Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 25 november 2019
Leestijd: 2 minuten

Apple-CEO Tim Cook wil wet tegen dataverzameling techbedrijven

Het Amerikaanse Congres worstelt al jaren met wetgeving over dataprivacy, maar heeft inmiddels een onverwachte bondgenoot in Apple-CEO Tim Cook gevonden. De topman vindt dat het tijd is dat de politiek iets doet aan de massale dataverzameling van grote techbedrijven.

In een interview met ABC News heeft Apple-topman Tim Cook gezegd techbedrijven veel fouten uit het verleden niet gecorrigeerd hebben en dat het daarom tijd is dat de Amerikaanse overheid ingrijpt — het liefste met nieuwe wetgeving over privacy.

‘Weinig aandacht voor privacy’

Wanneer de Amerikaanse overheid zich bemoeit met dergelijke bedrijven, dan worden ze soms in kleinere entiteiten opgedeeld. Daarnaast gaat er teveel aandacht uit naar het mededingingsrecht en niet genoeg naar dataprivacy. Als je dat bedrijven opdeelt zonder te kijken naar de dataverzameling, dan heb je in feite een nutteloze handeling verricht, aldus Apple-CEO Tim Cook. Het is dus zaak dat er straks minder data bij bedrijven aanwezig is dan nu het geval is. Dat is wat Cook voor elkaar wil boksen.

Apple-CEO Tim Cook

Helaas is het zo dat veel grote techbedrijven veel data in handen hebben, terwijl ze weinig aandacht voor de bescherming van die persoonsgegevens hebben. Daarom is het des te belangrijker dat de politiek ingrijpt, want dat is één van de laatste middelen die bestaan om wat aan het probleem te kunnen doen — zolang bedrijven zichzelf niet reguleren.

Tim Cook is voor nieuwe wetgeving

Als er dan toch nieuwe wetgeving komt, dan zou die mensen in staat moeten stellen de controle over hun eigen gegevens te geven. Gebruikers zouden altijd moeten kunnen inzien welke data bedrijven over hen verzameld heeft en zouden in staat moeten zijn die data aan te passen of te verwijderen, waar mogelijk.

De Europese privacywetgeving is daar al veel verder mee, waardoor je bijvoorbeeld in Nederland allerlei persoonlijke data kunt verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan je locatiegeschiedenis van Google Maps of je spraakopdrachten via Siri van Apple.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuw, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Apple-CEO Tim Cook wil wet tegen dataverzameling techbedrijven
Sluiten