‘Apple door vele bugs in iOS 13 gedwongen om testproces aan te passen’

Door: Thomas Aalderink - 12 reacties
iOS 13.3 header 16x9 bug beloningsprogramma iOS 14
(Afbeelding: Apple / bewerking: OMT/Raymon Mens)

iOS 13 brengt vele verbeteringen met zich mee, maar de nieuwste versie van het besturingssysteem is helaas niet helemaal bug vrij. Volgens persbureau Bloomberg hebben deze een negatieve invloed op het testproces en gaat deze daarom aangepast worden.

De belangrijkste verandering is dat experimentele functies voor testers nu standaard uit staan. Deze kunnen in iOS 13 aangezet worden via Flags die te vinden zijn in een apart gedeelte van het besturingssysteem. De verandering binnen het testproces wordt toegepast op alle besturingssystemen van Apple, maar zijn vooral belangrijk voor de ontwikkeling van iOS 13.

Apple herziet testproces

Om een besturingssysteem goed te kunnen testen op bugs is het belangrijk dat testers over een build beschikken die functioneert. Dit was niet het geval binnen iOS 13. Dit had er mede mee te maken dat functies die toegevoegd werden door ontwikkelaars automatisch aanstonden. Het gevolg hiervan is dat testers tegen problemen aanliepen die hun toestel praktische onbruikbaar maakten.

Screenshot: OMT/Raymon Mens

Dagelijks gebruik van iOS was daardoor soms niet mogelijk voor de testers. Toch is dit belangrijk voor de ontwikkeling van een besturingssysteem omdat juist dan bugs aan het licht komen. Dit gebeurde dus niet. Apple wordt daardoor min of meer gedwongen om het testproces van besturingssystemen aan te passen. Volgens Bloomberg is dat nu dus gebeurd.

iOS 13.3 in aantocht

Inmiddels is het mobiele besturingsysteem aangekomen bij versie 13.2.3. Benieuwd wat er door deze update allemaal veranderd is, klik dan hier. Wil je weten wat de toekomst gaat brengen? Check dan hier alle kleine en grote vernieuwingen die iOS 13.3 met zich mee gaat brengen.

Bloomberg

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Durendal

  Kom op, Thomas. Lees je eerste alinea nog eens kritisch door. Voor een nietsvermoedende lezer is het wartaal.

  “iOS 13 brengt vele verbeteringen met zich mee, maar de nieuwste versie van het besturingssysteem is helaas niet helemaal bug vrij. Volgens persbureau Bloomberg hebben deze een negatieve invloed op het testproces en gaat deze daarom aangepast worden.”

  …???…

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Goegel transl33t is ook niet helemaal bugvrij…

 • Profielfoto
  Frans

  Durendal op 22 november 2019 18:08
  Kom op, Thomas. Lees je eerste alinea nog eens kritisch door. Voor een nietsvermoedende lezer is het wartaal.

  “iOS 13 brengt vele verbeteringen met zich mee, maar de nieuwste versie van het besturingssysteem is helaas niet helemaal bug vrij. Volgens persbureau Bloomberg hebben deze een negatieve invloed op het testproces en gaat deze daarom aangepast worden.”

  …???…

  Het is gewoon wartaal, ook voor een allesvermoedende lezer.

 • Profielfoto
  whaha

  Apart dat deze wijziging nu pas wordt doorgevoerd, maar het is goed dat het gebeurt.

 • Profielfoto
  AT024

  Ja doe maar apple

 • Profielfoto
  eddeg

  Ik erger mij vooral aan carplay. Elke keer als ik na een iOS update de eerste keer verbinding maak wil CarPlay niet opstarten. Moet dan meerdere keren opnieuw verbinden. De keren erna geen problemen… tot de volgende update, begint het spelletje opnieuw.
  Heb dit al sinds 13.0, ook de laatste update geen verbetering.

 • Profielfoto
  steveb

  Ik lees dit als. (Samengevatte)
  De kwaliteit van IOS gaat er alweer op achteruit dankt zij de komst van versie 13.
  In plaats van de problemen op te lossen voor het op de gebruiker los te laten sleurt Apple de app ontwikkelaars mee.

  Door testfuncties te verminderen zijn app ontwikkelaars het slachtoffer. Want zij kunnen geen kwaliteitsgaranties geven.

 • Profielfoto
  koen

  Ik denk ook dat mensen tegenwoordig veel vaker bugs en problemen op fora zetten ipv ze door te geven aan Apple.

 • Profielfoto
  Toine van rijthoven

  eddeg op 23 november 2019 11:09
  Ik erger mij vooral aan carplay. Elke keer als ik na een iOS update de eerste keer verbinding maak wil CarPlay niet opstarten. Moet dan meerdere keren opnieuw verbinden. De keren erna geen problemen… tot de volgende update, begint het spelletje opnieuw.
  Heb dit al sinds 13.0, ook de laatste update geen verbetering.

  Dit herken ik overigens niet terwijl ik CarPlay toch zeer frequent gebruik.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Dat Apple het testproces moet “aanpassen” terwijl het bedrijf al een jarenlange ervaring heeft (zou moeten hebben) zegt wel iets over de structuur c.q. communicatie binnen het bedrijf. Apple had ooit de reputatie van “het werkt gewoon” of “gebruiksvriendelijk” maar daar is nu weinig van over doordat winst en verkoopcijfers belangrijker werden.

  Ik bedoel maar: Welk bedrijf met veel hogere prijzen voor zijn producten zit nu te wachten op dergelijke negatieve publiciteit? Dit is uiteraard geen geïsoleerd geval, het komt veel te vaak voor. Bij elke grote OS upgrade volgen er vrij snel één of meerdere kleine updates om bugs te verhelpen waarvan je je afvraagt hoe het komt dat Appel die zelf niet zag. Je kunt dan alleen maar oordelen dat de software te kort of niet grondig genoeg getest is en dus te snel op de markt verschijnt.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is een ramp. Ongelooflijk onprofessioneel. Waarvoor zijn al die bèta’s? Testen ze niks uit. Het wordt steeds erger met Apple. En na al die updates heb ik na 13.2.3 nog vrijwel alle storingen erin zitten: Safari werkt slecht, laadt vaak sites niet binnen, blijft scherm helemaal blanco. Apps lopen vast of starten niet op. Of sluiten te snel af. De batterij is dramatisch.
  Die ging bij hele dag zeer intensief gebruik mee tot ongeveer 16.00 of 17.00 uur. Nu is hij om 12.00 of 13.00 al leeg op mijn iPhone Xs Plus. Dus na 5 of 6 uur gebruik of minder. Nooit zoiets meegemaakt.

  Ter vergelijking: mijn vorige iPhone (7 Plus) daar ging de batterij elke dag mee tot 20.00 of 21.00 uur!!

  Gisteren iets idioots ontdekt: ik checkte welke app het meest batterij gebruikt. Blijkt dat ‘Herinneringen’ de afgelopen 10 dagen 53% van alle batterijvermogen gebruikt – terwijl ik die app NOOIT gebruik en zelfs nooit 1x had geopend… HOE kan zoiets?!! Toen ik de app nu opende was alles blanco; niets te zien.
  Ik heb de app maar weggegooid.

 • Profielfoto
  whaha

  Da’s best bizar, MacAanZee.