Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Diensten 15 november 2019

Duitsland wil Apple dwingen NFC open te stellen

Het Duitse parlement heeft een wetsvoorstel aangenomen dat Apple verplicht om de NFC-chip open te stellen voor andere betaaldiensten. Momenteel kunnen iPhone-gebruikers alleen contactloze betalingen doen via Apple Pay. Het bedrijf kreeg daar de afgelopen tijd steeds vaker kritiek op. Sommige landen begonnen een onderzoek om te beoordelen of Apple hiermee oneerlijke concurrentie in de hand werkt.

Donderdag stemde de Bondsdag, zoals het parlement in Duitsland wordt genoemd, volgens Handelsblatt in met het wetsvoorstel. Het amendement is volgens het bericht bedoeld om de concurrentie tussen financiële dienstverleners en technologiebedrijven eerlijker te maken. Ruim voor de invoering van Apple Pay in Duitsland was er al discussie over de macht van het bedrijf over de betaalindustrie. Uiteindelijk gingen de banken overstag.

Gedwongen Apple Pay met NFC

Apple stelt de NFC-chip in iPhones alleen maar beschikbaar voor de eigen Apple Pay-dienst. Banken die zelf aan de slag willen met contactloos betalen, door dat bijvoorbeeld in te bouwen in de app, worden daarmee buitenspel gezet. Apple heeft altijd gezegd dat het bedrijf hiermee de privacy en veiligheid van gebruikers wil waarborgen. Critici vinden dat geen goed argument en betogen dat de iPhone-maker hierdoor oneerlijk concurreert.

Twint Zwitserland Apple Pay concurrent NFC
Apple Pay-concurrent Twint uit Zwitserland. Klik/tap voor groter.

Banken in de Verenigde Staten betalen volgens de Financial Times immers 15 dollarcent per transactie. Omdat er geen andere mogelijkheid is voor banken die hun klanten graag contactloos met hun iPhone zien betalen, op een systeem met QR-codes na, zou Apple banken praktisch gezien dwingen om voor deze prijzige optie te kiezen. Bovendien heeft concurrent Google op alle Android-toestellen wél de NFC-chip opengesteld voor andere apps dan Google Pay.

Europees onderzoek

Het is niet de eerste keer dat Apple Pay in opspraak komt door gesloten NFC-chips in Apple-apparaten. De Europese Commissie is ook een onderzoek begonnen om te beoordelen of hier sprake is van machtsmisbruik. Ook andere landen zijn een onderzoek begonnen. Opmerkelijk genoeg kwamen de Deense autoriteiten tot een heel andere conclusie dan in Duitsland. Daar is geoordeeld dat Apple Pay geen dominante positie op de betaalmarkt heeft.

Dat de Duitse wet wordt ingevoerd, is nog niet helemaal zeker. De Federale Raad moet de wetswijziging ook nog goedkeuren. Apple reageerde in ieder geval verbaasd op het nieuws. Tegenover Handelsblatt laat een woordvoerder weten te vrezen dat dit slecht nieuws voor gebruikers is. “We vrezen dat maatregel als deze de privacy van de gebruiker en de veiligheid van financiële gegevens in gevaar kan brengen.”

Reageer op artikel:
Duitsland wil Apple dwingen NFC open te stellen
Sluiten