Duitsland wil Apple dwingen NFC open te stellen

Door: Dennis Hoogeveen - 16 reacties
Apple Pay pin terminal 16x9
Afbeelding: Swiss Bankers

Het Duitse parlement heeft een wetsvoorstel aangenomen dat Apple verplicht om de NFC-chip open te stellen voor andere betaaldiensten. Momenteel kunnen iPhone-gebruikers alleen contactloze betalingen doen via Apple Pay. Het bedrijf kreeg daar de afgelopen tijd steeds vaker kritiek op. Sommige landen begonnen een onderzoek om te beoordelen of Apple hiermee oneerlijke concurrentie in de hand werkt.

Donderdag stemde de Bondsdag, zoals het parlement in Duitsland wordt genoemd, volgens Handelsblatt in met het wetsvoorstel. Het amendement is volgens het bericht bedoeld om de concurrentie tussen financiële dienstverleners en technologiebedrijven eerlijker te maken. Ruim voor de invoering van Apple Pay in Duitsland was er al discussie over de macht van het bedrijf over de betaalindustrie. Uiteindelijk gingen de banken overstag.

Gedwongen Apple Pay met NFC

Apple stelt de NFC-chip in iPhones alleen maar beschikbaar voor de eigen Apple Pay-dienst. Banken die zelf aan de slag willen met contactloos betalen, door dat bijvoorbeeld in te bouwen in de app, worden daarmee buitenspel gezet. Apple heeft altijd gezegd dat het bedrijf hiermee de privacy en veiligheid van gebruikers wil waarborgen. Critici vinden dat geen goed argument en betogen dat de iPhone-maker hierdoor oneerlijk concurreert.

Twint Zwitserland Apple Pay concurrent NFC
Apple Pay-concurrent Twint uit Zwitserland. Klik/tap voor groter. Afbeelding: TWINT

Banken in de Verenigde Staten betalen volgens de Financial Times immers 15 dollarcent per transactie. Omdat er geen andere mogelijkheid is voor banken die hun klanten graag contactloos met hun iPhone zien betalen, op een systeem met QR-codes na, zou Apple banken praktisch gezien dwingen om voor deze prijzige optie te kiezen. Bovendien heeft concurrent Google op alle Android-toestellen wél de NFC-chip opengesteld voor andere apps dan Google Pay.

Europees onderzoek

Het is niet de eerste keer dat Apple Pay in opspraak komt door gesloten NFC-chips in Apple-apparaten. De Europese Commissie is ook een onderzoek begonnen om te beoordelen of hier sprake is van machtsmisbruik. Ook andere landen zijn een onderzoek begonnen. Opmerkelijk genoeg kwamen de Deense autoriteiten tot een heel andere conclusie dan in Duitsland. Daar is geoordeeld dat Apple Pay geen dominante positie op de betaalmarkt heeft.

Dat de Duitse wet wordt ingevoerd, is nog niet helemaal zeker. De Federale Raad moet de wetswijziging ook nog goedkeuren. Apple reageerde in ieder geval verbaasd op het nieuws. Tegenover Handelsblatt laat een woordvoerder weten te vrezen dat dit slecht nieuws voor gebruikers is. “We vrezen dat maatregel als deze de privacy van de gebruiker en de veiligheid van financiële gegevens in gevaar kan brengen.”

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Imade

  Hopelijk wordt die wet alsnog weggestemd.

 • Profielfoto
  VxP

  Wat een bizarre ontwikkelingen.
  Laat de duitsers eerst pinnen eens breed invoeren voordat ze hier beginnen te bashen.

 • Profielfoto
  Caszz

  Hier in Nederland is toch ook zo’n onderzoek gestart? Ben benieuwd.
  En banken worden toch niet gedwongen door Apple om er aan mee te doen? (Wel fijn dat ze eindelijk meedoen)
  En niemand wordt gedwongen om een iPhone te kopen lijkt mij.

