Apple-CEO Tim Cook wil wet tegen dataverzameling techbedrijven

Door: Wesley Akkerman - 5 reacties
Tim Cook
Afbeelding: Angela Weiss / AFP

Het Amerikaanse Congres worstelt al jaren met wetgeving over dataprivacy, maar heeft inmiddels een onverwachte bondgenoot in Apple-CEO Tim Cook gevonden. De topman vindt dat het tijd is dat de politiek iets doet aan de massale dataverzameling van grote techbedrijven.

In een interview met ABC News heeft Apple-topman Tim Cook gezegd techbedrijven veel fouten uit het verleden niet gecorrigeerd hebben en dat het daarom tijd is dat de Amerikaanse overheid ingrijpt — het liefste met nieuwe wetgeving over privacy.

‘Weinig aandacht voor privacy’

Wanneer de Amerikaanse overheid zich bemoeit met dergelijke bedrijven, dan worden ze soms in kleinere entiteiten opgedeeld. Daarnaast gaat er teveel aandacht uit naar het mededingingsrecht en niet genoeg naar dataprivacy. Als je dat bedrijven opdeelt zonder te kijken naar de dataverzameling, dan heb je in feite een nutteloze handeling verricht, aldus Apple-CEO Tim Cook. Het is dus zaak dat er straks minder data bij bedrijven aanwezig is dan nu het geval is. Dat is wat Cook voor elkaar wil boksen.

Apple CEO Tim Cook
Apple-CEO Tim Cook

Helaas is het zo dat veel grote techbedrijven veel data in handen hebben, terwijl ze weinig aandacht voor de bescherming van die persoonsgegevens hebben. Daarom is het des te belangrijker dat de politiek ingrijpt, want dat is één van de laatste middelen die bestaan om wat aan het probleem te kunnen doen — zolang bedrijven zichzelf niet reguleren.

Tim Cook is voor nieuwe wetgeving

Als er dan toch nieuwe wetgeving komt, dan zou die mensen in staat moeten stellen de controle over hun eigen gegevens te geven. Gebruikers zouden altijd moeten kunnen inzien welke data bedrijven over hen verzameld heeft en zouden in staat moeten zijn die data aan te passen of te verwijderen, waar mogelijk.

De Europese privacywetgeving is daar al veel verder mee, waardoor je bijvoorbeeld in Nederland allerlei persoonlijke data kunt verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan je locatiegeschiedenis van Google Maps of je spraakopdrachten via Siri van Apple.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  hen3

  Voor zover ik het altijd heb begrepen is het verzamelen van gebruikers data toch ook een onderdeel van de strategie van Apple; of zijn ze daar nu rigoreus van af gestapt? (Corrigeer mij als ik het verkeerd heb en Apple al beter met deze informatie omgaat.)

  Ik krijg het gevoel dat Apple onder Tim Cooke net zo lang hier mee doorgaat totdat zij door hogerhand hierop worden teruggefloten. Profiteren van de mazen in de wet zolang het nog kan. Wetende dat het nog wel even kan duren voordat de regels zijn aangepast.

 • Profielfoto
  polansky

  Dergelijke regels zijn inderdaad heel hard nodig.

  Maar eigenlijk is het erger dat de gemiddelde consument zich laat behandelen als een mak schaap dat naar de slachtbank wordt gevoerd.

 • Profielfoto
  Di May

  GDPR vind ik nu ook niet hét ven hét.

  1.000-den keren op een dag
  Cookie’meldingen moeten wegklikken.

  Vermoeiend …
  En geenszins rendabel.

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  hen3 op 25 november 2019 11:47
  Voor zover ik het altijd heb begrepen is het verzamelen van gebruikers data toch ook een onderdeel van de strategie van Apple; of zijn ze daar nu rigoreus van af gestapt? (Corrigeer mij als ik het verkeerd heb en Apple al beter met deze informatie omgaat.)

  Apple verdient als een van de enige  techbedrijven geen geld met het verzamelen en verkopen van persoonlijke informatie, maar aan apparaten en services. Ze verzamelen alleen collectieve data om services te verbeteren.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  polansky op 25 november 2019 12:13
  Dergelijke regels zijn inderdaad heel hard nodig.

  Maar eigenlijk is het erger dat de gemiddelde consument zich laat behandelen als een mak schaap dat naar de slachtbank wordt gevoerd.

  Mensen zijn onwetend. Ze denken dat die ene foto op Facebook geen kwaad kan. Maar Facebook haalt hier zo veel data uit. Zelfde als al die apparaten van vooral Google en Facebook. Handig verpakt met een nuttige feature.

  ik schrok toen ik Tegenlicht: De Grote Dataroof zag.