Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Nieuws 20 november 2019
Leestijd: 2 minuten

Apple onthult: “Reparaties kosten meer dan ze opbrengen”

Reparaties die Apple doet aan apparaten als de iPhone en Macbook, kosten meer dan het bedrijf eraan verdient. Dat beweert Apple zelf in een verhoor door de gerechtelijke commissie van het Huis van Afgevaardigden. In een onderzoek naar machtsmisbruik krijgt het bedrijf veel kritische vragen te verwerken over de bedrijfsvoering. Een deel van de antwoorden werden vandaag per brief beantwoord.

Sommige reparaties van Apple lijken een vermogen te kosten. Wie zijn splinternieuwe iPhone 11 Pro laat vallen en het scherm moet vervangen, mag daarvoor namelijk 311 euro neertellen. Voor een iPhone 11 Pro Max is dat nog meer (€361). Toch zegt Apple sinds 2009 geen enkel jaar winst te hebben gemaakt op die reparaties. Sterker nog: het bedrijf claimt dat de kosten ieder jaar zijn gestegen.

Reparaties alleen door Apple

De Amerikaanse overheid vraagt zich ook af waarom Apple andere bedrijven geen toegang geeft tot originele Apple-onderdelen voor de reparatie. Klanten worden hierdoor gedwongen het apparaat door Apple zelf (of een samenwerkende Service Provider) te laten repareren, wat ervoor kan zorgen dat de prijzen daarvoor onnodig hoog zijn. Het bedrijf reageert door te zeggen dat het kwaliteit en veiligheid belangrijk vindt.

Reparatie moederbord
In een Chinese fabriek controleren medewerkers onderdelen.

Doordat erkende Apple-reparateurs een opleiding hebben gehad, weet het bedrijf zeker dat die geen schade aan het toestel veroorzaken of onveilige reparaties uitvoeren. Apple zegt te werken aan meer erkende locaties. Ook staat in de brief geschreven dat klanten altijd vrij zijn te kiezen voor een reparateur die zij zelf willen.

Geweigerd door Apple

In de antwoorden op de vragen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stelt Apple ook dat het onder slechts enkele omstandigheden een reparatie weigert uit te voeren. Als een reparatie bijvoorbeeld is gedaan met onderdelen die niet herkend worden. Of wanneer een nieuw product goedkoper is dan de reparatie. Het bedrijf stelt zelden een reparatie te weigeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple onthult: “Reparaties kosten meer dan ze opbrengen”
Sluiten