Raymon Mens
Raymon Mens Hardware 7 november 2019

AirPods Pro van binnen: 5 verrassingen onthuld

De AirPods Pro met noise cancelling zijn inmiddels goed verkrijgbaar en vallen (niet alleen bij ons) in de smaak. Het verschil met de ‘gewone’ AirPods is duidelijk hoorbaar en aan de buitenkant zichtbaar. Maar hoe zit het eigenlijk aan de binnenkant?

Uiteraard was iFixit er als de kippen bij om de nieuwe draadloze oortjes open te maken. Geen eenvoudige taak, want de AirPods Pro zitten net als hun voorgangers behoorlijk in elkaar gelijmd. Toch zijn er aan de binnenkant vijf verrassingen te ontdekken.

1. Batterij niet langer in steel

De AirPods Pro hebben een aanzienlijk kortere steel dan de gewone AirPods. De reden blijkt eenvoudig: de batterij zit niet langer in de steel, maar is rond en in het oortje verwerkt. Bovendien is het een batterij van Duitse makelij. Om precies te zijn van het merk VARTA. Deze verandering wil overigens niet zeggen dat de batterij ook makkelijk te vervangen is. De draadloze oortjes zitten nog steeds met lijm in elkaar. Er moest een hittepistool aan te pas komen om de bovenkant van de AirPods Pro te demonteren.

De grootte van de batterij is wel aanzienlijk toegenomen. Waar de gewone AirPods ieder een batterij van 0,093 wattuur hebben, bevat iedere AirPod Pro een batterij van 0,16 wattuur. Dat is overigens wel kleiner dan de accu van de Samsung Galaxy Buds-oortjes, die ieder een batterij van 0,20 wattuur hebben.

AirPods Pro van binnen 001
Klik/tap voor groter.

2. Miniaturisering naar een nieuw niveau

Hoewel Apple in theorie dezelfde H1-chip gebruikt als in de gewone AirPods, is er sterke miniaturisering toegepast in de AirPods Pro. Apple gebruikt een zogenaamde “system in a package”. Een pakketje waar alle chips in gebundeld zijn. Dit is volgens iFixit aanzienlijk kleiner dan bij de gewone AirPods. Dit geeft Apple een boel extra ruimte voor andere zaken, zoals een grotere driver voor het geluid en extra microfoons.

3. Twee batterijen in de case

De gewone AirPods hebben een case met één batterij, maar de case van de AirPods Pro bevat twee batterijen die gekoppeld zijn. Dit hebben we eerder gezien. Apple begon hiermee in de iPhone X en past dit sindsdien bij alle apparaten die het label ‘Pro’ hebben toe. Het splitsen van de accu zorgt ervoor dat ruimte in de case efficiënter gebruikt kan worden. De twee helften zitten opgevouwen in het midden van de case. Het is niet bekend of iedere AirPod ook door een aparte accu wordt opgeladen.

AirPods Pro van binnen 002
Klik/tap voor groter.

4. Drukregeling in oor is passief

Tijdens de aankondiging van de AirPods Pro sprak Apple over een “vernieuwend systeem dat de druk binnen en buiten het oor gelijk houdt. Waardoor het onprettige gevoel van een hoge druk dat sommige andere oortjes veroorzaken verdwenen is”. Dit klinkt alsof er een heel ventilatiesysteem aanwezig is, maar het enige dat iFixit kon vinden zijn luchtgaatjes aan de achterkant. Een simpele maar effectieve methode.

5. Geen zichtbare bescherming tegen water

De AirPods Pro zijn IPX4 waterbestendig. Dat wil zeggen dat ze plensdicht zijn en dus tegen een plens met water kunnen. Gebruik in de regen zou geen probleem moeten zijn en de oortjes zijn ook zweetproof. Aan de binnenkant van de AirPods Pro zijn geen extra beschermende rubbertjes of andere maatregelen te vinden die zorgen voor bescherming tegen water.

Het ontwerp bevat ook niet erg veel plaatsen waar vocht binnen kan dringen. Waarschijnlijk laten de kleine openingen voor microfoons en de luchtgaatjes niet veel vocht door. Prima, maar verwacht dus geen wonderen op het gebied van waterbestendigheid. (Zie ook → Eerste indruk: 24 uur met de AirPods Pro)

AirPods Pro van binnen 003
Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
AirPods Pro van binnen: 5 verrassingen onthuld
Sluiten