Apple verwijdert stilletjes review & ratings-sectie uit webshop

Door: Redactie - 7 reacties
Apple kwartaalcijfers vierde kwartaal 2019 Q4
Bron: EPA / Justin Lane

Afgelopen week heeft Apple stiekem de ”Ratings & Reviews”-sectie van alle productipagina’s op hun website verwijderd. Daardoor kun je nu in de Apple webshop geen ervaringen meer lezen van andere gebruikers over hun aankopen.

Het is nog niet duidelijk waarom Apple deze sectie heeft verwijderd. De sectie is in ieder geval in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en in Australië van de webshop verwijderd.

Geen positieve en negatieve reviews en ratings meer te zien op Apple webshop

Voorheen kon je je ongezouten mening over een Apple-product achterlaten op de website. Wie opzoek was naar een nieuwe MacBook of iPhone kon die reviews dan lezen. Op het internet wordt gretig gebruik gemaakt van de review-sectie. Niet alleen voor het achterlaten van ervaringen, maar ook om over gebruikerservaringen te lezen. Zonder verblind te worden door alle verkooppraat. Dat kan nu dus niet meer in de Apple webshop.

Het lijkt er op dat het verwijderen van de review-sectie uit Apple webshops geen foutje is, maar een bewuste keuze. De sectie is namelijk in meedere landen niet meer beschikbaar, zo merkte AppleInsider op.

Apple werd door velen geprezen voor zijn transparantie en integriteit. Zo waren er op de website zowel positieve- als negatieve ervaringen van klanten te lezen. Het verwijderen van de complete sectie met ratings en reviews is dan ook een verrassende zet van het bedrijf.

Potentiele kopers niet ‘gestoord’ door negatieve reviews

Een mogelijke reden voor het verwijderen van de reviews op de website is dat Apple geen zin heeft in negatieve reviews op de Apple webshop. Zeker niet met de feestdagen voor de deur en meer en meer potentiele kopers die online op zoek zijn naar de beste cadeau’s voor anderen en zichzelf. Al moet je reviews natuurlijk niet als absolute waarheid aannemen. Ervaring leert dat meeste mensen die een review schrijven extreem zuur zijn, of extreem blij.

Apple iPhone review rating
(Afbeelding: Philip Fong / AFP)

Het is nog niet bekend of de sectie in meer landen van de website wordt verwijderd, en of de sectie weer terug komt. Je kunt nog wel reviews en ratings achterlaten in de iTunes Store.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  🤫

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Het doet mij denken aan thuisbezorgd.nl

  Geen idee hoe dat komt.

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Dat is jammer. Voor Apple was het een uitgelezen kans on erachter te komen hoe de gebruikers werkelijk dachten  over hun mooie producten.

   

 • Profielfoto
  Q-collective

  Mooi, achterhaald en sowieso nauwelijks gebruikt. Drie reviews, als je geluk had, voor een product waar letterlijk miljoenen units van worden verkocht is compleet nutteloos. Ik kijk wel YouTube recensies.

 • Profielfoto
  EGrafland

  Jammer, want ik ben – kennelijk in tegenstelling tot sommige anderen hier – niet alwetend en woog ze wel degelijk mee. Het heeft me ook wel eens voor een miskoop behoed. Maar goed, als wij gebruikers een zeperd hebben, zit Apple daar natuurlijk niet mee, want dat heeft gewoon weer zijn aandeel in de verkoop binnen. Ik vraag me wel af of dat op de lange termijn goed is voor de reputatie van de webshop.

 • Profielfoto
  Vroegah

  Het zou te maken hebben met deze review: https://youtu.be/QZ8OQpHOL_Y

 • Profielfoto
  computer space

  Tja, ik mocht natuurlijk niet opschrijven dat een tweedehands Lumia 950 mooiere foto’s maakt dan een 11Pro, en dat voor zo’n 50€.