16-inch MacBook Pro ontleed: Apple grijpt terug op ‘oud’ en vertrouwd toetsenbord

Door: Thomas Aalderink - 16 reacties
MacBook Pro 16-inch
(Afbeelding: Apple)

Sinds vorige week ligt de langverwachte 16-inch MacBook Pro dan eindelijk in de winkel. Misschien wel de meest besproken verandering is het nieuwe toetsenbord. Apple neemt afscheid van het vlindermechanisme en keert terug naar het vertrouwde schaarmechanisme. Inmiddels is de nieuwe MacBook Pro ontleed door iFixit en weten we wat er nieuw is, of eigenlijk weer oud is.

Het toetsenbord van de MacBook Pro is lange tijd een bron van klachten geweest. De problemen met het vlindermechanisme waren ontelbaar en Apple kwam met speciale reparatieprogramma’s met betrekking tot het toetsenbord. De roep om een nieuw toetsenbord werd alsmaar groter en die hebben we nu gekregen. De 16-inch MacBook heeft een nieuw toetsenbord, maar deze komt na nadere inspectie wel erg bekend voor.

De terugkeer van het schaarmechanisme

iFixit heeft de nieuwe MacBook Pro helemaal ontleed en ontdekte dat de switches en toetsen in het ‘nieuwe’ toetsenbord nagenoeg identiek zijn aan die van het Magic Keyboard. Het losse toetsenbord van Apple maakt gebruik van het schaarmechanisme en is al jaren een betrouwbare partner voor je MacBook, iMac en zelfs iPad.

De switches zijn nagenoeg gelijk op een klein verschil in dikte na. Volgens iFixit heeft dit geen invloed op de hoe ze aanvoelen. Beiden zijn robuust en veerkrachtig. Naast de switches zijn ook de toetsen zelf nagenoeg identiek. De toetsen van het losstaande toetsenborden van Apple komen zelfs zo sterk overeen, dat je deze kunt uitwisselen tussen de twee producten. Het enige verschil is dat de toetsen van de MacBook Pro iets dunner zijn.

Alles over de 16-inch MacBook Pro

Door terug te grijpen op een beproefd recept hoopt Apple nu definitief afscheid te nemen van de vele toetsenbord problemen. Dat alleen is al een goede reden om deze 16-inch MacBook te overwegen, maar er is natuurlijk meer. Zo krijg je naast meer scherm en een vernieuwd toetsenbord ook meer power tot je beschikking, zonder daar extra voor te betalen.

Meer weten over de 16-inch MacBook Pro? Klik dan hier voor een uitgebreid overzicht.

The Verge

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  PowerMac

  nogal langdradig filmpje

 • Profielfoto
  donut

  interessant moment voor Apple: terugvallen op oude techniek.

 • Profielfoto
  Ome Wout

  Een toetsenbord is pas af als er een numeriek gedeelte op zit. Helaas is dit zelfs geen optie bij Apple. Helemaal als je bedenkt dat deze laptop op de “pro” gericht is.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Boekhouders gebruiken over het algemeen geen MacBooks, maar een Dell en zelfs op die laptops zit geen numeriek gedeelte.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Ome Wout op 18 november 2019 14:50
  Een toetsenbord is pas af als er een numeriek gedeelte op zit. Helaas is dit zelfs geen optie bij Apple. Helemaal als je bedenkt dat deze laptop op de “pro” gericht is.

  Als Pro zit ik er onderweg ook niet echt op te wachten dat het toetsenbord, en de trackpad, niet centraal op mijn laptop zit. Als ik dat blok echt nodig heb (en dat gebeurt geregeld) gebruik ik een extern keyboard.

  De Lenovo Thinkpad-serie heeft ook geen keypad. En dat zijn geen machines waarvan iemand beweert dat ze niet voor professionals bedoeld zijn. Hun Ideapad-reeks, duidelijk niet voor professionals bedoeld, heeft dan weer wel een keypad. Ik bedoel maar.

 • Profielfoto
  Frans

  Hydrarchos op 18 november 2019 16:12.
  De Lenovo Thinkpad-serie heeft ook geen keypad. En dat zijn geen machines waarvan iemand beweert dat ze niet voor professionals bedoeld zijn. Hun Ideapad-reeks, duidelijk niet voor professionals bedoeld, heeft dan weer wel een keypad. Ik bedoel maar.

  Uhm, die uitspraak klopt niet helemaal. De Lenovo Thinkpad L560, die ik van en voor mijn werk heb, heeft toch echt een numeriek keypad gedeelte aan de rechterkant van het toetsenbord.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  I stand corrected. Ik dacht vooral aan de T-serie, de “oer”-Thinkpads.

