DigiD-applicatie op iOS laat je voortaan identiteitsbewijzen scannen

Door: Wesley Akkerman - 16 reacties
iPhone DigiD

Je kunt nu een update downloaden voor de DigiD-applicatie op iOS, waardoor het mogelijk is dat je je identiteitsbewijs scant op je iPhone. Tot deze week werkte de functie alleen voor Android-gebruikers, maar nu kunnen iPhone-eigenaars dus ook de nfc-chip uitlezen.

Gebruik je wel eens de DigiD-applicatie op je iPhone? Dan kun je vanaf nu een update verwachten die een handige, nieuwe functie toevoegr die voorheen alleen beschikbaar was op Android. Je kunt nu namelijk ook op iOS de id-check uitvoeren door middel van near field communication (nfc). Voor sommige diensten is dit nodig.

Id-check uitvoeren met DigiD-app

Om de id-check op je iPhone te kunnen uitvoeren, heb je tenminste iOS 13 nodig. Het is namelijk zo dat ontwikkelaars van applicaties met deze versie van het populaire besturingssysteem op het apparaat meer kunnen doen met de ingebouwde nfc-chip in je iPhone. Dat is de reden dat iPhone-gebruikers nu ook toegang krijgen tot een optie waar Android-gebruikers al langere tijd gebruik van maken; daar werd de beperking niet opgelegd door platformhouder Google.

iPhone 11 Pro line-up 001
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

Wanneer je een identiteitsbewijs toevoegt aan de DigiD-applicatie, dan krijg je toegang tot meer mogelijkheden. Zo is het vanaf dat moment bijvoorbeeld mogelijk een auto over te schrijven bij de RDW. Ook kun je een medisch dossier inzien.

De id-check in de DigiD-app

Omdat sommige persoonlijke gegevens extreem gevoelig zijn, is het voor een aantal handelingen belangrijk om zeker te weten dat een app de juiste persoon voor zich heeft. Als je zaken online wil inzien of wijzigen, dan moet je dus kunnen bewijzen dat jij de juiste persoon bent. Door middel van de id-check is dat mogelijk.

Wanneer je eenmaal je identiteitskaart hebt toegevoegd aan de app, dan wordt het beveiligingsniveau verhoogd naar Substantieel. Voeg je je kaart niet toe, dan blijft dat niveau op Midden staan. Doordat het hogere niveau nu beschikbaar is, kunnen externe organisaties ook voor iPhone-gebruikers checken of ze wel de juiste persoon voor zich hebben.

De nieuwe versie van de DigiD-applicatie is maandag uitgebracht en is nu dus te vinden in de App Store. Voor meer informatie over de id-check, kun je terecht op de site van DigiD.

Logius

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Maarten2015

  Helaas niet voor iPhone SE.

  Wat heb ik nodig?
  DigiD app (geactiveerd)
  Android-smartphone met NFC-lezer (Android-versie 6.0 of hoger).
  IPhone, model 7 of hoger (iOS-versie 13)
  Nederlands identiteitsbewijs
  U kunt de volgende Nederlandse identiteitsbewijzen gebruiken:

  identiteitskaart
  paspoort
  rijbewijs uitgegeven na 14 november 2014

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De NFC chip in de SE heeft nooit echt een druk leven gehad. .;)

 • Profielfoto
  Marc

  Werkt niet bij mij. 🤔

  IPhone 8, iOS 13.3 en DigiD versie 5.12.2 (17).

 • Profielfoto
  Shmoo

  KarelWillem op 13 november 2019 12:39
  De NFC chip in de SE heeft nooit echt een druk leven gehad. .;)

  Die chip zou je nu wel in gebruik kunnen nemen d.m.v Apple Pay te gebruiken met een iPhone SE.

   

  De NFC-chip in de eerste generatie Apple Watch heeft echt voor spek en bonen in je device gezeten. Die is echt nog nooit gebruikt en zal ook nooit gebruikt kunnen worden.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Marc op 13 november 2019 13:38
  Werkt niet bij mij. 🤔

  IPhone 8, iOS 13.3 en DigiD versie 5.12.2 (17).

  Ik lees op internet dat het veel te maken heeft met de positie van je ID-kaart achter op de telefoon. Volgens mij moet je ‘m meer bovenaan houden, richting de camera.

 • Profielfoto
  mrdavidoff

  @Marc, hier werkt ie ook niet, diverse posities geprobeerd, email naar Digid gestuurd…..ben benieuwd naar hun antwoord.

 • Profielfoto
  Peter1980

  Net geprobeerd en het werkt best goed. Ik heb mijn rijbewijs gescand. Rustig je rijbewijs langs de achterkant halen, inderdaad meer richting de bovenkant en op je scherm kijken of de app deze vind. Daarna even wachten totdat de melding gereed verschijnt.

  Wel eerst in het menu kiezen om je ID te koppelen.

 • Profielfoto
  hatolex

  Het werkte bij mij ook niet in eerste instantie.  Maar de positie van je kaart tov je mobiel is erg belangrijk. Mijn ID card werd pas herkend nadat je die zilverkleurige cirkels duidelijk afdekt met je mobiel kennelijk zit daar de info die de app zoekt.

 • Profielfoto
  BenDover

  Bij de iPhone x de notch onder je documentnummer (rechtsboven) van je id kaart zetten en dan werkt hij in 1 keer.

 • Profielfoto
  arno1975

  Oud nieuws. Kon maandag al. Gelukkig houdt men zich bij Onemorething tegenwoordig meer bezig met clickbaits-ende-sensatie.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Rijbewijs deed het bij mij niet. Paspoort wel

 • Profielfoto
  Kotter86

  En hoe vaak heb je dit nodig?

 • Profielfoto
  flappah

  Kotter86 op 13 november 2019 16:52
  En hoe vaak heb je dit nodig?

  Toegegeven maar een paar keer per jaar. En iedere keer wanneer je van telefoon wisselt moet je de DigiD app opnieuw activeren. In mijn geval moet ik dat elk jaar opnieuw doen. Toevallig had ik de app gisteren nodig en merkte ik dat de app nog niet geactiveerd was. De NFC functie was best handig nu. Anders had k moeten wachten op een brief.

 • Profielfoto
  farl4web

  Ik wacht wel eerst totdat het gehackt is.

 • Profielfoto
  Marc

  @Shmoo,

  Ja, klopt het is me nu gelukt thx

   

 • Profielfoto
  Yves Damiaens

  Ook voor België of enkel NL?