 • Profielfoto
  Caszz

  Ik bedoel ik klaag ook niet dat ik mijn homescreen niet kan customizen.
  Wil ik dat wel, moet ik overstappen op een Android telefoon. Of ik heb gewoon pech gehad.
  Dus willen banken hun eigen app via nfc kan dat via Android.
  Willen ze niet aan Apple Pay meedoen hebben hun gewoon pech gehad (en wij uiteindelijk ook weer).

 • Profielfoto
  morwatz

  Ongelofelijk, dat in het land van de Bargeld-idioten!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Caszz op 15 november 2019 22:00
  Hier in Nederland is toch ook zo’n onderzoek gestart? Ben benieuwd.
  En banken worden toch niet gedwongen door Apple om er aan mee te doen? (Wel fijn dat ze eindelijk meedoen)
  En niemand wordt gedwongen om een iPhone te kopen lijkt mij.

  Nee, maar je wordt met je iPhone wel gedwongen om via Apple contactloos te betalen (waar Apple dus geld aan verdient) terwijl je als klant ook de mogelijkheid zou moeten hebben om via een app van de bank te betalen (en dan het zogenaamde risico op lekken van prive gegevens op de koop toe te nemen).

  Wat ik dan bizar vind:

  Apple verbiedt een alternatief op iets waar ze zelf grof geld op verdienen,
  Apple maakt de consument ook nog eens bang door te roepen dat een app van een bank zelf een gevaar vormt voor de privacy van een klant, wat een generaliserende onzin.

  Ik vind het een goede ontwikkeling dat NFC vrijgegeven zou worden.

 • Profielfoto
  MacBooky

  Volgens kan iedereen gewoon een pinpas gebruiken voor contactloos betalen … en is niemand verplicht een iPhone te kopen …

 • Profielfoto
  draugminaion

  De Duitse wet laat ook uitzonderingen toe als het een beveiligingsrisico zou opleveren. Het lijkt mij dat Apple nogal makkelijk hier gebruik van kan maken. Wetgevers zijn totale digibeten dus als Apple dat als smoes gebruikt zullen ze nooit weten of dat terecht is.

  Ik vertrouw Apple honderd keer meer met betaal transacties dan een bank. Banken zijn niet erg goed met technologie, en vooral erg traag. (Dat NFC nog bestaat is alleen omdat banken zo traag en ouderwets zijn. NFC best oud, nu al een kleine 20 jaar lang de veelbelovende technologie van de toekomst.)

  Bovendien zijn banken niet meer dan staatsgereguleerde databasebeheerders, met dus weinig toegevoegde waarde, wat betekent dat ze niet veel geld kunnen vragen voor hun diensten. Dus moeten ze ergens anders geld verdienen, namelijk met het te gelde maken van wat ze over hun gebruikers weten.

 • Profielfoto
  puccini

  Ben het helemaal eens met de Duitsers!

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Grappig, als het gaat om Privacy reageren de Duitsers meestal een stuk heftiger dan de Nederlanders. Afgelopen weken veel in Duitsland geweest en toch veel dingen in het oog gesprongen … Supermarkten bijvoorbeeld: veel meer nadruk op duurzaam. Fruit in Plastik? Kom het niet tot nauwelijks tegen. Wel netjes die je kunt kopen om fruit en groente in te pakken die je kunt hergebruiken.

  Zit je in de ICE je krant te lezen zie je berichten over hoe fantastisch het Nederland doet met de uitstoot van CO2/NOx in Europese context. Ironisch genoeg op weg naar een afspraak waar het nodige aan kennis uitgewisseld met betrekking tot energie … Veel geleerd, maar werd er niet blijer van … Wat zijn wij toch eigenlijk gladde sluwerds in Nederland. Maar goed, zoals wij certificaten mochten mee laten tellen in de “groene balans” alsmede via een omweg dik investeren in KOLENCENTRALES in ondermeer Polen … Weet je, ik kijk tegenwoordig steeds minder op van dingen …

  En zo is het ook met Apple … Apple lanceert een Credit Card … Ja, zeker … Ze hebben een overeenkomst met Goldman Sachs die het voor ze uitvoert …

  Apple Pay bestaat uit verschillende lagen … En het is gewoon ontegenzeggelijk waar dat Apple zijn investering goed afschermt. Nog sterker dan Google. Je kunt daarbij veel te klagen hebben over Google Pay, maar met de komst van Android 9 en Android 10 zijn er toch de nodige meters gemaakt ten aanzien van security alsmede privacy.