 • Profielfoto
  NovaH

  Ik snap niet hoe ze deze nieuwe macbook zonder WIFI6 releasen… het zit wel in de nieuwe iPhones. Dit maakt em niet echt futureproof imo

 • Profielfoto
  henq

  Ik hoop dat dit nieuwe keyboard ook zijn weg vindt in de Air modellen. Ik wil mn 2013 Air wel vervangen, eigenlijk enkel omdat ik meer dan 8GB RAM wil. Verder doet die i7 Air het nog tadeloos!

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik wacht met smart op een nieuwe 13 inch versie. Hopenlijk ook met mininaal 256 gb aan boord. Diverse malen de huidige overwogen (op veel plaatsen te koop voor 1349€), maar ik vind het toetsenbord niet fijn.

  Mijn HP werklaptop heeft ook geen keypad. Ik sluit ‘m steevast aan aan een externe monitor, muis en Apple bedraad toetsenbord.

 • Profielfoto
  Ome Wout

  Ome Kor op 18 november 2019 16:07
  Boekhouders gebruiken over het algemeen geen MacBooks, maar een Dell en zelfs op die laptops zit geen numeriek gedeelte.

  Echt, als je ergens niets van weet kun je beter niets zeggen. Check de website van Dell en constateer dat Dell laptops heeft mét een numeriek deel. Daarbij: numeriek is niet alleen voor boekhouders.

 • Profielfoto
  Kevin

  Ik snap het gezeik op het vlindertoetsenbord niet zo. Ik type er prima mee.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ome Wout op 19 november 2019 08:16

  Ome Kor op 18 november 2019 16:07
  Boekhouders gebruiken over het algemeen geen MacBooks, maar een Dell en zelfs op die laptops zit geen numeriek gedeelte.

  Echt, als je ergens niets van weet kun je beter niets zeggen. Check de website van Dell en constateer dat Dell laptops heeft mét een numeriek deel. Daarbij: numeriek is niet alleen voor boekhouders.

  Tja, ik werk bij een groot Nederlands bedrijf en we hebben honderden Dell’s van verschillende types en er is er geen één met een numeriek deel. Zelfs die logge 15 inch die ik in gebruik heb. Dat Dell ze heeft wil nog niet zeggen dat ze veel verkocht worden.

 • Profielfoto
  Ome Wout

  Ome Kor op 19 november 2019 20:07

  Ome Wout op 19 november 2019 08:16

  Ome Kor op 18 november 2019 16:07
  Boekhouders gebruiken over het algemeen geen MacBooks, maar een Dell en zelfs op die laptops zit geen numeriek gedeelte.

  Echt, als je ergens niets van weet kun je beter niets zeggen. Check de website van Dell en constateer dat Dell laptops heeft mét een numeriek deel. Daarbij: numeriek is niet alleen voor boekhouders.

  Tja, ik werk bij een groot Nederlands bedrijf en we hebben honderden Dell’s van verschillende types en er is er geen één met een numeriek deel. Zelfs die logge 15 inch die ik in gebruik heb. Dat Dell ze heeft wil nog niet zeggen dat ze veel verkocht worden.

  Mijn punt was en is dat Dell wel de keuze biedt terwijl jij dat ontkent. Bovendien: als jouw werkgever een paar honderd DELL’s in beheer heeft en DELL er meer dan tien miljoen per kwartaal  verkoopt, kun je er op basis van die 0% die jij ziet inderdaad niets zinnigs over zeggen.

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Hij heeft gelijk, een numerieke keypad is niet normaal op een laptop. Bijna 100% van de laptops hebben niet zo’n keypad, dus waarom zou Apple er wel één moeten aanbieden?

 • Profielfoto
  MatMac

  Nu ik de nieuwe Macbook16 gebruik stel ik toch vast dat het erg vaak voorkomt dat ik een letter in een woord mis. Het nieuwe “Magic” toetsenbord geeft zo te lezen wel een grote verbeteringen ten opzichte van de laatste series (die ik zelf nooit heb gebruikt), maar in vergelijk met mijn “oude mid 2013” Macbook die kleindochter nu gebruikt is het toch duidelijk de mindere, daar had ik dat probleem namelijk niet. Ik moet nu de toetsen veel harder/nadrukkelijker intypen, lijkt meer als op een oude schrijfmachine..

  In bovnstaande regels heb ik nu op drie plekken een ontbrekende letterteken moeten toevoegen…