Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 13 november 2019

DigiD-applicatie op iOS laat je voortaan identiteitsbewijzen scannen

Je kunt nu een update downloaden voor de DigiD-applicatie op iOS, waardoor het mogelijk is dat je je identiteitsbewijs scant op je iPhone. Tot deze week werkte de functie alleen voor Android-gebruikers, maar nu kunnen iPhone-eigenaars dus ook de nfc-chip uitlezen.

Gebruik je wel eens de DigiD-applicatie op je iPhone? Dan kun je vanaf nu een update verwachten die een handige, nieuwe functie toevoegr die voorheen alleen beschikbaar was op Android. Je kunt nu namelijk ook op iOS de id-check uitvoeren door middel van near field communication (nfc). Voor sommige diensten is dit nodig.

Id-check uitvoeren met DigiD-app

Om de id-check op je iPhone te kunnen uitvoeren, heb je tenminste iOS 13 nodig. Het is namelijk zo dat ontwikkelaars van applicaties met deze versie van het populaire besturingssysteem op het apparaat meer kunnen doen met de ingebouwde nfc-chip in je iPhone. Dat is de reden dat iPhone-gebruikers nu ook toegang krijgen tot een optie waar Android-gebruikers al langere tijd gebruik van maken; daar werd de beperking niet opgelegd door platformhouder Google.

iPhone 11 Pro line-up 001
Klik/tap voor groter.

Wanneer je een identiteitsbewijs toevoegt aan de DigiD-applicatie, dan krijg je toegang tot meer mogelijkheden. Zo is het vanaf dat moment bijvoorbeeld mogelijk een auto over te schrijven bij de RDW. Ook kun je een medisch dossier inzien.

De id-check in de DigiD-app

Omdat sommige persoonlijke gegevens extreem gevoelig zijn, is het voor een aantal handelingen belangrijk om zeker te weten dat een app de juiste persoon voor zich heeft. Als je zaken online wil inzien of wijzigen, dan moet je dus kunnen bewijzen dat jij de juiste persoon bent. Door middel van de id-check is dat mogelijk.

Wanneer je eenmaal je identiteitskaart hebt toegevoegd aan de app, dan wordt het beveiligingsniveau verhoogd naar Substantieel. Voeg je je kaart niet toe, dan blijft dat niveau op Midden staan. Doordat het hogere niveau nu beschikbaar is, kunnen externe organisaties ook voor iPhone-gebruikers checken of ze wel de juiste persoon voor zich hebben.

De nieuwe versie van de DigiD-applicatie is maandag uitgebracht en is nu dus te vinden in de App Store. Voor meer informatie over de id-check, kun je terecht op de site van DigiD.

Reageer op artikel:
DigiD-applicatie op iOS laat je voortaan identiteitsbewijzen scannen
Sluiten