  En wat vertrouwen betreft? Het hele punt is dat Banken ultra-zwaar gereguleerd zijn. Ze zijn traag, ze zijn inflexibel, maar zeker niet slap beveiligd. Dat is een misvatting. De infrastructuur en IT binnen een bank is gelaagd. Vaak zeer complex, maar bevattelijk … Vaak ook nog eens een mix aan services, koppelvlakken en volumes waar een sterveling normaal helemaal geen weet van heeft. En natuurlijk platformen. Er zijn banken die mainframes gebruiken voor de kern-transacties, weer andere midframes, vaak in combinaties met platformen als IBM i (nieuwe vorm van OS/400), unix, linux en natuurlijk ook windows en cloud …

  Daarmee vegeleken is Apple een IT-boer. Wat ze doen, doen ze goed. Maar om Apple’s IT te vergelijken met die van een bank, vervoerder of grote dienstverlener gaat me wat ver. Ze hebben hun uitdagingen, maar lang niet zoveel legacy en uiteenlopende portfolio als banken. Ik heb de omgeving van diverse banken in Europa van dichtbij mogen zien en kan je verzekeren dat dit meestal geen kattenpis is. Ook niet gelet op het transactievolume in keiharde dollars, euro’s en overige valuta dat er per seconde doorheen gepompt wordt.

  Vergeet niet dat bijvoorbeeld met “Singles Day” in China in slechts 24 uur ruim 211’000’000’000 dollar (211 miljard) dollar er doorheen wordt gejaagd. En dat is enkel China, voor weliswaar een topdag. Maar toch, daarnaast hebben we nog het transactievolume in de rest van de wereld en dat is niet bepaald kleiner.

  Apple doet genoeg dingen goed, maar niet alles. En het gesloten houden van hun NFC-chip is volstrekt onnodig. Er is geen enkele beveiligingsgrond om niet een API te kunnen aanbieden die middels een zware beveiliging alsnog de functionaliteit ontsluit. En de ene NFC implementatie is de andere niet. De eerste NFC implementaties op Android en Snapdragon-telefoons was treurig … Bijzonder slap beveiligigd. Dat is de laatstet jaren toch echt veranderdt. Wat daar anders werkt is dat Google Pay gewoon een aanbieder is die dezelfde API’s dient te gebruiken als de rest. Natuurlijk is er de nodige integratie die iets dieper zit, maar veel minder diep dan je zou vermoeden.

  En met al zijn kennis en wijsheid zou Apple dat niet kunnen?

  Onzin, ze zien gewoon dollartekens en Apple Pay (en dus ook haar klanten) zijn een dikke melkkoe … Als je denkt dat Apple een charitatieve instelling is, dan vergis je je rijkelijk. Ook bij Apple ben JIJ het PRODUCT.

  Alleen de wijze waarop zij het doen is wat subtieler, geraffineerder en dus minder opzichtig. Sterker nog, ze geven je het gevoel dat het om jou draait, dat het om jou privacy gaat … De vraag is of die claim altijd stand houd.

  Of zijn we de handmatige controle van SIRI commando’s vergeten waarbij medewerkers naar prive alsmede intieme zaken konden meeluisteren? Zijn we Apple’s rol ten tijde van de Hong Kong protesten alweer vergeten? Zijn we het VPN-debacle in China vergeten? Of foute Apps die ook geregeld in de Apple store blijken te verstoren, of zijn we alweer vergeten dat Apple’s eSIM een natte droom is voor overheden en geheime diensten … ?

