Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 6 november 2019

100 ontwikkelaars hadden onterecht toegang tot data Facebook-groepsleden

Facebook heeft laten weten dat ongeveer honderd ontwikkelaars onterecht toegang hadden tot de data van verschillende groepsleden. De regels hiervoor zijn in april vorig jaar veranderd, maar de bedrijven konden dus nog steeds bij de persoonlijke informatie.

Facebook heeft in een blogpost uitgelegd dat ongeveer honderd verschillende ontwikkelaars van apps alsnog toegang hadden tot persoonlijke data van gebruikers van Facebook-groepen. De regels hiervoor zijn in april 2018 veranderd. Elf van de honderd ontwikkelaars hebben in de afgelopen zestig dagen de persoonlijke gegevens ingezien. Het bedrijf laat weten nu alle partners de toegang ontzegd te hebben.

Administrators van Facebook-groepen en third-party apps

Administrators van de Facebook-groepen kunnen third-party apps gebruiken voor het beheren van hun groepen, maar dan krijgen die apps wel toegang tot de groepsactiviteiten. Sinds de verandering van vorig jaar zouden de ontwikkelaars geen namen van gebruikers, profielfoto’s of andere data moeten kunnen inzien. Maar uit een onlangs uitgevoerde check blijkt dat sommige bedrijven dus nog steeds toegang hadden tot al die data.

Bron: ANP. By Amy Osborne / AFP

Konstantinos Papamiltiadis, bij Facebook verantwoordelijk voor samenwerkingen, meldt dat er geen bewijs gevonden is van misbruik van de gegevens. Wel heeft hij aan de ontwikkelaars gevraagd of de verzamelde gegevens verwijderd kunnen worden. Later zal gecontroleerd worden of dit ook daadwerkelijk het geval is.

Geen namen vrijgegeven

In een haast grappige wending heeft Facebook geen namen openbaar gemaakt van ontwikkelaars die toegang hadden tot die gegevens. Papamiltiadis wil er alleen over kwijt dat het apps zijn die zich voornamelijk bezighouden met socialmediamanagement en videostreamingapplicaties. Ook is niet duidelijk wat voor soort informatie verzameld is, naast namen en profielfoto’s en hoeveel gebruikers getroffen zijn.

Na het Cambridge Analytica-schandaal van vorig jaar heeft Facebook een hoop veranderingen doorgevoerd ten behoeve van de privacy van gebruikers. Eén van die veranderingen heeft te maken met de informatievergaring vanuit derde partijen. Zo moeten die partijen nu eerst toestemming krijgen van Facebook voordat ze de juiste programma’s krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
100 ontwikkelaars hadden onterecht toegang tot data Facebook-groepsleden
Sluiten