Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Diensten 15 november 2019

Apple verwijdert 181 vaping-apps na zorgwekkend rapport

Apple heeft vandaag 181 apps uit de App Store verwijderd die te maken hebben met vaping. Het bedrijf uit Cupertino baseert zich op een rapport van de Amerikaanse overheid. Daarin worden onder meer gezondheidsproblemen en zelfs sterfgevallen aan de opkomst van de elektronische sigaretten gelinkt.

Volgens het rapport van het Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) zijn er in de Verenigde Staten minstens 42 sterfgevallen te wijten aan het gebruik van zogeheten vapers. De elektronische variant van roken, die de laatste jaren in populariteit toeneemt als alternatief op het ‘gewone’ sigaretje, zou volgens het onderzoek bovendien de veroorzaker zijn van longziektes. E-sigaretten verhitten bij vaping een vloeibare substantie waardoor damp ontstaat. De roker ademt die damp in om het vervolgens weer uit te blazen. Rokers kunnen er zelf voor kiezen of ze e-sigaretten met nicotine roken. In de Verenigde Staten bleken eerder al mensen te zijn overleden door het gebruik van andere, schadelijke stoffen in een vaper.

Apple geen fan van vaping

Donderdag verscheen het rapport van het CDC. Een dag later besloot Apple om alle apps die met vaping te maken hebben, uit de App Store te verwijderen. Het bedrijf zegt in een reactie tegen Axios een veilige plaats te willen bieden aan kinderen die de App Store gebruiken. Ook zou er in de voorwaarden staan dat apps zaken als tabak en roken niet mogen promoten. Vier maanden geleden stopte Apple al met het accepteren van apps die over vaping gingen.

In de App Store waren apps die vaping-producten verkochten sowieso al nooit toegestaan. Toch waren er meerdere apps beschikbaar die met de e-sigaret te makken hadden. Zo kun je bijvoorbeeld de temperatuur van een vaper aanpassen of contact zoeken met andere rokers. Om de onduidelijkheid weg te nemen, heeft Apple zijn richtlijnen aangescherpt. Wie de apps al gedownload had, kan ze overigens gewoon blijven gebruiken of op nieuwe apparaten installeren.

Reageer op artikel:
Apple verwijdert 181 vaping-apps na zorgwekkend rapport
Sluiten