Apple verwijdert 181 vaping-apps na zorgwekkend rapport

Door: Dennis Hoogeveen - 10 reacties
Vaping
Afbeelding: AFP/Jose Luis Magana

Apple heeft vandaag 181 apps uit de App Store verwijderd die te maken hebben met vaping. Het bedrijf uit Cupertino baseert zich op een rapport van de Amerikaanse overheid. Daarin worden onder meer gezondheidsproblemen en zelfs sterfgevallen aan de opkomst van de elektronische sigaretten gelinkt.

Volgens het rapport van het Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) zijn er in de Verenigde Staten minstens 42 sterfgevallen te wijten aan het gebruik van zogeheten vapers. De elektronische variant van roken, die de laatste jaren in populariteit toeneemt als alternatief op het ‘gewone’ sigaretje, zou volgens het onderzoek bovendien de veroorzaker zijn van longziektes. E-sigaretten verhitten bij vaping een vloeibare substantie waardoor damp ontstaat. De roker ademt die damp in om het vervolgens weer uit te blazen. Rokers kunnen er zelf voor kiezen of ze e-sigaretten met nicotine roken. In de Verenigde Staten bleken eerder al mensen te zijn overleden door het gebruik van andere, schadelijke stoffen in een vaper.

Apple geen fan van vaping

Donderdag verscheen het rapport van het CDC. Een dag later besloot Apple om alle apps die met vaping te maken hebben, uit de App Store te verwijderen. Het bedrijf zegt in een reactie tegen Axios een veilige plaats te willen bieden aan kinderen die de App Store gebruiken. Ook zou er in de voorwaarden staan dat apps zaken als tabak en roken niet mogen promoten. Vier maanden geleden stopte Apple al met het accepteren van apps die over vaping gingen.

In de App Store waren apps die vaping-producten verkochten sowieso al nooit toegestaan. Toch waren er meerdere apps beschikbaar die met de e-sigaret te makken hadden. Zo kun je bijvoorbeeld de temperatuur van een vaper aanpassen of contact zoeken met andere rokers. Om de onduidelijkheid weg te nemen, heeft Apple zijn richtlijnen aangescherpt. Wie de apps al gedownload had, kan ze overigens gewoon blijven gebruiken of op nieuwe apparaten installeren.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  Raar , het is niet verboden… je zal je geld in zo n app geïnvesteerd hebben. Er zouden alternstirvr downloadwinkels moeten komen op iOS.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Vind het ook opzienbarend trouwens hoe er met die vaping ziekte word omgegaan. Miljoenen mensen per jaar dood door tabaksrook, maar een paar dooie bij een vape pennetje en alles wordt verboden en vernietigd want “dat is slecht”?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Typisch weer de arrogante houding van Apple die voor jou uitmaakt dat je geen blote tiet mag zien of mag vapen als je daar trek in hebt.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Maikelw op 16 november 2019 09:53
  Vind het ook opzienbarend trouwens hoe er met die vaping ziekte word omgegaan. Miljoenen mensen per jaar dood door tabaksrook, maar een paar dooie bij een vape pennetje en alles wordt verboden en vernietigd want “dat is slecht”?

  Nee hoor. Je mag jezelf nog steeds doodroken EN doodvapen, geen van beiden is verboden. Dat dat nog slechts een kwestie van tijd is, geloof ik echter wel, het zal binnen nu en 10 jaar wel compleet verboden zijn.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Cenobyte op 16 november 2019 09:53
  Typisch weer de arrogante houding van Apple die voor jou uitmaakt dat je geen blote tiet mag zien of mag vapen als je daar trek in hebt.

  Kun je vinden.

  Je kunt met hetzelfde gemak ook vinden dat Apple zich verstandig genoeg niet laat gebruiken/misbruiken door de waanzinnig complexe, wijdvertakte en kostbare lobby en propaganda van de tabaksindustrie.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Maikelw op 16 november 2019 09:53
  Vind het ook opzienbarend trouwens hoe er met die vaping ziekte word omgegaan. Miljoenen mensen per jaar dood door tabaksrook, maar een paar dooie bij een vape pennetje en alles wordt verboden en vernietigd want “dat is slecht”?

  Als die “paar dooien” de helft zijn van het totale aantal gebruikers, is er toch alle reden om daar eens kritisch naar te kijken. Ook al omdat die “paar dooien” waarschijnlijk heel wat collectieve (gezondheidskosten) genereren.

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Ik leef duidelijk onder een steen want heb geen idee wat vaping is laat staan dat ik weet dat je het in een app kan doen, of laten..
  en wat kan een vaping app dan. Laat maar ik ga weer wat nuttigs met mijn leven doen

 • Profielfoto
  Sanchezzz

  Ik neem aan dat we binnenkort ook geen apps van AH of jumbo meer vinden in de App Store. Ze verkopen tenslotte alcohol houdende producten die al voor veel doden hebben gezorgd (zowel direct als indirect helaas).
  En gaan de wijn wiki apps er ook uit? Overigens zijn de meeste vape gerelateerde apps enkel reken schema’s hoe mensen de juiste ohm en wattages kunnen uitrekenen. Of hoe je een bepaalde verhouding van je e-liquid kunt samen stellen. Vapen is al jaren iets wat mensen doen en ineens vallen er doden en is de wereld in rep en roer. Het rapport spreekt ook voor een groot deel over mensen die thc vapen wat voor zover bekend niet in de reguliere vape of rookwaren winkel te krijgen is.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Vaporware. Heb je sowieso weinig aan.

 • Profielfoto
  RW076

  Zo fijn dat mijn merk ook altijd lekker deugt! Genieten. Hmmm