Apple Music Replay: persoonlijke terugblik op het jaar staat klaar

Door: Raymon Mens - 14 reacties
Afbeelding: Apple

Het is weer die tijd van het jaar. Pepernoten, kerstkransjes en overal terugblikken op 2019. Ook Apple Music doet dit jaar mee en geeft alle gebruikers een persoonlijke lijst met hun meest geluisterde nummers in 2019. Spotify doet dit al langer, voor Apple is het de eerste keer.

Apple Music-gebruikers kunnen hun persoonlijke playlist binnenkort in het ‘Voor jou’ tabblad vinden, maar deze nu ook al handmatig via een pagina op de site van Apple Music opvragen. De lijst bestaat uit 100 nummers en kan net als iedere andere playlist met vrienden gedeeld worden.

Apple Music Replay vs. Spotify Wrapped

Naast je 100 meest beluisterde nummers, toont Apple Music Replay ook welke artiesten je het meest beluisterd hebt en kun je ook voorgaande jaren bekijken. Dit hangt samen met hoe lang je Apple Music-abonnement al loopt. Als je al vanaf het begin op Apple’s muziekdienst geabonneerd bent, kun je tot 2015 terug. Tot nu toe lijkt Apple’s aanpak erg op die van Spotify, dat dit met Spotify Wrapped al langer doet. Er zijn echter ook verschillen.

De playlists van Apple Music Replay zijn een terugblik, maar worden nog steeds bijgewerkt. Eind 2019 wordt de lijst voor 2019 afgesloten, maar wordt je lijst voor 2020 al opgebouwd. Deze is het hele jaar toegankelijk en wordt doorlopend geactualiseerd. Zo kun je iedere maand eens een blik werpen op de nummers waar je geen genoeg van kunt krijgen.

Apple Music replay 2019 Mac 001
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Apple

Webversie steeds completer

Wat opvalt bij het opalen van de de replay-playlist, is dat de webversie van Apple’s muziekdienst steeds completer wordt. De dienst is uiteraard beschikbaar op Apple’s eigen platforms en op Windows via iTunes, maar de webversie krijgt ook steeds meer vorm. Apple bouwt de webversie als moderne web-app op basis van het Ember-framework. Het is daardoor (grotendeels) een zogenaamde single-page web-app. Dat is wel zo prettig, want bij een app die muziek speelt, zit niemand op constant herladende pagina’s te wachten. Dat zou de muziek steeds stoppen.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Rtoonen

  Net bekeken. Heel gaaf!

 • Profielfoto
  Jonasken

  Geef mij maar Spotity ipv apple music:p

 • Profielfoto
  Rtoonen

  Luister maar lekker naar spotity joh 👍

 • Profielfoto
  novae

  Ik gebruik geen apple music.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Apple kan werkelijk waar niks meer origineels doen!

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Wow, origineel. En tegelijkertijd zijn de for you lijsten nog steeds ruk. En is er zoveel muziek (of steeds enkele nummers) unavailable.

  Met al die abonnementen zijn we overgeleverd aan de coding skills van de dienst waarbij je iets afneemt. In het geval van Netflix heb je maar te accepteren dat de trailers direct beginnen of je binnen 5 seconden een nieuwe aflevering krijgt. En dat elke week alles anders is vanwege de voortdurende AB-tests. En wij maar betalen. Dvd’s en cd’s waren zo slecht nog niet.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Stop met betalen. Het is zó simpel!

 • Profielfoto
  .Robin

  iAmRenzo op 14 november 2019 07:21
  Wow, origineel. En tegelijkertijd zijn de for you lijsten nog steeds ruk. En is er zoveel muziek (of steeds enkele nummers) unavailable.

  Met al die abonnementen zijn we overgeleverd aan de coding skills van de dienst waarbij je iets afneemt. In het geval van Netflix heb je maar te accepteren dat de trailers direct beginnen of je binnen 5 seconden een nieuwe aflevering krijgt. En dat elke week alles anders is vanwege de voortdurende AB-tests. En wij maar betalen. Dvd’s en cd’s waren zo slecht nog niet.

  The PirateBay is nog steeds actief hoor.;)

 • Profielfoto
  Yosemite

  Dit is niet nieuwe. Afgelopen jaar hadden ze dat ook alleen toen met 25 nummers. In m’n playlists staat nog de 2018 Wrapped lijst.

 • Profielfoto
  Yosemite

  iAmRenzo op 14 november 2019 07:21
  Dvd’s en cd’s waren zo slecht nog niet.

  Die zijn nog steeds te koop, doe je de winkeliers ook een plezier meer door die weer te gaan kopen 😉

 • Profielfoto
  Neowip

  Vanaf m’n Macbook opent hij deze afspeellijst in de Webplayer waardoor ik hem niet af kan spelen via m’n HomePods. Niet helemaal goed over nagedacht dus.

 • Profielfoto
  Rtoonen

  Toevoegen aan je collectie en dan kan je ze ook vanaf alle devices afspelen.

 • Profielfoto
  ArMac

  iAmRenzo op 14 november 2019 07:21
  Met al die abonnementen zijn we overgeleverd aan de coding skills van de dienst waarbij je iets afneemt. In het geval van Netflix heb je maar te accepteren dat de trailers direct beginnen of je binnen 5 seconden een nieuwe aflevering krijgt. En dat elke week alles anders is vanwege de voortdurende AB-tests. En wij maar betalen. Dvd’s en cd’s waren zo slecht nog niet.

  Allereerst zou ik eerst eens leren wat je in kunt stellen voordat je iets roept. Want dat automatisch afspelen van volgende aflevering kun je gewoon uitzetten.

  ten tweede: niemand houdt je tegen om cd’s te kopen en geen spotify en/of Apple Music meer af te nemen. Graag zelfs, dat scheelt weer een negatieve zeur reactie hier 👍🏻

 • Profielfoto
  iDeMi

  Ik begrijp niet waarom deze lijst via een aparte website benaderd moet worden. Zo omslachtig.