Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 7 november 2019

Na Photoshop straks ook Adobe Illustrator voor iPad

Adobe heeft bekendgemaakt dat de Illustrator-applicatie volgend jaar voor de iPad gelanceerd wordt. Een precieze releasedatum is nog niet bekend. Net zoals met de onlangs gelanceerde iPad-versie van Photoshop zal dit ook aanvankelijk een beperkte versie gaan worden.

Nadat Adobe eerder deze week de officiële iPad-versie van Photoshop lanceerde, is het volgende jaar de beurt aan Illustrator. Deze versie van de app wordt geoptimaliseerd voor tablets en zal, net als Photoshop, niet meteen alle functies krijgen van de desktopapplicatie. De meeste opties en mogelijkheden zijn straks wel beschikbaar en later kunnen er alsnog nieuwe functies toegevoegd worden.

Illustrator naar de iPad

Adobe heeft de app gepresenteerd tijdens Adobe Max 2019, een jaarlijks evenement waar het bedrijf nieuwe producten en ontwikkelingen toont. Momenteel bevindt de ontwikkeling van de iPad-app van Illustrator zich nog in een vroege fase, dus tussen nu en, waarschijnlijk, eind 2020 kan er nog een hoop veranderen.

Klik/tap voor groter

De nadruk ligt in elk geval op het touchscreen en het gebruik van de Apple Pencil. Verder wil Adobe ervoor zorgen dat je precies dezelfde bestanden kunt bewerken op je iPad, zoals je dat ook doet op je computer. Uiteraard kun je je bestanden volledig en alleen bewerken op je iPad, maar wanneer je gebruikmaakt van de Creative Cloud dan kun je die bestanden ook snel en gemakkelijk synchroniseren met andere platformen.

De pen is een belangrijk onderdeel van Illustrator. Daarom heeft Adobe ervoor gezorgd dat die straks ook zonder toetsenbordsnelkoppelingen werkt. In plaats daarvan zal de app op basis van context zelfs snelkoppelingen voorstellen op het scherm.

Van papier naar digitaal

Mocht je iemand zijn die eerst op papier schets en later digitaal verdergaat, dan is het mogelijk die tekening van de camera van de iPad in te scannen en te veranderen in vector shapes. Bovendien is de applicatie straks in staat lettertypen te herkennen waar je een foto van maakt, mits dat lettertype bekend is bij Adobe.

Verder krijgt Illustrator een functie waar gebruikers al langere tijd om vragen, die niet beschikbaar is in de desktopapp. Je kunt straks gespiegelde objecten maken en de veranderingen automatisch laten doorvoeren wanneer je een wijziging doorvoert aan één van de twee kanten. Uiteindelijk zal deze functie ook naar de desktopapplicaties komen.

Mocht je nu al geïnteresseerd zijn in Illustrator op de iPad, dan kun je je aanmelden voor de bèta via de website van Adobe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Na Photoshop straks ook Adobe Illustrator voor iPad
Sluiten