Apple stopt mysterieuze sensor in 16-inch MacBook Pro

Door: Dennis Hoogeveen - 2 reacties
Afbeelding: iFixit

De nieuwe 16-inch MacBook Pro is een flinke upgrade voor de liefhebbers van Apples krachtigste laptop. Het nieuwe model heeft een groter scherm dan zijn voorgangers, de nodige verbeteringen aan de binnenkant en bovendien grijpt Apple terug op het ‘oude vertrouwde’ toetsenbord zonder de bekende problemen. Nu blijkt dat er ook nog een nieuwe sensor is toegevoegd aan de binnenkant van het apparaat.

Dat is te zien op foto’s van iFixit, die de MacBook Pro traditiegetrouw ontleedde en analyseerde. Aan de linkerkant van de behuizing zit het kleine instrumentje, dat vanbinnen met een magneet is vastgemaakt aan het scherm. Op die manier kan precies de hoek worden bepaald van het scherm. Het is nog niet helemaal duidelijk waar de sensor precies voor dient. Vermoedelijk gaat het om een lid angle sensor die detecteert of de klep open of dicht is. Dat werd eerder door een ander type sensor gemeten om bijvoorbeeld het scherm uit te schakelen wanneer de klep wordt gesloten. Het lijkt erop dat de nieuwe sensor een vernieuwde variant daarvan is, maar er is nog veel onduidelijk.

Sensor voor reparatie

Het is mogelijk dat een nog onbekende, nieuwe functie in MacOS gebruik gaat maken van de nieuwe toevoeging. iFixit houdt ook rekening met een andere mogelijkheid. Volgens de website moet de sensor gekalibreerd worden na iedere reparatie, omdat Apple dat in de reparatie-instructies zou hebben gezet. Dat betekent dat het bedrijf waarde hecht aan de juiste werking ervan. iFixit denkt daarom dat het gaat om het achterhalen van hoe de gebruiker de MacBook Pro heeft behandeld.

De nieuwe sensor losgekoppeld. Afbeelding: iFixit

Zo zou je uit de sensor kunnen afleiden hoe vaak de klep wordt geopend en gesloten. Als de kabels slijten, kan de toevoeging antwoord geven op de vraag hoe vaak het scherm is gekanteld. Een juiste kalibratie is dan nodig. Sommige reacties op de website suggereren dat het om heel andere toepassingen kan gaan, maar die zijn niet ondersteund van enig bewijs.

Reacties

2 reacties
  • Profielfoto
    PowerMac

    MacRumors heeft dit ontdekt, en iFixit gevraagd ernaar te kijken

  • Profielfoto
    Hydrarchos

    Kan nog leuk worden als de right to repair-wetgeving breder van toepassing wordt.