Adobe komt met 1.300 gratis fonts voor iOS 13 en iPadOS 13

Door: Raymon Mens - 4 reacties
Adobe gratis fonts iOS 13 16x9
Afbeelding: Adobe

We hebben er nog maar weinig over gehoord, maar sinds iOS 13 en iPadOS 13 is het mogelijk om fonts (lettertypen) op een iPhone of iPad te installeren. In tegenstelling tot de Mac kun je niet gewoon een .oft, .ttf of .fnt bestand downloaden, je moet dit via een app in de App Store doen. Adobe stelt als een van de eersten een app beschikbaar.

En hoe. In de Creative Cloud-app kan je nu 1.300 gratis fonts (lettertypen) vinden. Deze zijn te installeren voor iedereen met een Adobe ID. Dat kun je gratis aanmaken. Je hoeft geen Creative Cloud-abonnement te hebben. Heb je dat wel? Dan kun je alle 17.000 Adobe-lettertypen installeren.

Lettertypen Adobe voor iOS 13 en iPadOS 13

In de Creative Cloud-app is een nieuw tabblad verschenen genaamd ‘Lettertypen’. Wanneer je dit opent, zie je alle fonts waar je account toegang tot heeft. Je kunt de lettertypen vervolgens met één tik installeren. Apple vraagt overigens nog wel een bevestiging.

Het beheren van fonts kan via het Instellingen-menu van iOS 13 of iPadOS 13. Daar kun je fonts verwijderen, zien welke varianten van een lettertype zijn geïnstalleerd en een voorbeeld bekijken.

Adobe iOS 13 iPadOS 13 fonts lettertypen 001
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens
fonts lettertypen ios 13 ipados 13 002
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Fonts in apps gebruiken

Na installatie zijn de lettertypen overal te gebruiken, zoals in Apple’s Pages of Microsoft Word. Maar denk ook aan grafische apps zoals Pixelmator of grafische apps van Adobe. Fonts die zowel op je Mac als iOS-apparaat geïnstalleerd zijn, worden overgenomen. Zo kun je aan een document beginnen op je iPad en het later op je Mac afmaken. Zolang dezelfde lettertypen maar geïnstalleerd zijn.

iOS 13 iPadOS 13 fonts in pages
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Met dank aan Mark voor de hulp!

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Je kon op iOS 12 ook al lettertypes installeren, inderdaad ook via een app die dat voor je doet. Het voornaamste verschil lijkt nu te zijn dat dat wat makkelijker gemaakt is.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ehm, oké. Ben ik eindelijk naar Afinity spul aan het kijken om ooit mischien een iPad pro te kopen, weer zo een beperking..  dus mijn klant moet het eigen ontwikkelde lettertype eerst in een store aanbieden? Wat een droeftoeter dat IOS, waarom toch iedere keer simpele essentiële zaken zo verkneukelen.. Dat is is nu 10 jaar oud en nog steeds niet serieus bruikbaar.

 • Profielfoto
  neuerburg

  Daar heb je toch helemaal niks aan. Het is redelijk essentieel dat ik de fonts die in (Pages, Keynote, Affinity, vul maar in) gebruik op de desktop wil meenemen op de iPad. Of begrijp ik het nu verkeerd?

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Gebruik de app waarnaar ik linkte in het eerste antwoord in deze thread. Zoek op je computer de lettertypen bij elkaar die je wilt, zip ze en laad ze in die app.