Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 13 november 2019

Apple Music Replay: persoonlijke terugblik op het jaar staat klaar

Het is weer die tijd van het jaar. Pepernoten, kerstkransjes en overal terugblikken op 2019. Ook Apple Music doet dit jaar mee en geeft alle gebruikers een persoonlijke lijst met hun meest geluisterde nummers in 2019. Spotify doet dit al langer, voor Apple is het de eerste keer.

Apple Music-gebruikers kunnen hun persoonlijke playlist binnenkort in het ‘Voor jou’ tabblad vinden, maar deze nu ook al handmatig via een pagina op de site van Apple Music opvragen. De lijst bestaat uit 100 nummers en kan net als iedere andere playlist met vrienden gedeeld worden.

Apple Music Replay vs. Spotify Wrapped

Naast je 100 meest beluisterde nummers, toont Apple Music Replay ook welke artiesten je het meest beluisterd hebt en kun je ook voorgaande jaren bekijken. Dit hangt samen met hoe lang je Apple Music-abonnement al loopt. Als je al vanaf het begin op Apple’s muziekdienst geabonneerd bent, kun je tot 2015 terug. Tot nu toe lijkt Apple’s aanpak erg op die van Spotify, dat dit met Spotify Wrapped al langer doet. Er zijn echter ook verschillen.

De playlists van Apple Music Replay zijn een terugblik, maar worden nog steeds bijgewerkt. Eind 2019 wordt de lijst voor 2019 afgesloten, maar wordt je lijst voor 2020 al opgebouwd. Deze is het hele jaar toegankelijk en wordt doorlopend geactualiseerd. Zo kun je iedere maand eens een blik werpen op de nummers waar je geen genoeg van kunt krijgen.

Apple Music replay 2019 Mac 001
Klik/tap voor groter.

Webversie steeds completer

Wat opvalt bij het opalen van de de replay-playlist, is dat de webversie van Apple’s muziekdienst steeds completer wordt. De dienst is uiteraard beschikbaar op Apple’s eigen platforms en op Windows via iTunes, maar de webversie krijgt ook steeds meer vorm. Apple bouwt de webversie als moderne web-app op basis van het Ember-framework. Het is daardoor (grotendeels) een zogenaamde single-page web-app. Dat is wel zo prettig, want bij een app die muziek speelt, zit niemand op constant herladende pagina’s te wachten. Dat zou de muziek steeds stoppen.

Reageer op artikel:
Apple Music Replay: persoonlijke terugblik op het jaar staat klaar
Sluiten