Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 1 november 2019
Leestijd: 1 minuut

Bug bij Apple leidt tot verwijdering van 22 miljoen App Store reviews

22 miljoen reviews in de App Store waren een week lang niet te zien voor gebruikers. Door een fout verdwenen ze van de aardbodem. Inmiddels heeft Apple de fout erkend en ook weten te herstellen.

Op 22 september werden 300 apps van 200 ontwikkelaars getroffen door deze bug die optrad tijdens onderhoud. Hoewel getroffen reviews niet permanent verwijderd waren, konden gebruikers ze niet meer zien in de App Store. Ook de scores die apps hadden waren in di week anders dan deze had moeten zijn. Op 29 september wist Apple de fout te herstellen en zijn de 22 miljoen reviews weer te zien.

Grote apps hard getroffen

Dit waren voornamelijk Amerikaanse reviews. Daar verdwenen er ruim 10 miljoen, maar ook de reviews van gebruikers uit 155 andere landen waren een week lang niet te zien. Onder de 300 getroffen apps zaten ook meerdere grote en bekende apps. Zo moesten Dropbox, Disney, Starbucks, Amazon en Hulu het een tijdje met minder reviews doen.

Laatstgenoemde app werd het hardste geraakt en verloor 95% van alle reviews. Dropbox kreeg ook een flinke tik. Daar verdween 85%. In absolute aantallen was Starbucks het grootste slachtoffer. Hun app had opeens 1,3 miljoen reviews minder dan de dag ervoor. Gemiddeld genomen verloren de getroffen apps 50% van hun recensies.

Apple herstelt alle App Store reviews

Wat Apple precies heeft gedaan waardoor deze bug ontstond, is niet bekend. Volgens geruchten zou Apple hebben geprobeerd om nep-reviews te verwijderen of een update hebben doorgevoerd die verkeerd uitpakte. Apple houdt het zelf op onderhoud en geeft aan dat de problemen inmiddels allemaal verholpen zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bug bij Apple leidt tot verwijdering van 22 miljoen App Store reviews
Sluiten