wel een probleem met privacy zijn;)

 • Profielfoto
  tomc

  Vooral bij oudere iPhone-modellen met een accu die niet helemaal tiptop meer is, duurt het nog wel eens een tijdje voordat de camera ingeschakeld is

  Want de camera de hele tijd aanhebben is wel goed voor oude accu’s 🙄 .

  Ik zou toch liever een wat tragere ervaring hebben dan het idee dat zuckerfreak de hele tijd zit mee te kijken, en luisteren. Het is dat je tegenwoordig serieus je handen bent afgesneden als je geen Facebook hebt anders had ik het al lang verwijderd. Evenement, chatten en zelf zaken doen gaat tegenwoordig allemaal via Facebook.

 • Profielfoto
  kMIkaZu

  Ah, hebben jullie dan al kritiek geuit ten aanzien van Facebook?
  Hou toch eens op zeg. Hoeveel krijgen jullie voor dit verdoken persbericht van Facebook? Het zoveelste in de rij?
  Het is niet omdat andere apps het doen, dat het daarom goed te keuren is. En als ge ook maar iets van iOS software kent, zou je moeten weten dat er tonnen apps zijn die het wél correct doen en géén trage beleving geven omdat ze de camera niet op een laag steken.

  Het niveau van deze onemorething.nl is bedroevend gezakt, sinds de overname…

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Heb ‘t uitgezet. Ik maak toch nooit foto’s via de app, en het kan naast een potentieel privacy concern alleen maar weer een extra aanslag op je batterij zijn.

  @flappah Wat ze in het artikel bedoelen is dat je nu enkel de keuze hebt tussen wel of geen toegang tot camera en dit nogal zwart-wit is. Een betere oplossing zou bijv. zijn zoals met locatietoegang wordt gedaan; “altijd” of “alleen bij gebruik van app”. In dit geval dan “bij gebruik van app” of “alleen bij gebruik van in-app camera”. En zo’n optie is toch aan Apple om door te voeren 😉

 • Profielfoto
  .Robin

  tomc op 13 november 2019 21:19 is

  n. Het is dat je tegenwoordig serieus je handen bent afgesneden als je geen Facebook hebt anders had ik het al lang verwijderd. Evenement, chatten en zelf zaken doen gaat tegenwoordig allemaal via Facebook.

  Heb al ruim 2 jaar geen FB meer, mis het geen seconde. De pagina’s wat ik interessant vond volg ik via Instagram (log ik op in van tijd tot tijd) en daar staan ook vaak zat evenement aankondigingen op.

  Ja, ik ben me er van bewust dan IG ook van FB is…

  Kan niet wachten tot de hele wereld terug gaat naar geen sociale netwerken.

   

   

 • Profielfoto
  farl4web

  Moeten jullie voor de grap eens kijken welke apps je Bluetooth stiekem gebruiken. Eigenlijk zonder reden, check je Privacy voorkeuren eens in de zoveel tijd en ben erg kritisch. 👍🏻

 • Profielfoto
  whaha

  .Robin op 14 november 2019 08:14

  tomc op 13 november 2019 21:19 is

  n. Het is dat je tegenwoordig serieus je handen bent afgesneden als je geen Facebook hebt anders had ik het al lang verwijderd. Evenement, chatten en zelf zaken doen gaat tegenwoordig allemaal via Facebook.

  Heb al ruim 2 jaar geen FB meer, mis het geen seconde. De pagina’s wat ik interessant vond volg ik via Instagram (log ik op in van tijd tot tijd) en daar staan ook vaak zat evenement aankondigingen op.

  Ja, ik ben me er van bewust dan IG ook van FB is…

  Kan niet wachten tot de hele wereld terug gaat naar geen sociale netwerken.

   

   

  Je kunt ook zoiets als Okuna gebruiken.

 • Profielfoto
  pippen2

  polansky op 13 november 2019 20:13
  Geloof helemaal niets van de uitleg van FB.
  Je zet niet ‘per ongeluk’ de camera aan. Daar zit veel meer achter, maar ze zeggen liever niet waarom het ‘per ongeluk’ ingeschakeld stond…. Het zal wel een probleem met privacy zijn;)

  Als ontwikkelaar zijnde snap ik Facebook’s redenatie wel. Start je camera app maar eens op. Het blijft dan een tijdje zwart voordat er beeld is. Ik kan me voorstellen dat als je met een trucje ervoor kunt zorgen dat de camera direct werkt als je het aantikt je dat zo implementeert. Nou heb ik persoonlijk ook liever dat mijn accu langer mee gaat dan dat die camera sneller werkt, dus daarom heb ik de cameratoegang geweigerd. Maar er meer achter zoeken is echt niet nodig.

 • Profielfoto
  computer space

  Ophef om niks? Het lijkt me niet zinvol dat je camera continue draait, de stabilisatie continu actief is en autofocus steeds de afstand loopt te meten en de lenzen heen en weer te schuiven. Lijkt me een enorme aanslag op de batterij die totaal niet nodig is. Maar goed, FB is uberhaupt niet nodig.