  Banken zijn verre van heilige boontjes, maar dat zijn de techreuzen (incluis Apple) evenmin.

  Ik vind het voorstel van de Duitsers mogelijk niet helemaal tip-top uitgewerkt, maar ben wel met hun stelling eens: openstellen die ellende.

  En stellingen als: “niemand dwingt je een iPhone te kopen” snijdt natuurlijk geen hout. Omgekeerd lopen we wel te klagen bij banken dat het allemaal zo lang duurt. Banken in het buitenland bieden vaak Google pay en/of Apple pay, maar op Android bestaan er vele (lokale / landelijke) initiatieven voor betalingen die via NFC compatible zijn met allerlei bank-automaten. En zijn we Samsung Pay vergeten? Die laatste heeft zelfs een PATENT op het kunnen communiceren met Pre NFC-tijdperk betaalterminals.

  Apple is het nieuwe Microsoft en gedraagt zich als ik eerlijk ben niet heel veel anders. Zelfs Phil Schiller liet zich in zijn uitspraken over de iPad in onderwijs van een kant zien die ik enkel van Steve Balmer ken …

  Openstellen en bij weigering boetes krijgen in Europa. Er is namelijk geen technische reden voor het niet openstellen van de NFC. (Bedrijfs)politiek bezien weer wel.

 • Profielfoto
  edbdgsk

  Is het niet veiliger als de nfc chip gesloten blijft ?

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Kijk, openheid is belangrijk. Maar veiligheid ook. De populariteit van Apple Pay komt deels doordat andere banken de nfc niet mogen gebruiken maar ook omdat het gewoon lekker werkt.

  Met een open nfc chip komt er een shitload aan apps en mogelijkheden, die allemaal net niet lekker werken. Nfc betalingen konden al op Android, maar was er een significant deel die dat deed. Volgens mij niet.

 • Profielfoto
  flappah

  edbdgsk op 17 november 2019 01:38
  Is het niet veiliger als de nfc chip gesloten blijft ?

  Yep. Zou ik ook zeggen. Is er ook een kleinere kans dat een of andere app met false voorwendselen toegang tot je NFC chip probeert te zoeken. Hoe minder je aanbiedt hoe kleiner de kans is dat er misbruik van gemaakt wordt. En banken hoeven geen eigen toegang tot de NFC chip. Ze kunnen Apple Pay aanbieden. En dat dit Apple geld oplevert, ja, logisch. Waar de overheid zich dan beter op kan richten is om te voorkomen dat banken deze kosten aan ons doorberekenen. Dat is beter voor ons dan dat ze Apple verplichten de NFC open te stellen uit het argument van “concurrentie”. Ik heb geen behoefte daaraan. Laat ze zich meer focussen op het in toom houden van de banken.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het ‘openstellen van NFC’ op iPhones gaat over meer dan het betalingsverkeer alleen natuurlijk. Daar tippelt iedereen wel heel makkelijk aan voorbij.

  Apple houdt echt een shitload aan ontwikkelingen tegen door die NFC-chip zo gesloten te houden.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ik ben eigenlijk totaal niet geïnteresseerd in andere betaaldiensten, dat is bijvangst. Mijn interesse ligt in een NS app die m’n Business Card in Wallet zet zodat ik met de NFC van m’n Apple Watch door de poortjes kan. Mijn interesse ligt in het gebruik van Apple’s NFC API als unieke (maar niet persoonlijk identificeerbare) identifier om te kunnen stemmen bij verkiezingen. Gewoon via een app als het kan, of anders elektronisch bij een stembureau. Daar liggen de innovaties wat mij betreft.

 • Profielfoto
  computer space

  Keihard aanpakken die Cupertinoanen. Verplicht openstellen NFC, en duw ze USB-C door de strot, incl verplichte USB-C audio ondersteuning en USB-Mass Storage. Anders geen iPhones meer in de EU.